Din 3 ianuarie 2018, cabinetele medicilor de familie NU vor mai acorda servicii decontate de CAS; ADIO rețete compensate și bilete de trimitere

0
17423


    Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a anunțat, într-un comunicat de presă că, începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele medicilor de familie nu vor mai acorda servicii decontate de Casele de Asigurări de Sănătate. Astfel, consultațiile în cabinetele medicilor de familie se vor efectua doar contra cost sau pro bono, în funcție de decizia fiecărui medic. Medicii de familie nu vor mai elibera nici rețete compensate sau bilete de trimitere. Motivul este nesemnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu Casele de Asigurări de Sănătate Județene.
    Medicii de familie din Vrancea și din întreaga țară au dat startul protestelor din data de 2 noiembrie, ca urmare a numeroaselor nemulțumiri acumulate. Protestele au debutat din data de 2 noiembrie când, simultan în mai multe orașe din țară, medicii de familie au pichetat sediile Caselor de Asigurări de Sănătate Județene și au înaintat un memoriu, în cuprinsul căruia se regăseau revendicările acestora și anume: Crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a  minimum 10% din FNUASS total pentru asistența medicală primară, față de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituțiilor internaționale; Crearea mediului propice unei relații funcționale medic – familie – comunitate pentru îmbunătățirea sănătății cetățenilor României, prin debirocratizarea sistemului și neîngrădirea ariei de competențe ale medicului de familie în relația cu pacientul său și în acord cu pregătirea și realitatea medicală a secolului XXI; Recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.
     La data de 15 noiembrie, medicii de familie din țară au pichetat sediul Guvernului. Au fost aproximativ 1000 de participanți din majoritatea județelor. Câțiva reprezentanți ai medicilor de familie, împreună cu cei ai Asociației  de pacienți, au fost invitați la Guvern. Discuțiile nu s-au finalizat până la terminarea mitingului, dar s-au făcut promisiuni de ameliorare a condițiilor de lucru printr-un nou Contract Cadru. S-au stabilit noi întâlniri cu Ministerul Sănătății și CNAS. Cei care nu au fost în piață nu au acordat servicii între orele 11 – 13, în semn de solidaritate. Momentul culminant al protestelor a fost atins prin luarea deciziei de nesemnare a actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu Casele de Asigurări de Sănătate Județene. „Din cauza lipsei oricărei soluții la revendicările noastre, s-a luat decizia la nivel național dar și local, ca începând cu data de 1 ianuarie 2018, Medicina de Familie să lucreze doar în regim liberal. Semnarea actului adițional la Contractul Cadru 2016, pentru primele luni ale lui 2018, se va face atunci când majoritatea problemelor din cadrul  contractului casei de asigurări, privitor la birocrație și finanțare corespunzătoare, vor fi soluționate”, a spus dr. Marius Zară (FOTO), medic de familie la Adjudu Vechi.
    Potrivit directoarei CAS Vrancea, Emanuela Georgescu, Casa de Asigurări de Sănătate Județeană nu a fost încă notificată oficial cu privire la o astfel de decizie. „Pe mine nu m-au anunțat de această decizie. Noi așteptăm să vină ordinul. Se editează actele adiționale și vedem. Mie nu mi-a parvenit nici o informație cu privire la ceea ce a apărut în presă. Eu nu cred că vor fi probleme, așteptăm ordinul de editare a actelor adiționale”, a spus directoarea CAS Vrancea, Emanuela Georgescu.
    „În locul unei creșteri a procentului alocat asistenței medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României prevede o stagnare la 5.8%. Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate și de asigurarea unei finanțări corecte a segmentului de asistență medicală primară dovedesc o disponibilitate extrem de redusă de a modifica ceva consistent”, se arată într-un comunicat al SNMF transmis, miercuri, AGERPRES.
   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here