Consiliul Județean Vrancea comemorează Eroii Bătăliei Crăciunului de pe Valea Râmnicului

0
1619


Consiliul Județean a pregătit un eveniment special, săptămâna viitoare, pentru a comemora jertfa eroilor căzuți în Primul Război Mondial în „Bătălia Crăciunului” (22-27 decembrie 1916), lupte care au avut loc pe toată Valea Râmnicului. Simpozionul „Eroii Bătăliei Crăciunului” este programat pentru 12 decembrie, ora 15, la Liceul Teoretic „Grigore Gheba” din Dumitrești. În preambulul simpozionului vor avea loc evenimente de comemorare a eroilor căzuți pe frontul de pe Valea Râmnicului în  localitățile de pe Valea Râmnicului. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean, Instituția Prefectului, Direcția Județeană pentru Cultură, Inspectoratul Școlar Județean și Muzeul Vrancei. Potrivit unui comunicat al Direcției pentru Cultură Vrancea, în cadrul simpozionului vor fi prezentate comunicări legate de importanța luptelor de pe Valea Râmnicului, din decembrie 1916. De asemenea, participanții vor putea întâlni mai mulți săteni din localitatea Dumitrești ai căror înaintași au luptat în campania din 1916 de pe Valea Râmnicului.
    La eveniment vor conferenția prof. univ dr. comandor (r) Jipa Rotaru, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, dr. comandor (r) Tănase Jănel, istoricul Ionuț Iliescu, șef Secție Muzeul Vrancei. În cadrul simpozionului specialiștii Direcției Județene pentru Cultură Vrancea vor susține o prelegere despre Memoria Primului Război Mondial. Tot cu acest prilej va avea loc un vernisaj al unei expoziții cu fotografii de epocă de pe Valea Râmnicului. La eveniment vor fi prezenți profesori și elevi de la Liceul Teoretic Dumitrești, Școala Gimnazială Bordești, Școala Gimnazială Chiojdeni, Școala Gimnazială Jitia și Școala Gimnazială Vintileasca, unități de învățământ partenere. De asemenea, vor participa militari din cadrul garnizoanei Focșani și Râmnicu-Sărat.

Evenimente de comemorare a eroilor căzuți pe frontul de pe Valea Râmnicului:
Ora 9.00 – Monumentul Eroilor de la Școala Gimnazială „Regina Maria”, Vintileasca;
Ora 10.00 – „Monumentul Eroilor (1916-1918)”, de la Școala Gimnazială Jitia;
Ora 11.00 – Aleea Crucilor de la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Chiojdeni;
Ora 12.30 – Cimitirul Ostașilor Români și Germani (1916-1919), Bordești – monument istoric;
Ora 14.00 – Troița Eroilor (1916-1919), sat Poienița, comuna Dumitrești – monument istoric;

1000 de morți în luptele de pe Valea Râmnicului

    Luptele de pe Valea Râmnicului, din iarna anului 1916, au fost extrem de  sângeroase. 12 batalioane germane împotriva a 7 batalioane române. Bilanțul luptelor: 1.000 de morți, 139 de răniți și 239 de dispăruți, de partea română. Scopul luptelor: întârzierea înaintării trupelor germane și austro-ungare care voiau să încercuiască trupele române aflate în retragere spre Moldova. De remarcat este faptul că trupele române erau cele din cadrul Armatei a II-a conduse de generalul Alexandru Averescu, în timp ce armatele germane erau conduse de către Erich von Falkenhayn, fost ministru de război (1913-1915), șef al Statului Major General (1914-1916), comandant al Armatei a IX-a din Transilvania (septembrie 1916-mai 1917). Falkenhayn a fost considerat de Winston Churchill ca fiind cel mai capabil general german. În luptele de pe meleagurile Chiojdenilor a acționat și renumita unitate de elită, de vânători de munte, „Corpul Alpin”, în care se afla, ca locotenent, viitorul Feldmareșal al celui de-al III-lea Reich, Erwin Rommel.
    În ceea ce privește localnicii de pe Valea Râmnicului, în 1915 sunt mobilizați 101 săteni din Chiojdeni, iar în 1916 vor mai fi mobilizați încă 67 de rezerviști, astfel că numărul celor plecați pe front va crește la 168. Dintre aceștia, 26 de localnici au murit în timpul ostilităților. În perioada 13 decembrie 1916 – octombrie 1918, comuna Chiojdeni s-a aflat sub regim de ocupație germană. În cimitirul comunei au fost înmormântați 257 soldați români căzuți în luptele de pe valea Râmnicului Sărat, 28 germani, 6 ruși și 2 austrieci. În perioada noiembrie/decembrie 1916 și 8 noiembrie 1918, comuna Dumitrești s-a aflat sub ocupația trupelor germano-austro-ungare. În zona curții boierești a lui Alexandru I. Zamfirescu germanii au făcut un lagăr de prizonieri. Primului Război Mondial i-au căzut victimă un număr de 168 de suflete din Dumitrești.
    În amintirea eroilor de la Dumitrești a fost ridicat un monument în satul Poienița, din inițiativa învățătorului Nicolae Caprițopol, construcția fiind coordonată de meșterul local Tudor Bulgaru.  Pe frontonul principal, în partea superioară, putem citi inscripția: „Celor dragi și scumpi / Recunoștință veșnică”. Monumentul a fost inaugurat în anul 1936. Astăzi, acest monument poartă numele de Troița Eroilor (1916-1919), sat Poenița, comuna Dumitrești și este monument istoric clasat Cod LMI VN-IV-m-B-06644.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here