Centrul Åcolar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna Focșani a găzduit, în cadrul programului „Åcoala altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun”, o activitate școlară organizată chiar în biblioteca școlii. Elevii de la clasele a VI-a A, a VIII-a A și a XII-a A au derulat activitatea „Colinde și cântece de Crăciun”, fiind prezentat un PowerPoint cu imagini despre comportamentul inadecvat, de nerespectare a regulilor de conviețuire acasă și în societate. Profesori îndrumători au fost Nicoleta Turturică, Adrian Cincă, Radu și Cristina Bîrsă.
Copiii de la clasele a VII-a, a XI-a A și a XI-a B au susținut proiectul educațional „Cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun” specifice poporului român, prezentând un materialul video informativ pregătit cu profesorii Nela Ghiorghiță, Corina Apostu și Carmen Ivan prin care au prezentat datinile, obiceiurile și semnificația colindelor: Sorcova, Capra, Steaua și Plugușorul. Elevii au fost interesați și de obiceiurile specifice altor popoare, simbolurile universal valabile, cum ar fi pomul de Crăciun, felicitările, ciorapii roșii. Pe parcursul desfășurării activității fundalul sonor a fost asigurat cu muzică specifică acestei perioade.
În decursul acestei săptămâni a funcționat din plin „Atelierul lui Moș Crăciun”, în care ucenici au fost elevii de la clasa pregătitoare, coordonați de profesoara Mihaela Balercă. Au confecționat diverse ornamente, globuri, după care au împodobit bradul ecologic. De mare ajutor au fost părinții acestor copii, care la finalul activității le-au oferit daruri.
„Să ne hrănim sănătos” a fost o altă temă așteptată de copiii de la clasele a V-a și a VI-a, îndrumați de profesoara Daniela Ionescu, care le-a exemplificat prin planșe și diferite produse alimentare cum să aleagă alimentele sănătoase, cum să facă deosebirea între alimentele sănătoase și nesănătoase și care este influența acestora asupra sănătății. Au urmat alte activități atractive pentru elevi, precum „Călătorie în universul cărților” care a avut loc tot în biblioteca școlii, la care au participat 50 de elevi de la clasele a VII-a și a VIII-a, și „Nouă ne pasă”, avându-i alături pe elevii voluntari de la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau Focșani, coordonați de profesoara Elena Negoescu.
În sala de festivități a școlii, voluntarii de la Liceul Pedagogic Spiru Haret s-au organizat în 12 ateliere, la care au cooptat și beneficiari de la CSEI Elena Doamna. Cadrele didactice Ionela Batog și Mariana Åerbănoiu au coordonat atelierul de învățare a limbajului mimico-gestual și cel de pregătire a ornamentelor de Crăciun. Colectivul de cadre didactice a mai cuprins următorii profesori: Simion Natașa, Nicoleta Stanciu, Georgiana Mateiu, Mioara Ghiu, Dănuț Săcrieru și Mihaela Antonache care au îndrumat atelierul de povești – Zarurile cu povești, atelierul de construcții puzzle High School Musical, atelierul de pictură – amprentă tricouri, atelierul de hand made și 3 D – ornamente de Crăciun, Castelul Peleș.
Activitatea s-a desfășurat într-o atmosferă destinsă, plină de voie bună și s-a finalizat cu un concurs ad-hoc de karaoke și dans popular. Elevii de la CSEI Elena Doamna au fost coordonați de profesoarele Simona Munteanu și Garofița Iordache. Conform datelor furnizate de consilierul educativ profesor Lefter George, voluntarii au promis că vor reveni conform calendarului din proiectul „Un zâmbet cât o mie de cuvinte”.