GALERIE FOTO: Țesutul la război, o artă redescoperită la Păunești

0
2179


    Arta țesutului la război a fost reînviată la Păunești de o iubitoare a tradițiilor strămoșești. Atena Chiriac a vrut să șteargă praful de pe războiul de țesut al bunicii și să le arate copiilor și tinerilor din localitate și nu numai, o îndeletnicire a femeilor din comună din urmă cu câteva decenii. Aceasta ne-a povestit că cel mai greu i-a fost să identifice în satele comunei câteva femei care își mai amintesc cum se țese la război pentru a le arăta și copiilor. Astfel, în perioada septembrie-decembrie 2017, în comuna Păunești a fost inițiat și implementat de către Asociația „Aripi și Zâmbete Colorate pentru Bunici și Nepoți” Păunești proiectul „New Skills for Youth between Tradition and Modernity”. Acest program a avut ca scop conștientizarea de către copii și tineri, a necesității implicării personale pentru cunoașterea și păstrarea meșteșugurilor locale. În cele patru luni, cât a durat derularea proiectului, s-au organizat 17 ateliere de țesut, a câte aprox. 3 ore/ atelier, în cadrul cărora au participat 32 de elevi de la Școala Gimnaziala Păunești (25), de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” Adjud (6) și de la Colegiul Național „Emil Botta”Adjud (1).  
    Interesați de arta țesutului la război s-au arătat Acatrinei Andrei, Andronic Andreea, Andronic Alexandru, Andronic Anca, Asavei Emanuel, Bodolan Andrei, Bodolan Alexandra, Bostan Petronela, Braga Georgiana, Butuc Cătălina, Berbecea Ionuț, Cantea Emanuela, Clapon Irina, Chiriac Iulian, Chiriac Valentin, Chiriac Georgiana, David Trandafir, Dumitriu Andrei, Năstase Mădălina , Popa Cristinel, Onea Mihaela, Oana Cosmin, Oana Ștefănuț, Pintilie Andrei, Pintilie Gheorghiță, Roșu Luminița, Sandu Mihai, Sandu Ana, Sandu Larisa, Ignat Ana, Ignat Teodora și Åžtefan Elena.
    În timpul orelor petrecute la atelier, cei mici au dobândit cunoștințe, abilități și deprinderi artistice și motrice în arta țesutului la războiul tradițional  sub îndrumarea țesătoarelor localnice: Zarafina Păduraru, Săftica Novac, Maria Fâsan și Maria Chiriac. Rodul muncii lor sunt covorașele tradiționale, care au în compoziție bumbac 50%, lână de oaie 25% și PNA 25%. Acestea au fost expuse  la Casa de Cultură „Tudor Vornicu” Adjud, în cadrul Festivalului „Obiceiuri și Tradiții Românești” ediția a VII-a, organizat de Colegiul Tehnic „Gh. Balș” Adjud și  tot în decembrie, în cadrul evenimentului ” Peisaje Å¢esute cu Muzică”, organizat de Clubul Micilor Artiști Adjud.  

Sunetul vatalelor a răsunat din nou la Păunești

     Întreaga activitate a fost coordonată de Atena Chiriac din Păunești, o tânără dedicată tradițiilor și artei în general. Aceasta ne-a spus că dragostea pentru artă și tradiție străbună o moștenește de la bunica ei, care întreaga viață a iubit frumosul, pe care l-a creat cu multă migală, împletită cu dragoste și pasiune din lână și urzeală. Și astăzi, covoarele și cuverturile țesute de ea sunt păstrate de nepoată, care pe lângă dăruirea pentru tradiție a învățat că tot ceea ce este frumos trebuie să continue și fără tradiție nu se poate crea nimic nou. „De mică am știut ce este un război de țesut, urzitoare, suveica, spata, vatale, ițe, sul și mosorele. Sunetul ițelor cum se schimbă și bocănitul spetei în urzeală au fost parte din copilăria mea. Eram fascinată de modelele cuverturilor țesute de bunica și de meticulozitatea cu care număra și alegea fiecare fir de ață și lâna, respectând modelul pe care și-l crea pe hârtia milimetrică. Astăzi, sunetul vatalelor mai răsună suav din câte un colț de casă. Atât de suav, încât, aveam impresia că o să se stingă … ! Acest fior m-a îndemnat să scriu acest proiect prin care am vrut  să readuc la viață arta de a țese. Operele de artă născute din sufletul și mâinile străbunicilor și bunicilor noștri, care știau să-și aleagă cu foarte mare atenție materialele și culorile, care le aduceau un confort și un plus de veselie, atât lor cât și celor din jur, merită să fie cunoscute și prețuite de generațiile viitoare.
    Acest proiect a prins viață  datorită susținerii Fundației „TELUS Internațional România Community Board” către care mă îndrept cu recunoștință și mulțumire. De asemenea, le mulțumesc doamnei Viorica Ghinea de la ACE-ES România, domnului Valentin Mitrofan  și doamnei profesoare Anca Feraru de la Colegiul Tehnic „Gh. Balș” Adjud, doamnei directoare Mihaela Frangolea și doamnei profesoare Mihaela Enache de la Åžcoala Gimnazială Păunești, domnului director Ionel Catană al Casei de Cultură Adjud, membrilor Primăriei Păunești. De asemenea, aș vrea să le mulțumesc și copiilor care au avut deschidere să vină la atelierele organizate și mai ales părinților care i-au încurajat  să învețe câte ceva dintr-un meșteșug din care bunicile și străbunicile noastre au făcut o artă”
, ne-a declarat Atena Chiriac, coordonatoarea proiectului.
    Proiectul s-a încheiat la finalul lunii decembrie prin expoziția „Arta țesută și pictată pe pânză” a Clubului Micilor Artiști Păunești, din cadrul festivității dedicate „Nașterii Domnului” organizate de Åžcoala Gimnazială Păunești la Căminul Cultural din localitate. Potrivit informațiilor furnizate de coordonatoarea proiectului, astfel de ateliere vor mai avea loc la Păunești, pentru că proiectul a avut succes, iar tradițiile trebuie păstrate și, mai ales, transmise generațiilor viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here