Școala Gimnazială nr. 2 din Mărășești a câștigat marele premiu, de 15 mii euro, la Bursa Proiectelor Școlare Premium Porc 2017 și va avea un laborator de informată performant, ce va fi amenajat la începutul anului viitor. Ceilalți câștigători ai Bursei sunt echipele de la Școala Gimnazială „Principele Șerban Ghica și Principesa Aristița Ghica” Sihlea, Școala Gimnazială Pufești și Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Gugești. La final, toți cei 160 de concurenți înscriși au primit cadouri, dulciuri și materiale promoționale din partea grupului Premium Porc. Toți membrii echipelor câștigătoare – 32 persoane – vor merge într-o excursie de o zi la București, pe 16 decembrie. Ei vor vizita Muzeul Antipa și vor merge în Târgul de Crăciun.
Sâmbătă, competiția a adus în Sala Polivalentă din Focșani peste 1100 de susținători ai celor 20 de echipe. Evenimentul a fost prezentat de MC Alexandru Munteanu, fost președinte al Consiliului Elevilor din Vrancea, și tânăra artistă vrânceană Monica Laura Grigore. Pe tot parcursul concursului, atmosfera a fost animată de mascota Premium Porc. Juriul a fost alcătuit din reprezentanți ai companiei Premium Porc, inspectorul școlar general adjunct Aurel Șelaru și inspectorul școlar Aurora Lefter și Marilena Șerbănuț, consilierul primarului Cristi Misăilă. La debutul evenimentului a fost transmis mesajul administrației locale de către viceprimarul Marius Iorga.
Juriul competiției a premiat cu punctaj maxim echipa de la Mărășești, care a abordat tema Centenarului Primului Război Mondial în Vrancea. Au fost premiate atât ideea cât și modul în care a fost prezentată în cadrul evenimentului de la Sala Polivalentă. Dar, așa cum a subliniat reprezentantul Premium Porc, Rareș Popelca, toții copii care au participat la această competiție sunt învingători. Elevii și profesorii coordonatori au ales să se implice într-o competiție, să urmărească o idee pentru a rezolva o problemă reală a comunității din care fac parte. La final însă trebuie să rămână un singur câștigător. „Este un proiect de suflet pentru mine și foarte drag mie. M-am ocupat de coordonarea acestui proiect încă din 2013, am crescut alături de această competiție, de acest proiect. Suntem, ca și companie, mândri de ceea ce am reușit să realizăm împreună cu comunitatea din Vrancea, de faptul că am reușit să facem din acest eveniment o tradiție pentru copiii din comunitatea din Vrancea. Multe dintre școli îl așteaptă cu nerăbdare an de an. Vă felicit copii, deoarece ați reușit. A crescut implicarea de la an la an, a crescut numărul echipelor, a crescut foarte mult valoarea proiectelor cu care v-ați prezentat. Vă felicităm pentru că ați îndrăznit, pentru că sub coordonarea domnilor profesori ați avut curajul să vă implicați și să participați, în loc să stați acasă. Pentru noi, cu toții sunteți învingători! Simplul fapt că ați ales să participați vă face învingători. Participarea și implicarea voastră este o condiție de bază pentru a fi învingători, indiferent dacă veți câștiga astăzi sau nu”, a spus Rareș Popelca.
Cum au fost jurizate proiectele la Bursa Premium Porc
Reprezentanții Premium Porc au prezentat, duminică, modul detaliat în care a fost realizată jurizarea proiectelor, penalitățile acordate și motivele pentru care au fost aleși câștigătorii. Așa cum a fost anunțat în Regulament, cele 20 de echipe au fost punctate în funcție de: numărul de share-uri ale fotografiei echipei pe pagina de Facebook a companiei Premium Porc (20%); numărul de voturi obținute sâmbătă, 9 decembrie, (25%) și votul juriului (55%).
Deoarece echipele Arhitecții viitorului – Școala Gimnazială „Principele Șerban Ghica și Principesa Aristița Ghica” Sihlea, Modern School – Școala Gimnazială”Prof. Mihai Sîmbotin” Cîrligele; Innovative Team – Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobesti și Mărășești Victorie – Școala Gimnazială Nr. 2 Mărășești nu au respectat regulile de fair-play și au distribuit multiplu fotografia echipei, au primit 0 puncte la prima probă, restul echipelor obținând, în mod egal, câte 20 puncte. În ceea ce privește votul din Sala Polivalentă, au fost exprimate un număr total de 1.183 voturi. Două voturi au fost anulate deoarece nu au fost completate corespunzător.
În urma votului, pe primul loc s-a clasat echipa „Nepoții lui Ștefan” de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Focșani (275 voturi), urmați de Innovative Team de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobesti (161 voturi) și Sportivii din Pufești de la Școala Gimnazială Pufești (107 voturi). Juriul a apreciat că toate echipele merită câte 25 de puncte, deoarece, prin implicare, au reușit să își aducă în sală susținători, numărul acestora variind în funcție de distanță și de profilul unității de învățământ.
În urma prezentării proiectelor, juriul a acordat următorul punctaj:
I. Excelent pentru proiectul Mărășești Victorie – Școala Gimnazială Nr. 2 (55 puncte). Proiectul a obținut punctajul maxim al juriului deoarece acesta a adus o temă din istoria recentă a României – Centenarul luptelor din Primul Război Mondial din Vrancea – în actualitate și au proiectat acest proiect spre viitor. Juriul a apreciat Inovația proiectului cu Excelent ca urmare a temei alese: digitalizarea Centenarului. Originalitatea prezentării a fost, de asemenea, apreciată cu Excelent. A fost singura scenetă care a avut un conținut emoțional și un decor adecvat. Utilitatea proiectului în comunitate a fost apreciată ca Excelentă deoarece este vorba despre promovarea, la nivel național, a unei valori cu însemnătate istorică și națională deosebită. Gradul de implicare al echipei în succesul proiectului a fost votat ca Excelent ca urmare a faptului că membrii echipei au purtat recuzită specifică scenetei propuse, ceea ce a însemnat un grad de implicare deosebit atât din partea profesorului coordonator cât și din partea echipei. Cu 80 de puncte, echipa „Mărășești-Victorie” a câștigat un laborator IT pentru școală, dar și câte un laptop pentru fiecare membru al echipei. De asemenea, proiectul a fost apreciat ca fiind unul cu șanse mari de sustenabilitate.
II. Foarte bine pentru proiectul echipei de la Școala Gimnazială „Principele Șerban Ghica și Principesa Aristița Ghica” Sihlea, care s-a clasat pe locul II în preferința juriului (52 puncte). Acesta a apreciat inovația, originalitatea și unitatea conceptului. A fost apreciată și utilitatea proiectului în comunitate cu Foarte bine. Gradul de implicare al echipei în succesul proiectului a fost votat cu Foarte Bine ca urmare a faptului că membrii echipei au înțeles să își promoveze unitar proiectul, atât în mediul on-line cât și în cadrul evenimentului public. Cu 77 de puncte în final, echipa „Arhitecții Viitorului” de la Școala din Sihlea a câștigat câte o tabletă pentru fiecare membru.
III. Proiectul echipei de la Școala Gimnazială Pufești s-a clasat pe locul III în preferința juriului, fiind punctat cu Bine (30 puncte). Juriul a apreciat utilitatea proiectului în comunitate și gradul de implicare al școlii în promovarea lui în mediul on-line. Faptul că echipa a obținut sprijinul unor sportivi celebri din România a fost apreciat, în mod special, ca fiind o inovație. Juriul a considerat că, din păcate, proiectul Școlii Gimnaziale Pufești a fost, mai degrabă, o prezentare a activității laborioase pe care școala a avut-o de-a lungul timpului fără a prezenta, propriu zis, un proiect în cadrul evenimentului de la Sala Polivalentă. Cu 75 puncte în final, Echipa „Sportivii din Pufești” a câștigat câte un smartphone pentru fiecare membru al echipei.
IV. Proiectul echipei de la Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Gugești s-a clasat tot pe locul III în preferința juriului, fiind punctat cu Bine (30 puncte). Juriul a apreciat utilitatea proiectului în comunitate, modul unitar de promovare și gradul de implicare al echipei în realizarea standului de prezentare și a proiectului în sine. De asemenea, a fost apreciată originalitatea prezentării proiectului. Cu 75 puncte în final, echipa „Minutul de tehnologie” a câștigat câte un smartphone pentru fiecare membru.
De asemenea, Echipa Innovative Team de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești a primit calificativul Bine (30 puncte) din partea juriului, dar a fost depunctată la categoria share, ca urmare a votului multiplu.
Restul proiectelor au fost apreciate de juriu ca fiind Promițătoare (25 puncte). Reprezentanții compamiei încurajează toate școlile din Vrancea să accepte provocarea de a participa la următoarea ediție a Bursei Proiectelor Școlare Premium Porc.