Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Vreme caldă în majoritatea regiunilor, în următoarele zile; la munte urmează câteva zile de valori negative și ninsoare


    Vremea va fi caldă în majoritatea regiunilor, în următoarele zile, iar la munte vremea se va răci, fiind așteptate valori negative în timpul zilei și ninsoare până pe 5 ianuarie, reiese din prognoza pe două săptămâni publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
    În prima zi a intervalului vremea va fi deosebit de caldă, în Moldova, cu temperaturi medii maxime la nivel de regiune de 9-11 grade, apoi până în 5 ianuarie vremea se va răci, însă valorile termice se vor menține peste mediile multianuale. „La finalul acestei perioade, temperaturile medii diurne vor fi de 4…6 grade, iar cele minime medii se vor situa între -3 și -1 grad. În următoarele 2 zile vremea se va încălzi accentuat, media maximelor diurne se va apropia din nou de 9…10 grade, iar a minimelor nocturne va fi ușor negativă. În ultima parte a intervalului vremea se va raci treptat, apoi nu vor fi variații însemnate de la o zi la alta. Temperaturile din timpul zilei vor ajunge la 2 și 6 grade, iar noaptea se vor situa între -4 și 0 grade, caracterizând o vreme relativ caldă pentru a doua decadă a lunii ianuarie. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicata în intervalul 2 – 4 ianuarie, în special pe data de 2-3 ianuarie, când se pot înregistra cantități mai importante, precum și după data de 8 ianuarie”, conform Administrației Naționale de Meteorologie.
    Temperaturile medii diurne se vor încadra de la 11 grade, în prima zi, până la 6-8 grade în intervalul 2 – 6 ianuarie, în Muntenia. În zilele de 7 și 8 ianuarie, vremea se va încălzi, astfel încât mediile diurne se vor apropia de 10 grade. Către finalul celor două săptămâni, vremea va intra din nou într-un proces de răcire, iar media maximelor va fi de 5-6 grade, caracterizând în continuare o vreme mai calda decât în mod normal la aceasta data. „În timpul nopților, temperaturile medii nu vor avea variații importante, încadrându-se între -1 și 1 grad, cu cele mai coborâte valori în jurul datei de 6 ianuarie. Prin urmare, atât în timpul nopților, cât și ziua, temperaturile vor caracteriza o vreme caldă pentru prima jumătate a lunii ianuarie. Sub aspectul precipitațiilor, probabilitatea va fi mai ridicată în intervalul 2-4 ianuarie, precum și după mijlocul celei de-a doua săptămâni. În rest, posibilitatea apariției precipitațiilor va fi nesemnificativă”, mai arată ANM.
    În Dobrogea, vremea va fi caldă la începutul intervalului, când se vor înregistra temperaturi maxime situate, în medie, în jurul valorii de 10 grade. „Apoi regimul termic diurn va marca o scădere și va fi caracterizat prin valori de 7…8 grade în intervalul 3 – 6 ianuarie. Ulterior, vremea se va încălzi ușor, iar în jurul datei de 7 – 8 ianuarie se vor atinge temperaturi maxime de 9-10 grade. În ultimele zile ale intervalului de prognoză, temperaturile diurne vor scădea, din nou, spre medii de 6-7 grade. Temperaturile nocturne nu vor avea variații importante pe parcursul celor 2 săptămâni de prognoză și se vor situa, în general, între 0 și 4 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 6 ianuarie și cele mai ridicate pe 3, 9 și 10 ianuarie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată între 2 și 4 ianuarie, dar și între 9 și 13 ianuarie, însă acestea se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 3 ianuarie. În celelalte zile, condițiile pentru precipitații vor fi reduse”, precizează documentul citat.
    La munte, în primele 5 zile ale intervalului vremea se vă raci, astfel că temperaturile medii vor ajunge să fie negative și în timpul zilei. Noaptea, la altitudini mari, valorile termice se vor apropia de pragul gerului (-10 grade). Vor urma 3 zile în care vremea se va încălzi accentuat, apoi va debuta un nou proces de răcire, care va dura până în jurul datei de 11 ianuarie. În ultimele zile ale intervalului de prognoză nu vor fi variații termice semnificative de la o zi la alta. În timpul zilei temperaturile se vor situa în jurul valorii de 0 grade, iar minimele medii ale nopții vor fi cuprinse în general, între -10 și -5 grade. În ansamblu, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pe tot parcursul intervalului analizat. Cele mai ridicate șanse de apariție a precipitațiilor, predominant sub forma de ninsoare, vor fi în intervalele de 2 – 5 și 9 – 14 ianuarie.
    În Banat, vremea va fi deosebit de caldă în prima zi a intervalului 1-14 ianuarie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 11-12 grade.”Se va răci treptat în zilele următoare, astfel încât, pe 3 și 4 ianuarie, media termică diurnă va fi de 5-6 grade. Ulterior, un nou proces de încălzire va determina, pe 7 – 8 ianuarie, temperaturi maxime de 12-13 grade, iar apoi regimul termic va marca o scădere, spre valori medii de aproximativ 6 grade, între 11 și 14 ianuarie. Regimul termic nocturn nu va avea variații importante în prima săptămâna de prognoză, când temperaturile minime se vor situa între 0 și 2 grade, apoi acestea vor crește, spre 3 grade între 8 și 10 ianuarie. Iar ultimele zile ale prognozei vor fi caracterizate de o tendință de scădere, spre valori medii situate în jurul a 0 grade, pe 13 și 14 ianuarie. Se vor semnala precipitații la nivel local în intervalul 1 – 4 ianuarie, însă la mijlocul acestui interval acestea vor fi mai importante cantitativ. Ulterior, probabilitatea pentru precipitații va crește abia după data de 9 ianuarie, însă acestea vor fi pe ariii restrânse și în general slabe cantitativ”, informează ANM.
    Intervalul de prognoză va debuta cu un proces de racire a vremii, în Crișana, care va determina o scădere a mediei temperaturilor maxime la scara întregii regiuni, de la aproximativ 11 grade în prima zi, spre 4-5 grade între 3 și 5 ianuarie, când regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru prima decadă a lunii. „Apoi temperatura medie diurnă va crește din nou, spre 11-13 grade în intervalul 6 – 9 ianuarie, pentru ca ulterior să scadă treptat, până la 6 grade în intervalul 11 – 14 ianuarie. Temperaturile minime vor marca o scădere, de la 3 grade în primele două nopți, spre -1 grad în jurul datei de 5 ianuarie, apoi vor crește din nou, până la 2-3 grade între 8 și 10 ianuarie. Ultimele zile vor fi caracaterizate de o noua scădere a regimului termic nocturn, astfel încât, la finalul intervalului de prognoză, se prognozează din nou o medie regionala de -2…-1 grad. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicata în intervalele 1 – 4 ianaurie și 9 – 14 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai importante cantitativ în jurul datei de 2 ianuarie”, se arată în document.
    Conform sursei citate, în Transilvania, în primele trei zile ale prognozei regimul termic diurn va marca o scădere, de la o valoare medie de 9 grade în prima zi, până la 3-4 grade în intervalul 3 – 5 ianuarie. Apoi temperaturile maxime vor fi în creștere, din nou spre 9 grade în 7 ianuarie, dată după care vremea se va răci ușor de la o zi la alta, astfel încât media regionala a maximelor în intervalul 11 – 14 ianuarie va fi de 4 grade. „Temperaturile minime la scara întregii regiuni nu vor avea o variație semnifiicativă pe parcursul celor doua săptămâni de prognoză, iar media lor se va situa în jurul a 0 grade în primele trei zile ale intervalului, apoi se va situa între -4 și -2 grade, cu cele mai scăzute valori pe 6 și 7 ianuarie și, din nou, pe 13 și 14 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitații la nivel local va fi mai ridicată în intervalele 2-4 și 10 – 14 ianuarie, dar numai în jurul datei de 2 ianuarie acestea pot fi mai importante cantitativ”, informează meteorologii.
    În Maramureș, în primele zile ale intervalului de prognoză se va desfășura un proces de răcire treptată a vremii, astfel încât temperaturile maxime vor scădea, în medie regională, de la 8-9 grade la început, spre 3 grade pe 4 – 5 ianuarie. „Apoi regimul termic va marca o creștere, iar maximele vor atinge 9-10 grade pe 7 – 8 ianuarie. Ulterior, vremea se va raci din noul treptat, iar în ultimele zile ale celei de a doua săptămâni de prognoză media maximelor diurne va fi de 4…5 grade. În ceea ce privește evoluția temperaturilor minime, acestea se vor menține în jurul unei valori medii de 1…2 grade în primele nopți, apoi vor scădea spre – 2 grade la sfârșitul primei săptămâni. În a doua săptămână regimul termic nocturn va fi caracterizat prin valori de -2…0 grade, în medie. Vor fi precipitații aproape în fiecare zi a intervalului de prognoza, exceptând intervalul 5 – 9 ianuarie, când probabilitatea pentru precipitații va fi redusă. Cantități mai importante de apa se pot consemna în jurul datei de 2 ianuarie”, mai arată ANM.
    În Oltenia, valorile termice diurne vor scădea de la o valoare medie de 11 grade în prima zi spre 6-7 grade între 2 și 6 ianuarie, apoi pe 7 și 8 ianuarie vremea va deveni din nou caldă, cu o medie de 9 grade a temperaturilor maxime. „Va urma un proces de răcire, care va determina scăderea spre 5-6 grade, în medie, a temperaturilor maxime spre finalul celei de a doua săptămâni de prognoză. Regimul termic nocturn nu va avea variații semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză și va fi caracterizat de valori medii alte temperaturilor minime situate, în general, între -2 și 2 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 6 ianuarie. Din punct de vedere al precipitațiilor, posibilitatea de apariție va fi foarte redusă în intervalul 5-8 ianuarie, dar în celelalte zile va fi mai mare, cu precădere în jurul datelor de 2, 10 și 11 ianuarie, când precipitațiile se pot semnala pe arii mai extinse”, spun meteorologii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?