Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

SUTE de MINORE, majoritatea analfabete, au născut anul trecut la Spitalul Județean Focșani. Cea mai tânără mamă are 12 ani


    Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de minore care au născut anul trecut în Vrancea. În primele 11 luni ale anului 2017 au fost înregistrate 307 minore, care au adus pe lume copii sau care erau în evidență cu sarcina în evoluție în maternitatea spitalului. 226 de copii au fost aduși pe lume de mame cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, iar cea mai tânără mamă are doar 12 ani. „Este cunoscut faptul că mereu au existat cazuri de mame minore care provin, cu precădere, din comunitățile de etnie ale județului. Însă, în anul 2017 acest fenomen a crescut îngrijorător. În ultimul an, numărul mamelor minore a crescut alarmant. În perioada 01-01-2017 – 20-11-2017 avem înregistrate 307 de minore care au născut sau care sunt în evidență cu sarcina în evoluție în maternitatea spitalului: 12 ani: o naștere; 13 ani: 5 nașteri; 14 ani: 22 nașteri; 15 ani: 61 nașteri; 16-18 ani: 226 nașteri. Vârsta foarte mică la care acestea rămân însărcinate și dau naștere copiilor pune în pericol atât sănătatea  nou născuților cât și pe cea a copilelor mamă, care sunt nevoite să nască prin operație de cezariană. Totodată, după externare nou născutul este într-o situație de risc, deoarece e greu de crezut că un copil poate fi îngrijit corespunzător de un alt copil”, se arată într-un comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Alina Cosma.
    Statisticile naționale situează țara noastră  pe primul loc în lume la numărul de mame minore care nasc.  În 2009, potrivit studiilor UNICEF, la nivel mondial România se situa la egalitate cu state precum Turcia, Chile, Insulele Mauritius și Filipine. Și în anii precedenți județul Vrancea a înregistrat numere alarmante în rândul minorelor care au născut. În anul 2009, totalul minorelor care au dat naștere a fost de 271 (51 dintre acestea fiind din mediul urban, iar 220 din mediul rural); în anul 2010 au fost înregistrate un total de 262 de mame minore (44 dintre acestea din mediul urban, iar 218 din mediul rural); în anul 2011 au fost înregistrate 247 de mame minore (31 dintre acestea din mediul urban, iar 216 din mediul rural); în anul 2012 au fost înregistrate în total 253 (49 dintre acestea din mediul urban, iar 204 din mediul rural).
    Majoritatea minorelor care nasc în spital nu au o sarcină supravegheată de un medic de familie sau de un specialist și provin din mediii familiare precare. Mai mult decât atât, cele mai multe dintre fete au renunțat demult la școală sau nu au frecventat-o deloc, nu știu să scrie sau să citească și nu figurează în nici un document ca cetățeni ai acestui județ, neavând certificat de naștere sau vreun alt act de identificare. „În momentul internării și al externarii, minorele, majoritatea analfabete, nu sunt însoțite de reprezentantul lor legal, nu au întocmit actul de identitate, deși unele au 14 ani împliniți sau au actul de identitate expirat sau deteriorat. Acest lucru îngreunează actul medical și formalitățile pentru declararea nou-născutului. Conform legislației în vigoare (legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, HG Nr. 1103 pentru aprobarea metodologiei privind realizarea obligațiilor ce revin autorităților administrației publice locale, instituțiilor și profesioniștilor implicați în prevenirea și intervenția în cazurile de copii aflați în situație de risc de părăsire sau părăsiți în unități sanitare), spitalul demarează procedurile pentru întocmirea actelor necesare mamei minore și nou născutului și încearcă găsirea tutorelui legal al acesteia, însă aceste proceduri sunt îngreunate de slaba colaborare pe care instituțiile abilitate o arată în astfel de cazuri.
    Atunci când avem un astfel de caz,  acesta este preluat imediat de către asistentul social maternal al spitalului. Asistentul maternal, pe lângă consilierea mamei minore și atenta supraveghere a acesteia pe timpul spitalizării, se ocupă de toate formalitățile necesare pentru a se asigura că în momentul părăsirii spitalului, tânăra mamă și nou născutul vor fi supravegheați pe cât posibil,  de către autoritatea locală de domiciliu.
      Conform legii HG Nr. 1103/2014, în primele 24 h de la internare se face o sesizare scrisă către Poliție, Serviciul de asistență socială și Primăria de domiciliu a minorei, prin care se solicită sprijinul pentru întocmirea documentelor (dacă minora nu le are), pentru găsirea și înștiințarea familiei și a tutorelui legal și pentru monitorizarea minorei și a nou născutului după externare. Însă comunicarea cu aceste instituții este foarte greoaie. Asistentul social al spitalului face tot posibilul ca minora să nu părăsească spitalul decât însoțită de un tutore legal și face toate demersurile necesare pentru ca în momentul externării nou născutul să fie declarat la Starea Civilă. Însă, sunt și cazuri în care tutorele legal al minorei nu este de găsit,  minora nu are acte, iar eliberarea acestora este de durată și atunci aceasta părăsește spitalul împreună cu nou născutul nedeclarat, urmând ca ulterior să se prezinte la Starea civilă pentru a-l înregistra.     Monitorizarea acestor cazuri trebuie efectuată de către Serviciul de asistență socială și Primăriile de domiciliu al minorelor. Îngrijorător este faptul că majoritatea minorelor au ca parteneri (soț) persoane majore. Acest fenomen este  sub incidența Codului Penal, art 198, act sexual cu un minor. Deși, în nenumărate rânduri am făcut cunoscută această problemă autorităților locale de domiciliu ale mamelor minore, demersurile noastre au rămas fără niciun ecou.
     Considerăm că  motivațiile legate de tradiții și de etnie nu sunt suficiente pentru a deveni mamă la 12-14 ani și că la vârsta la care în mod normal ar trebui să se joace cu păpușile, tinerele mame nu știu și nu pot să crească un nou născut, de aceea dorim o colaborare facilă cu toate instituțiile abilitate ale județului, pentru a reduce numărul de minore care nasc și pentru a ușura pocedura de întocmire a documentației necesară eliberării actelor mamelor minore și a nou născuților. Având o identitate, le poate fi supravegheată evoluția și pot beneficia de toate drepturile cetățenești.
    Acest fenomen contravine și nu este în concordanță cu legislația în vigoare, de aceea am considerat necesar să facem cunoscută această problemă, pentru ca împreună cu autoritățile locale și județene să ne implicăm și să demarăm campanii de prevenție, educare și conștientizare a populației, diminuând astfel, pe cât posibil, numărul «copiilor cu copii ». Mulțumim!”
, se mai arată în comunicatul de presă transmis de purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Alina Cosma.

    Cele șase sate ale comunei Slobozia Bradului se numără printre localitățile care au înregistrat în ultimii ani cel mai mare număr de nou-născuți. Partea proastă a acestui aspect este că, în proporție covârșitoare, nou-născuții au fost aduși pe lume de mame minore. Și mai grav este faptul că acești copii, care fac copii, nu merg la școală, nu au venituri stabile și se căsătoresc de la vârste fragede, pentru că „așa cere tradiția”. Abandonul școlar este o practică obișnuită, iar căsătoriile între minori reprezintă o lege nescrisă, care trebuie îndeplinită în comunitățile din zonă. Copilele, care nasc copii, sunt măritate de la 12-13 ani, despărțite de părinți, mutate în casele concubinului, care de multe ori este și el minor, și nevoite să locuiască cu socrii, ca să învețe mersul gospodăriilor, de la vârste la care în mod normal ar trebui să se mai joace. Copilele nu au nici o putere de decizie, iar căsătoriile premature au rolul de a asigura mândria familiei, care-și ia noră virgină.
    Primarul comunei Slobozia Bradului, Iulian Dumitru, cunoaște situația minorelor din comună, care aduc pe lume copii, dar recunoaște că „nu are ce le face”. Edilul mi-a vorbit deschis și a mărturisit că nu crede că asistenții sociali sau profesorii care spun că „merg din casă în casă” și le vorbesc familiilor despre riscurile nașterii la vârste mici, fac cu adevărat acest lucru. „Vă spun cinstit, nu cred că se va putea schimba vreodată ceva în privința asta, sau că se va rezolva problema. Dacă vă spune vreun asistent social sau profesor că merge din casă în casă și face educație cu lumea, să nu-i credeți, vă spun eu că nu se întâmplă asta! Nu ai ce face, asta este tradiția și pentru ei este o mândrie ca nora să fie fată mare la cununie. Ä‚sta e motiv de fală, de petrecere și de bucurie în viziunea comunității și din cauza asta le căsătoresc pe fete de mici. Este o concepție a comunității de zeci de ani care spune că dacă fata se mărită după 14-15 ani nu mai este domnișoară și de asta le este frică să țină fetele până la vârsta de 15 ani. Cea mai mare rușine la noi în comunitate este ca fiica, nepoțica, să facă vreo prostie și să se îndrăgostească înainte de cununie”, a mărturisit edilul, care este de părere că lucrurile nu se vor putea schimba vreodată în privința asta.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?