Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Gala Globurilor de Aur a avut în prim-plan lupta împotriva abuzurilor sexuale


Ediția din 2018 a Globurilor de Aur a celebrat lupta împotriva violențelor sexuale la Hollywood și în lume după unda de șoc declanșată de scandalul Weinstein, producțiile cu personaje feminine obținând partea leului din premiile acordate, relatează AFP. „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” și „Big Little Lies” au fost marii câștigători de duminică, cu câte patru statuete primite. În cadrul galei de duminică seară producătoarea, prezentatoarea tv și actrița Oprah Winfrey a devenit prima femeie de culoare care a primit premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră.
„Să spunem adevărul este instrumentul cel mai puternic pe care-l avem. Sunt foarte mândră și inspirată de toate femeile care s-au simțit suficient de puternice pentru a ridica vocea și a-și împărtăși poveștile lor personale”, a declarat vedeta de televiziune favorită a americanilor. „De prea multe timp, femeile nu au fost ascultate sau crezute dacă ele îndrăzneau să spună adevărul în fața puterii acestor bărbați. Dar s-a terminat pentru ei! S-a terminat pentru ei!”, a subliniat actrița, primind ovații în picioare și făcându-le să plângă pe unele dintre actrițele adunate în sala de la Beverly Hilton.
Producătorul Harvey Weinstein, care a domnit la Hollywood timp de decenii, a fost acuzat de peste 100 de femei de hărțuire, agresiuni sexuale sau violuri, iar căderea sa a declanșat o undă de șoc în lumea întreagă și în toate sectoarele profesionale. Filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, despre o mamă care cere dreptate cu ajutorul a trei panouri publicitare și care denunță inerția anchetei poliției asupra asasinării fiicei sale, a fost desemnat cea mai bună dramă și a primit alte trei premii, pentru actrița din rolul principal Frances McDormand, actorul din rolul secundar Sam Rockwell și scenariul lui Martin McDonagh, care a fost și regizorul peliculei.
Frances McDormand s-a declarat fericită să participe la „schimbarea tectonică în structura de putere a industriei noastre”. „Lady Bird”, fabulă dulce amară despre o adolescentă confuză regizată de Greta Gerwig – omisă totuși la nominalizările pentru cel mai bun regizor – a primit premiul pentru cea mai bună comedie, iar actrița Saoirse Ronan a plecat acasă cu statueta pentru cel mai bun rol feminin într-o comedie sau musical. Aproape toți participanții la gala de decernare a Globurilor de Aur s-au îmbrăcat complet în negru, răspunzând la apelul actrițelor din organizația Time’s Up înființată de mari nume de la Hollywood, precum Natalie Portman și Jessica Chastain, pentru a finanța apărarea victimelor abuzurilor sexuale la locul de muncă.
Concentrarea atenției asupra violențelor sexuale a ocultat dezbaterea asupra lipsei de diversitate de la Hollywood, mai ales în condițiile în care palmaresul de duminică a fost aproape în întregime alb, cu excepția lui Sterling K. Brown (cel mai bun actor dramatic în serialul „This is Us”) și Aziz Ansari (cel mai bun actor într-un serial de comedie – „Master of none”), notează AFP. Povestea de dragoste fantastică între o femeie mută și un monstru reptilian, „The Shape of Water”, regizată de mexicanul Guillermo del Toro, a plecat acasă cu premiul pentru cel mai bun regizor și cel pentru cea mai bună coloană sonoră originală, decernat compozitorului francez Alexandre Desplat.
„The Post”, al lui Steven Spielberg, și „All the Money in the World”, al lui Ridley Scott, care a trebuit refăcut de urgență pentru a-l scoate din distribuție pe Kevin Spacey, au plecat cu mâna goală de la gala Globurilor de Aur. La categoria cel mai bun actor într-o dramă, premiul a fost câștigat, fapt puțin surprinzător, de Gary Oldman, distins pentru rolul lui Winston Churchill din „Darkest Hour”. La rândul său, James Franco a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film musical sau comedie pentru rolul din „The Disaster Artist”. Drama despre terorism franco-germană „In the Fade”, a regizorului german de origine turcă Fatih Akin, a câștigat premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.
La categoria televiziune, drama distopică „The Handmaid’s Tale” și miniserialul „Big Little Lies” au câștigat cele mai importante premii la gala Globurilor de Aur, în care poveștile despre femei au fost în prim-planul unei ceremonii dominate de mișcarea Time’s Up pentru combaterea hărțuirii sexuale, relatează Reuters. „The Handmaid’s Tale”, o ecranizare a romanului cu același nume al lui Margaret Atwood, a câștigat premiul pentru cel mai bun serial tv categoria dramă și premiul pentru cea mai bună actriță într-un serial dramatic. Actrița Elisabeth Moss i-a dedicat premiul scriitoarei. „Margaret, acest premiu este pentru tine și toate femeile de dinaintea ta și de după tine care au fost suficient de curajoase pentru a lua poziție împotriva injustiției și a intoleranței”, a spus Elisabeth Moss.
Miniserialul „Big Little Lies”, despre un grup de femei care trăiesc într-un orășel înstărit de pe coasta Californiei, a câștigat premiul pentru serial cu durată limitată sau film de televiziune, în timp ce Nicole Kidman, Alexander Skarsgard și Laura Dern au primit premii pentru actorie. „Acest show este despre viața pe care o prezentăm lumii și care poate fi foarte diferită de cea pe care o trăim în spatele ușilor închise. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au rupt tăcerea în acest an și au vorbit public despre abuz și hărțuire”, a afirmat Reese Witherspoon, actriță și coproducătoare a „Big Little Lies”. „Oamenilor care se simt reduși la tăcere le spunem că îi vedem, îi auzim și le vom spune poveștile”, a adăugat ea.
Nicole Kidman, care joacă rolul unei victime a violenței domestice în miniserial, și Laura Dern, ambele implicate în campania Time’s Up alături de Witherspoon, au susținut discursuri orientate când și-au primit premiile. „Personajul pe care îl interpretez reprezintă ceva care este centrul conversației astăzi, abuzul. Cred și sper că putem provoca schimbarea prin intermediul poveștilor pe care le spunem”, a afirmat actrița australiană.
Serialul recent de la Amazon, „The Marvelous Mrs. Maisel”, despre o femeie care se transformă în comediană în New Yorkul anilor ’50, a fost câștigătorul surpriză al categoriei cel mai bun serial de comedie sau muzical. La rândul său, nou-venita Rachel Brosnahan a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță într-un serial de comedie. „Sunt atât de multe povești despre femei care trebuie spuse. Așa că, într-un moment în care intrăm în noul an, haideți să ne angajăm unele față de celelalte să promovăm aceste povești”, a spus Rachel Brosnahan.

Lista completă a câștigătorilor Globurilor de Aur la ediția 2018
 
Cel mai bun film categoria dramă: „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”
Cel mai bun film categoria musical sau comedie: „Lady Bird”
Cea mai bună actriță într-o dramă: Frances McDormand („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”)
Cel mai bun actor într-o dramă: Gary Oldman („Darkest Hour”)
Cea mai buna actriță într-un film musical sau comedie: Saoirse Ronan („Lady Bird”)
Cel mai bun actor într-un film musical sau comedie: James Franco („The Disaster Artist”)
Cel mai bun regizor: Guillermo del Toro („The Shape of Water”)
Cea mai bună actriță în rol secundar: Allison Janney („I, Tonya”)
Cel mai bun actor în rol secundar: Sam Rockwell („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”)
Cel mai bun scenariu: Martin McDonagh („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”)
Cel mai bun film de animație: „Coco”
Cel mai bun film într-o limbă străină: „In the Fade” (Germania-Franța)
Cea mai bună coloană sonoră originală: Alexandre Desplat („The Shape of Water”)
Cel mai bun cântec original: „This Is Me” (The Greatest Showman)
Cel mai bun serial de televiziune categoria dramă: „The Handmaid’s Tale”
Cel mai bun serial de televiziune categoria musical sau comedie: „The Marvelous Mrs. Maisel”
Cel mai bun miniserial sau film de televiziune: „Big Little Lies”
Cea mai bună actriță într-un miniserial sau film de televiziune: Nicole Kidman („Big Little Lies”)
Cel mai bun actor într-un miniserial sau film de televiziune: Ewan McGregor („Fargo”)
Cea mai buna actriță într-un serial de televiziune dramatic: Elisabeth Moss („The Handmaid’s Tale”)
Cel mai bun actor într-un serial de televiziune dramatic: Sterling K. Brown („This Is Us”)
Cea mai buna actriță într-un serial de televiziune musical sau comedie: Rachel Brosnahan („The Marvelous Mrs. Maisel”)
Cel mai bun actor într-un serial de televiziune musical sau comedie: Aziz Ansari („Master of None”)
Cea mai buna actriță în rol secundar într-un serial, miniserial sau film de televiziune: Laura Dern („Big Little Lies”)
Cel mai bun actor în rol secundar într-un serial, miniserial sau film de televiziune: Alexander Skarsgard („Big Little Lies”).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?