Pentru fapta ilicită care a cauzat altuia un prejudiciu, autorul acesteia sau o persoană care răspunde pentru fapta altuia ori pentru prejudiciul cauzat de animale sau lucruri, este obligat/ă să îl repare, dreptul la reparație născându-se din chiar ziua în care acest prejudiciu s-a produs. Dacă mai multe persoane sunt responsabile pentru o faptă ilicită, ele răspund în mod solidar față de cel prejudiciat, adică vor trebui să repare paguba împreună. Între aceștia, obligația reparării pagubei se împarte proporțional în raport cu participarea fiecăruia la cauzarea prejudiciului sau în raport cu vinovăția fiecăruia, dacă această participare nu poate fi stabilită. Dacă nu se poate determina în niciun fel cum anume va contribui fiecare la repararea pagubei, atunci fiecare va contribui în mod egal. Prejudiciul se repară integral, dacă nu există dispoziție legală care să stipuleze într-un mod diferit.
Despăgubirile se acordă atât pentru prejudiciul deja creat, cât și pentru cel viitor dacă este sigur că acesta se va produce. Despăgubirea trebuie să cuprindă pierderea suferită de cel prejudiciat (în cazul unui accident paguba poate consta în contravaloarea cheltuielilor de spitalizare, transport, etc), câștigul pe care în condiții obișnuite cel păgubit ar fi putut să îl realizeze și de care a fost lipsit (salariul pe perioada în care cel accidentat ar fi putut să îl încaseze dacă acel accident nu s-ar fi produs), precum și cheltuielile pe care le-a făcut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului. Dacă prin fapta ilicită s-a pierdut și posibilitatea de a obține un avantaj, un folos sau de a evita o pagubă, la reparație se va lua în considerare și acest lucru, avându-se în vedere împrejurările și situația concretă a persoanei păgubite. Repararea prejudiciului se poate face fie în natură prin restabilirea situației anterioare, fie prin plata unei despăgubiri stabilite prin acordul părților sau prin hotărâre judecătorească dacă acordul nu este cu putință sau dacă persoana prejudiciată nu este interesată de reparația în natură.
Există situații în care prejudiciul produs este continuu (de exemplu în cazul accidentelor rutiere victima rămâne cu sechele permanente). În această situație, despăgubirea se acordă sub formă de prestații periodice. În funcție de evoluția prejudiciului, acesta putându-se mări, micșora, s-au putând înceta, despăgubirea va putea fi și ea sporită, redusă sau va putea fi sistată.
Pentru informații suplimentare, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției Monitorul de Vrancea redactie@monitorulvn.ro.
AVOCAT MANUELA FLOREA