Elevii de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani au participat, vineri, la activitatea Criticile globalizării, ce-a de a treia din cadrul proiectului educațional „Nu pentru școală, ci pentru viață învățăm!”, desfășurată în biblioteca liceului. Invitatul elevilor a fost consilierul Marius Burdușa, de la Serviciul de Probațiune Vrancea. Tinerii au învățat că pe lângă marile beneficii pe care globalizarea le aduce, precum: comerțul internațional, globalizarea piețelor financiare, rețelele de comunicare la mare distanță, abordarea globală a unor probleme (încălzirea atmosferei, gaura din stratul de ozon, etc.), are loc și extinderea rețelelor de crimă organizată, un fenomen negativ al globalizării. În acest sens, elevii au urmărit un videoclip legat de postările pe rețelele de socializare. Apoi, consilierul Marius Burdușa a dat numeroase exemple de persoane care au avut poze private în propriile calculatoare sau laptopuri și care, în diferite împrejurări, au devenit publice, subliniind că este deosebit de important să nu trimitem niciodată poze în ipostaze compromițătoare. A fost abordată apoi problema drogurilor. Elevii au fost sfătuiți să nu le încerce și să evite persoanele care fac trafic de astfel de substanțe. Ei au ascultat poveștile unor tineri care au fost prinși cu droguri, etapele prin care au trecut în timpul anchetelor și pedepsele pe care le au de ispășit.
Traficul de persoane a fost încă una dintre temele abordate cu elevii, dat fiind faptul că România este o sursă a victimelor traficului de forță de muncă și de exploatare sexuală în Europa de Vest. Nu există un profil al traficanților, de aceea elevii trebuie să se gândească bine atunci când dau curs anunțurilor legate de locurile de muncă sau când li se fac propuneri nerealiste.
În partea a doua a activității, consilierul Burdușa le-a vorbit elevilor despre violența în școli. Cauzele pot fi uneori de natură minoră sau este vorba de conflicte spontane. Cert este că aceste cazuri s-au înmulțit în ultima perioadă. Consilierii de probațiune cercetează astfel de cazuri, iar situațiile prin care trece elevul, pe parcursul anchetei, sunt neplăcute, urmările sunt grave și în final, întreaga familie este afectată. De aceea elevii trebuie să se bucure de vârsta adolescenței, să-și prețuiască libertatea și să nu și-o pericliteze printr-un impuls de moment. „Proiectul educațional „Nu pentru școală, ci pentru viață învățăm” urmărește promovarea parteneriatului între două colegii focșănene, „Gheorghe Asachi” și „Ion Mincu” și se desfășoară sub forma unui schimb de experiență. Aceasta este a treia activitate din acest an școlar, fiind precedată de 18 Octombrie-Ziua Europeană împotriva traficului de persoane și 25 Noiembrie-Ziua mondială pentru eliminarea violenței asupra femeii. Următoarea activitate, Dezastrele și urmările lor negative asupra societății și mediului înconjurător, se va desfășura pe 28 februarie, când este Ziua Protecției Civile”, transmite profesoara Cezarina Nicodei. Coordonatoarele activității au fost profesoarele Cezarina Nicodei, Cornelia Neacșu și Elena Duțescu.