Inegalităţi salariale la BBC – O jurnalistă și-a anunţat demisia

0
292


O cunoscută jurnalistă de la BBC a anunțat luni că demisionează din postul de redactor-șef al filialei din China a grupului media britanic pentru a denunța inegalitatea salarială dintre femei și bărbați care există în cadrul acestui serviciu public de radio și televiziune, informează AFP.
Carrie Gracie a denunțat într-o scrisoare deschisă adresată publicului britanic o „cultură salarială secretă și ilegală” în cadrul acestei instituții media, care este finanțată prin intermediul unei redevențe. „BBC vă aparține (…) Aveți dreptul de a ști că BBC încalcă legea în privința egalității și opune rezistență în fața presiunilor externe care îi cer să implementeze o structură de remunerare echitabilă și transparentă”, a scris ea în acel text, ce a fost publicat pe blogul ei. „Eu nu cer mai mulți bani. Cred că sunt deja bine plătită (…) Vreau pur și simplu ca BBC să se conformeze în fața legii și să plătească bărbații și femeile într-o manieră egală”, a adăugat ea.
Carrie Gracie a evocat și „o criză de încredere” în cadrul BBC, care s-a amplificat după ce instituția media a dezvăluit pentru prima dată în istoria ei, în iulie 2017, salariile anuale ale directorilor și prezentatorilor vedetă, plătiți cu peste 150.000 de lire sterline. În acea listă cu peste 200 de nume, doar o treime erau femei, cu salarii considerabil mai mici în comparație cu cele ale omologilor lor masculini.
Tony Hall, directorul general al grupului BBC, a promis că va acționa „mai repede și mai în profunzime” pentru a reduce acele diferențe, afișând ambiția de a ajunge la o egalitate a remunerației între femei și bărbați până în anul 2020. Acea listă a evidențiat „un ecart de remunerare ce nu poate fi justificat între bărbați și femei, pentru o muncă egală”, a subliniat Carrie Gracie, precizând că de atunci peste 200 de femei care lucrează pentru BBC au depus plângeri în instanță din cauza acestei situații.
Un purtător de cuvânt al radiodifuzorului public britanic a reacționat afirmând că în cadrul grupului BBC nu există „o discriminare sistemică împotriva femeilor”. Carrie Gracie a anunțat că și-a reluat vechiul ei post în cadrul redacției de televiziune din Londra. Decizia ei este sprijinită de sindicatul BBC Women, ce reunește peste 130 de femei care lucrează pentru această instituție media. „Cerem BBC să rezolve acest caz – și altele similare – fără întârziere și să se ocupe de problema inegalității salariale din cadrul companiei”, a subliniat asociația într-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here