REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Borș cu pește și Crap delicios de Nissa

0
588


    În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ”Borș cu pește” și ”Crap delicios de Nissa”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie – 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Borș cu pește

Pui în borș ceapă, pătrunjel și piper și lași să fiarbă. Speli, cureți peștele bine, îl tai în bucăți măricele și-l pui în borșul fierbinte în care-l lași numai un sfert de oră descoperit. Peștii cei mai buni pentru supă sunt: crapul și morunul. Mai gustos iese dacă se fierbe zarzavatul de supă cu puțină apă; când e pătruns, atunci se toarnă borșul care a fiert de o parte cu o ceapă întreagă. Se pune peștele când zeama a dat în fiert și se lasă până se pătrunde bine. La sfârșit se adaogă pătrunjel și leuștean verde în castron. Unii pun și hrean ras.

Crap delicios de Nissa
Iei un crap de orice dimensiune, îl cureți, îl tai în felii, pe care le sărezi, le piperezi și le tăvălești în făină. Într’o cratiță pui vreo patru linguri de untdelemn și-l lași să se înfierbânte. Toci foarte mult pătrunjel, puțin tarhon, 3-4 căței de usturoiu și vreo 6 tomate, le cureți de piele și de semințe, le sfărâmi și le amesteci cu pătrunjelul și cu tarhonul. Iei o tavă care merge la coptor și o ungi cu untdelemn. Bucățelele de pește le pui în această tavă, reconstituind crapul și-l împingi în coptor. Când peștele începe să cânte, iei zarzavatul rumenit și-l treci deasupra printr’o strecurătoare. Zarzavatul îl freci cu un pisălog ca să treacă. Dai crapul la coptor o jumătate de oră sau chiar trei sferturi până ce se gătește. Cu 10 minute înainte de a da la masă torni 2-3 păhăruțe de vin alb după gust. Lași la coptor încă zece minute și servești. Această mâncare delicioasă se servește caldă în tavă, dar se poate mânca și rece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here