Magistrații de la Tribunalul Vrancea s-au pronunțat vineri în dosarul în care șase persoane au fost judecate după ce s-au dat drept procurori și au comis mai multe infracțiuni. Dosarul a avut peste 100 de părți vătămate, respectiv primari, viceprimari și consilieri locali din Vrancea, dar și din alte județe ale tării. Soluția dată vineri nu este definitivă, atât DIICOT-ul, care a instrumentat dosarul, cât și inculpații putând face contestație în cazul în care sunt nemulțumiți de pedepsele aplicate.
Pedepsele au fost aplicate pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, constituire de grup infractional organizat, uzurpare de calitate oficială și altele. La pedepsele aplicate de magistrații de la Tribunalul Vrancea s-au mai adăugat și alte pedepse aplicate anterior, inculpații având de executat ani grei de închisoare.
Una dintre persoanele condamnate în dosar este Leonte C., care la acest moment se află în executarea unei alte pedepse într-un penitenciar din țară. El a primit pedepse pentru săvârșirea infractiunilor de constituire de grup infracțional organizat și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată. Pentru cele două infracțiuni, după contopirea pedepselor, a rezultat o pedeapsă de 3 ani și 2 luni de închisoare. Dar nu va sta doar atât după gratii, ci mult mai mult, pentru că la această pedeapsă i s-a adăugat o alta de 16 ani de închisoare. „(…) adaugă la pedeapsa rezultantă de 3 ani și 2 luni închisoare și 2 ani interzicerea drepturilor (…) pedeapsa de 16 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentința penală (…) a Tribunalului Constanța definitivă prin nerecurare, inculpatul urmând să execute în total 19 ani și 2 luni închisoare și 7 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (…). Deduce din pedeapsa principală ce urmează să o execute inculpatul duratele executate (…) la zi. Constată că inculpatul este arestat în altă cauză (…), se arată în hotărârea magistraților de la Tribunalul Vrancea.
Un alt inculpat condamnat este Florin Sebastian P., aflat și el tot după gratii. Åi el a fost condamnat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, uzurpare de calitate oficială în formă continuată și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată. Pe lângă pedepsele aplicate acum, instanța a mai decontopit pedeapsele, iar inculpatul are de executat în total 12 ani, 5 luni și 15 zile de închisoare. „(…) inculpatul urmând să execute în total pedeapsa de 12 ani, 5 luni și 15 zile de închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (…) pe o durată de 7 ani. (…) Scade din pedeapsa principală ce urmează să o execute inculpatul duratele executate (…) la zi (…)” se arată în hotărârea magistraților.
Un alt inculpat în acest dosar este Marius N.. Pe el, magistrații de la Tribunalul Vrancea l-au condamnat pentru fraudă informatică, efectuare de
de operațiuni financiare în mod fraudulos și constituire de grup infracțional organizat. „(…) contopește toate predepsele în pedeapsa rezultantă de 5 ani, 5 luni și 20 zile de închisoare și 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (…) adaugă la această pedeapă restul neexecutat de 13 ani și 10 luni închisoare din pedeapsa de 5395 de zile de închisoare (…) a Tribunalului Tulcea, definitivă prin Decizia (…) Curții de Apel Constanța și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (…) pe o durată de 5 ani, inculpatul urmând să execute în total 19 ani, 3 luni și 20 de zile de închisoare (…) Scade din pedeapsa principală duratele executate (…) la zi. (…) Constată că inculpatul este arestat în altă cauză”, au decis judecatorii în cazul lui.
Un inculpat are de executat peste 24 de ani de închisoare!
În același dosar a fost condamnat și Åtefan Dragoș I.. Lui i s-au aplicat pedepse cu închisoarea pentru fraudă informatică în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, constituire de grup infracțional organizat, primind în total, după contropirea pedepselor, și cu o altă pedeapsă într-un alt dosar, respectiv 5 ani și 8 luni închisoare, la care s-a mai adăugat un rest neexecutat de 18 ani 4 luni și 7 zile de închisoare din pedeapsa de 24 ani de închisoare aplicată inculpatului prin sentința (…) Tribunalului Constanța. „(…) inculpatul urmând să execute în total 24 de ani și 7 zile de închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (…). Scade din pedeapsa principală ce urmează să o execute inculpatul duratele executate (…) la zi. (…) Constată că inculpatul este arestat în altă cauză”, se mai arată în hotarârea magistraților de la Tribunalul Vrancea.
În dosar a fost condamnată și o femeie, Ana Maria Ruxandra Z.. Ea a primit o pedeapsă de 2 ani și 11 luni închisoare și 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei principale sub supraveghere pe durata termenului de supraveghere de 4 ani. A fost obligată să respecte mai multe măsuri și să presteze 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității la Primaria Municipiului Medgidia, Consiliul Local sau la Primaria comunei Medgidia. Tot cu suspendare sub supraveghere a fost condamnat și Paul N.. El a primit 2 ani și 11 luni închisoare și 2 ani pedeapsa complementară.
În dosar au existat și părți civile așa că inculpatii au fost obligați să achite diferite sume de bani către mai multe persoane care s-au constituit părti civile, fiind vorba de sume de 400, 6162 lei și 4078 lei. Decizia magistratilor de la Tribunalul Vrancea nu este definitivă. „Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică azi, 08.12.2017”, se mai arată în decizia instanței de judecată.
Aflau datele de pe carduri și făceau tranzacții on-line
Persoanele condamnate au ajuns în atenția procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea în anul 2015. Despre două dintre ele, presa din Constanța scria că sunt extrem de periculoase, fiind implicate în jafuri armate.
Faptele pentru care au fost condamnate acum au fost comise în martie 2015, iar în aprilie polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vrancea, sprijiniți de jandarmi și coordonați de un procuror DIICOT, au făcut 8 percheziții la Medgidia, Murfatlar și într-un penitenciar din țară. După percheziții, 10 persoane, între care și femei, au fost aduse la sediul IPJ Vrancea și apoi la sediul DIICOT pentru a fi audiate, iar pe numele a șase dintre ele, respectiv cinci bărbați și o femeie, au fost emise atunci ordonanțe de reținere.
Inculpații au ajuns în atenția anchetatorilor deoarece contactau primari, viceprimari și consilieri locali din Vrancea, dar și din țară, și prin folosirea unor calități oficiale, respectiv procuror DIICOT, încercau să-i înșele. Pe unii dintre ei chiar au reușit să-i înșele. Printre edilii vrânceni contactați de falșii procurori s-au numărat cei din Mărășești, Tănăsoaia, Boghești, Garoafa, Vânători, Suraia, Milcovul, Popești, Ploscuțeni, Cîrligele, Negrilești, Păulești și Bordești.
Membrii grupării aveau fiecare rolul lui. Unii sunau primarii, viceprimarii ori consilierii locali și sub pretextul că sunt procurori DIICOT și că fac verificări în dosare de fraudă informatică, intrau în posesia unor date de pe cardurile victimelor. Le puneau apoi la dispozitia altui inculpat, care mai apoi le transmitea mai departe, fiind ulterior efectuate tranzacții on-line.