Steaua misterioasă „Tabby” – Ipoteza unei structuri extraterestre, definitiv eliminată

0
415


Oamenii de știință au eliminat definitiv ipoteza unei infrastructuri extraterestre uriașe aflate în jurul misterioasei stele „Tabby”, avansată în trecut pentru a explica puternicele variații de luminozitate ale sale, uneori bruște și de durată, care sunt de acum înainte atribuite unor nori de praf cosmic, informează AFP miercuri. În octombrie 2015, astronomul american Jason Wright de la Universitatea de Stat Pennsylvania, a generat titluri majore în presa internațională după ce a sugerat că acel fenomen straniu ar putea fi explicat prin prezența unei sfere Dyson, o megastructură alcătuită din sateliți solari, construită de o civilizație extraterestră pentru a capta energia unei stele.
A fost nevoie de mai multe luni de observații pentru ca o echipă formată din peste 200 de astrofizicieni să respingă această ipoteză. „Praful este cauza cea mai probabilă pentru aceste variații de luminozitate a stelei”, a explicat Tabetha Boyajian, profesor la Universitatea de Stat Lousiana și coordonatoarea noului studiu, ce a fost publicat miercuri în The Astrophysical Journal Letters. „Noile date culese în timpul observațiilor au relevat diverse culori ale luminii, blocate pe diferite intensități. Acest fapt înseamnă că ceea ce trece între noi și stea nu este deloc opac, eliminând astfel ipoteza unei megastructuri extraterestre sau a unui corp planetar interpus”, a precizat Tabetha Boyajian, al cărei prenume a reprezentat sursa de inspirație pentru porecla „Tabby” atribuită acestei stele, cunoscută sub denumirea științifică KIC 8462852.
Steaua în cauză, considerată de cercetători „cea mai misterioasă din Univers”, se află la o distanță de peste 1.000 de ani-lumină față de Terra. Cu aproximativ 50% mai mare decât Soarele, ea este și mai fierbinte cu 1.000 de grade Celsius în comparație cu astrul nostru. Deși oamenii de știință au îndepărtat ipoteza unei structuri uriașe extraterestre, „cele mai recente observații ar putea reprezenta, de asemenea, semnătura altor fenomene naturale”, a declarat astrofizicianul Jason Wright, unul dintre coautorii studiului. „Există anumite modele matematice, simulând materialele circumstelare, precum exocometele, aflate pe orbita unei stele, care par să corespundă unor date pe care le-am cules”, a adăugat el.
Steaua „Tabby” a fost descoperită cu ajutorul telescopului spațial Kepler, construit de NASA cu scopul de a detecta exoplanete, atunci când acestea trec prin fața stelelor lor, reducându-le momentan luminozitatea. Peste 1.700 de persoane au donat în total 100.000 de dolari pe platforma de finanțare participativă Kickstarter pentru ca oamenii de știință să monitorizeze și să analizeze în continuare această stea.
Astronomii de la Observatorul Las Cumbres din California au studiat steaua „Tabby” din martie 2016 până în decembrie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here