Producțiile record din 2017 au crescut normele de venit din agricultură

0
769


    Recoltele agricole foarte bune de anul trecut au crescut normele de venit la mai multe produse vegetale care sunt obținute în Vrancea. Propunerile de norme de venit au fost discutate cu reprezentanții fermierilor, ai primăriilor de comune în cadrul unei ședințe organizate la Direcția Agricolă și urmează să fie transmisă către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea. Au fost prezenți la ședință președintele filialei Vrancea a Asociației Comunelor din România, primarul Ștefan Moscu, președintele Federației Viticultorul, Toader Manole, de la Asociația Crescătorilor de Bovine, de la Asociația Plaiurile Èšifeștiului, de la Clubul Podgorenilor dar și simpli fermieri. Dacă propunerile de norme de venit sunt mai mari la majoritatea produselor, se îngistrează și scăderi la cele pentru pomi fructiferi, arbuști. Reprezentanții Direcției Agricole au arătat că propunerile de norme se bazează chiar pe declarațiile depuse de fermieri în ceea ce privește producțiile obținute anul trecut, se ține cont de cheltuielile cu înființarea culturilor și tratamentele aplicate de fermieri. „Până la data de 15 ianuarie este termenul pentru transmiterea propunerilor normelor de venit către Finanțe”, a spus directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache (FOTO).
    Propunerile de norme de venit pentru 2018 sunt de 207 lei/hectar-cereale, 1756 lei/hectar-cartofi, 700 lei/hectar-legume în câmp, 1882 lei/hectar-legume spații protejate, 517 lei/hectar-pomi fructiferi, 655 lei/hectar – plante oleaginoase, 394 lei/hectar-vie, 738 lei/hectar-arbuști, 13035 lei/hectar – flori și plante ornamentale. Normele de venit se calculează pentru suprafețele de teren care depășesc limitele neimpozabile stabilite pentru fiecare cultură în parte. La animale, propunerile sunt mai mari cu câțiva lei decât anul trecut, cu excepția bivolițelor. Astfel, propunerile sunt bovine-162 lei (venitul este neimpozabil pentru primele două animale), ovine/caprine- 20 lei (venitul este neimpozabil pentru primele 50 de animale), porci-19 lei (venitul este neimpozabil pentru primele șase animale), păsări curte-4 lei (venitul este neimpozabile pentru primele 100 de animale), albine – 12 lei (pentru ceea ce depășește 75 familii albine). La normele de venit se calculează impozitul pe venit și contribuția la sănătate.
    De menționat că, dacă au culturile calamitate din cauza fenomenelor naturale extreme precum grindina, fermierii pot obține reducerea sumelor care trebuie plătite ca impozit. Acest lucru se poate face însă numai dacă este respectată procedura. Astfel, în primul rând, fermierul trebuie să anunțe la primărie că a avut cultura calamitată și să ceară evaluarea pagubelor. Această sesizare trebuie făcută în termen de cel mult 72 de ore și nu la câteva săptămâni de la producerea evenimentului. Ulterior se constituie o comisie formată din reprezentanți ai mai multor instituții, printre care Direcția Agricolă, APIA, ANAF, care verifică gradul de calamitate al culturilor agricole respective. Dacă procentul este mai mare de 30% se consideră că această cultură este calamitată iar fermierul poate beneficia de scutirea normei de venit. Ulterior stabilirii normelor, propunerile vor fi transmise la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați, urmând să fie folosite la calcularea impozitului pe veniturile din agricultură ale persoanelor fizice. Procedura a fost introdusă după 2013, când s-au folosit norme de venit valabile la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here