Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Peste o mie de focșăneni au plătit impozitele locale în primele zile ale anului


    Peste o mie de focșăneni au venit la ghișeele Primăriei și au plătit impozitele locale pentru 2018 în primele zile ale anului. Cel mai mare număr de plătitori a fost înregistrat ieri, când peste cinci sute de focșăneni au venit la Primărie pentru a achita impozitele sau taxele pentru cimitir. Au fost momente când lista de așteptare la ghișee număra și peste 60 de persoane. Șeful Serviciului de Taxe și Impozite Locale, Meluș Nazîru, ne-a spus că pentru a venit în sprijinul cetățenilor și pentru a scurta perioada de așteptare a fost suplimentat numărul de persoane care lucrează la încasări.
    Însă varianta cea mai convenabilă pentru plata rapidă și fără bătaie de cap a taxelor și impozitelor locale este cea online, prin platforma www.ghiseul.ro. Cu ajutorul acestui sistem de plată, focșănenii pot evita aglomerația și cozile de la ghișee, pot vizualiza obligațiile de plată existente și le pot efectua rapid, oricând și de oriunde, fără niciun comision. În plus, cei care aleg acest sistem de plată beneficiază de bonificația de 10% pentru plata cu anticipație, până la 31 martie, a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren, impozitului pentru mijloace de transport datorat pentru întregul an. Șeful Serviciului de Taxe și Impozite Locale a precizat că aplicația informatică calculează automat bonificația de 10% la plata impozitelor și nu apare separat pe chitanță.
    Cei care vor să folosească acest sistem  își pot crea singuri un cont pe platforma ghiseul.ro. Au nevoie doar de o conexiune la internet, datele de identificare și un card bancar valid.
Pașii de creare a unui cont sunt următorii:
1. Pe prima pagina de pe Ghișeul.ro (www.ghiseul.ro) a fost creată secțiunea „Solicitare date de acces”.
2. Se va deschide o nouă pagină în care vi se cere să introduceți CNP-ul. Tastați CNP-ul și apoi apăsați pe butonul „Verifică CNP”.
3. Dacă CNP-ul este valid, se va deschide o nouă pagină cu mai multe câmpuri obligatorii, în care trebuie să introduceți: „Nume și prenume”, „Adresa de email”, „Confirmarea adresei de email”, „Telefon mobil” și un cod din cifre și litere. După ce ați completat toate aceste câmpuri, apăsați butonul „Trimite cerere”.
4. Se deschide „pagina de validare a cardului bancar personal”. Trebuie să introduceți numărul cardului afișat pe partea din față a acestuia, după care apăsați butonul „Aprobă”.
5. Dacă datele introduse sunt corecte, se va deschide o nouă pagină cu mesajul: „Verificarea datelor a fost efectuată cu succes. Veți primi un email cu datele de acces”.
6. Intrați în contul de e-mail furnizat și regăsiți datele de acces.
7. După ce ați obținut online aceste date, reveniți pe prima pagină, introduceți userul și parola furnizate pe e-mail pentru a putea vizualiza și achita obligațiile de plată.
„Totodată, plata obligațiilor se poate efectua și fără autentificare. Pentru această variantă nu sunt disponibile consultarea în timp real a obligațiilor de plată și istoricul tranzacțiilor, astfel putând fi plătite doar taxe, impozite și amenzi contravenționale al căror cuantum vă este deja cunoscut. Dacă aveți la cunostință valoarea acestora, veți putea efectua plata totală, fără însă să vizualizați detaliile și să beneficiați de alte facilități”, se arată într-o informare a Primăriei Focșani.
    Cei care preferă să vină la ghișeele primăriei pot achita impozitele locale, respectiv pentru clădiri, teren și pentru mijloace de transport în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie, inclusiv. Potrivit hotărârii de consiliul local referitoare la nivelul taxelor și impozitelor pentru 2018, „impozitul anual pe clădiri, impozitul pe teren,impozitul pentru mijloace de transport datorat aceluiași buget local de către contribuabili, persoane fizice sau juridice, de până la 50 lei inclusiv, se plătește integral până la primul termen de plată”. Pentru cazurile în care o persoană deține în proprietate mai multe clădiri, terenuri, mijloace de transport amplasate/detinute pe raza aceleiași unități administrativ-teritoriale, suma de 50 lei se referă la impozitul pe clădiri cumulat. De menționat că pentru acest an a fost stabilit la 40 de lei plafonul creanțelor fiscale restante aflate în soldul rolurilor nominale unice inactive, la data de 31 decembrie an fiscal și neachitate. Aceste creanțe vor fi anulate de cître Serviciul impozite și taxe locale. Conform legislației, „prin rol inactiv se înțelege acel rol care nu mai are în proprietate bunuri urmăribile și pentru care nu se mai calculează impozite și taxe în anul curent”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?