Consilierii locali focșăneni au reușit performanța să aprobe un proiect de hotărâre care poate trimite ENET-ul în faliment prin noile reguli care nu țin cont de prevederile legale referitoare la serviciile publice de alimentare cu energie termică. Proiectul de hotărâre a fost adoptat la ultima ședință a Consiliului Local Focșani, la inițiativa consilierilor PNL. Votat de toți consilierii locali, proiectul de hotărâre se pare că ar fi fost condiția impusă de liberali pentru a vota favorabil un alt proiect de hotărâre referitor la reabilitarea prin fonduri europene a rețelelor termice din cartierul Bahne. Singura problemă a inițiativei liberalilor este că modificarea prețului la gigacaloria de la ENET și noile condiții de debranșare nu respectă legea serviciului public de alimentare cu energie termică 325 din 2006. Hotărârea nu respectă nici obligațiile asumate de municipalitate când a solicitat fondurile europene pentru modernizarea serviciului de alimentare cu energie termică. Hotărârea este ilegală deoarece nu respectă condițiile stabilite prin lege referitoare la situațiile clare în care se poate face debranșarea de la acest sistem. Hotărârea aprobată de Consiliul local nu ține cont de lege și prevede că orice debranșare de la ENET se face doar cu înștiințarea producătorului de energie termică, fără alte avize, așa cum este în prezent. Ori, conform legii menționate, debranșările sau deconectările se „efectuează numai de către operatorul care are și calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condițiilor cumulative impuse”. Legea menționată stabilește că pentru debranșare este nevoie de acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât și pe verticală, de acordul scris al asociației de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale.
Aceeași lege prevede și sancțiuni pentru cei care se debranșează fără avizul producătorului de energie termică. Sunt considerate contravenții, cu sancțiuni de până la o mie de lei, „debranșarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatorului de energie termică fără respectarea dispozițiilor prezentei legi; c) golirea instalațiilor de către utilizatorul/consumatorul serviciului în vederea executării unor modificări sau reparații fără acordul scris al operatorului serviciului și al asociației de proprietari, cu excepția cazurilor de avarii sau de forță major”.
Ori, ignorarea de către consilierii locali a legislației române va avea ca efect un aviz negativ din partea juriștilor Prefecturii pentru această hotărâre. Dacă, ulterior, consilierii vor insista cu aceste modificări ilegale, se poate ajunge în instanța de contencios administrativ.
Soluția debranșării crește doar profitul comercianților de centrale termice
Liberalii spun că au inițiat această hotărâre pentru a veni în sprijinul focșănenilor nemulțumiți de serviciile ENET-ului, dar hotărârea va avea ca rezultat doar creșterea profitului pentru furnizorii de gaze și firmele care vând centrale de apartament. Pe hârtie, această hotărâre a liberalilor vrea să elimine interdicția debranșării pentru cei care locuiesc în zonele unitare de căldură, introdusă din 2017, și care a stârnit nemulțumirea administratorilor de asociații dar și a cetățenilor care doreau să își monteze centrale de apartament. Nu în ultimul rând, nemulțumiți au fost proprietarii firmelor care se ocupă de proiectarea și execuția lucrărilor de montare a acestor centrale, care au văzut cum li se reduce cifra de afaceri.
Dar inițiativa liberalilor nu vine în sprijinul focșănenilor racordați la ENET și care plătesc facturi mari la încălzire deoarece au rămas singurii din bloc racordați la sistemul centralizat de încălzire. Acestora li se spune că trebuie să cheltuiască câteva mii de lei pentru o centrală de apartament, bani pe care nu îi vor recupera în zece ani, durata de funcționare a acestor echipamente. Singurii care câștigă sunt firmele care se ocupă de proiectarea și execuția lucrărilor de montare a centralelor de apartament. Și bineînțeles distribuitorii de gaze naturale. Ori, soluția mai simplă și legală ar fi ca municipalitatea să gândească un sistem de subvenționare sau sprijin a focșănenilor care plătesc facturi prea mari la încălzire deoarece au rămas singurii racordați la ENET în blocul respectiv.
De menționat că zonele unitare de încălzire sunt prevăzute prin legea 325 din 2006, Legea serviciului public de alimentare cu energie termică. La nivel național, statul român a stabilit că dacă vor fi investiți bani în reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, ar trebui să fie menținuți consumatorii racordați pentru ca investițiile să fie eficiente. Din acest motiv, prin ordinul 91 din 2007 al ANRSC, s-a impus interdicția debranșării pentru locuitorii imobilelor din zonele unitare de încălzire. ANRSC, așa cum prevede legea 325 din 2006, este autoritatea de reglementare în domeniul acestui serviciu care „elaborează, stabilește și urmărește aplicarea ansamblului de reglementări obligatorii la nivel național, necesar funcționării pieței de energie termică, în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor”.