GALERIE FOTO: Elevi și profesori din Lituania și Italia au donat fructe și legume copiilor din Centrul de zi Dănuț

0
623


Școala din Èšifești a fost, pentru o săptămână, gazdă pentru câțiva elevi și profesori din Lituania și Italia. Vizita celor două delegații a avut loc în cadrul Proiectului ERASMUS + Social Inclusion By Volunteer and Entrepreneur Activities, proiect finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Și cum românilor le merge numele de gazde primitoare, oaspeții străini au fost întâmpinați cu mult drag, în stil tradițional, cu pâine și sare. Într-o atmosferă călduroasă, în sala de festivități a școlii s-a realizat primirea oficială, la care au participat inspectorul școlar general, profesorul Aurel Șelaru, primarul comunei Èšifești, Gabriel Postolache, directorul școlii gimnaziale, profesorul Monica Nechita, profesorul Aura Robescu, coordonatorul proiectului, precum și delegațiile celor trei școli.
După deschiderea oficială, fiecare dintre cele trei delegații s-a prezentat, au fost prezentate activitățile desfășurate în fiecare școală în perioada mai-noiembrie 2017, iar elevii Åžcolii Å¢ifești au oferit un program artistic oaspeților, cu cântece și dansuri populare românești. Spre seară, oaspeții s-au delectat cu programul artistic oferit de Grupul Lira, condus de Stelian Ene, de la Casa de Cultură Odobești. În cea de a doua zi, cele trei delegații au vizitat o brutărie din localitate, unde elevii au primit informații legate de antreprenoriat, despre felul în care s-a dezvoltat această afacere de familie, elevii și profesorii din cele trei delegații gustând din produsele de patiserie realizate acolo.
Și cum un popas în Vrancea presupune musai o vizită prin Focșani, oaspeții țifeștenilor au vizitat orașul, Muzeul de etnografie de la Petrești, Muzeul de Istorie și Muzeul Unirii. Li s-au prezentat musafirilor elementele specific românești, tradițiile și obiceiurile păstrate cu atâta grijă în decursul anilor, din moși strămoși, care sunt o emblemă pentru județul nostru. Lituanienii și italienii, împreună cu colegii români, au făcut un tur al Focșaniului, cu oprire în Piața Unirii, unde au aflat informații despre municipiu, despre semnificația unirii, precum și alte date legate de poporul român.

Vizite la crame din județ

Și cum Vrancea este ținutul viei și vinului, iar țifeștenii se mândresc cu acest aspect, delegațiile celor două țări străine nu puteau pleca fără să viziteze câteva crame din județ. Cea de a treia zi a debutat cu vizita la Casa Panciu, unde invitaților li s-a vorbit despre felul în care a început afacerea și despre antreprenoriat, aceasta fiind una din cele două teme ale proiectului implementat. A urmat lecția de limba română, prezentată la Åžcoala Å¢ifești, unde elevii și profesorii din Italia și Lituania au învățat cuvinte uzuale. Dacă pentru cei din Italia nu a fost foarte greu, întrucât limba română se aseamănă destul de mult cu cea italiană, elevii din Lituania au întâmpinat dificultăți în pronunțarea cuvintelor propuse în lecție, dar chiar și așa bucuria a fost mare pentru toți.
„Oaspeții au fost încântați de primirea călduroasă, de ospitalitatea poporului roman, precum și de toate activitățile desfășurate de școala noastră. Seara, delegațiile celor trei țări s-au întâlnit în crama de la Green Garden, unde într-o atmosferă relaxantă și-au prezentat ideile de afaceri, oaspeții fiind cazați acolo. Această activitate a reprezentat Piața de antreprenoriat, unde juriul alcătuit din doamnele Veronica Varzapov, Sonia Dărmanescu și Madi Å¢igăeru, au premiat cea mai interesantă idee de afacere, le-a dat sfaturi copiilor din cele trei delegații și le-a oferit diplome. Vrem să îi mulțumim pe această cale domnului Valentin Muscă, Directorul Casei de Cultură, pentru amabilitatea de a ne fi gazdă și de faptul că le-a oferit celor prezenți drept suvenir, cărți poștale cu orașul Odobești”, ne-a spus Aura Robescu, coordonatorul proiectului.

„Frânturi de viață străbună”, la Năruja
 
Cele trei delegați de elevi și profesori au avut parte de momente absolut deosebite și au văzut ce înseamnă ospitalitate românească cum nu se putea mai frumos. Astfel, în cea de-a patra zi au fost la Năruja, unde la Căminul Cultural din sat, oaspeții au fost întâmpinați conform tradiției cu pâine și sare de Ansambul Comoara Vrancei, condus de bibliotecara Adriana Bratie, de primarul comunei, precum și de către câteva cadre didactice. Voia bună, specific românilor, a dominat și aici. Artiștii locali au prezentat un adevărat spectacol intitulat „Frânturi de viață străbună”, prin care au vrut să le prezinte oaspeților obiceiul coborârii ciobanilor din munți, la sfârșitul verii. Și cum au vrut să se facă bine înțeleși, momentul artistic a fost prezentat atât în limba română, cât și în limba engleză și limba italiană, spre deliciul și uimirea asistenței. „Cu toții am fost încântați de modul în care doamna Bratie a mobilizat și pregătit copiii pentru această activitate, dăruind oaspeților crâmpeie din tradițiile vrâncenești”, ne-a mai spus Aura Robescu. 
Următoarea oprire a fost la Lepșa, unde elevii și dascălii din cele trei țări au realizat o acțiune de ecologizare și au adunat materiale din natură, pe care le-au folosit pentru realizarea unor obiecte de artă. Au vizitat Cascada Putnei, Cheile Tișiței, Păstrăvăria de la Lepșa, precum și Mănăstirea Lepșa. Musafirii au fost încântați de tradițiile și obiceiurile românești, de frumusețea geografică a țării noastre, peisajele descoperite lăsându-i aproape fără suflare.
În următoarea zi, cele trei delegații s-au întâlnit la Åžcoala Å¢ifești, unde în cadrul atelierului de pictură au pictat și realizat obiecte de artă cu ajutorul materialelor strânse din natură. Apoi au plantat copaci în curtea școlii, o altă activiate de voluntariat, fiecare echipă așezând în dreptul copacului plantat o plăcuță cu numele țării sale. Au realizat astfel o livadă a prieteniei, în care elevii celor trei țări s-au ajutat reciproc, realizându-se astfel prietenii trainice, după cum au spus cu toții.
 
Dansează cu mine”, la Centrul de zi „Dănuț”

Pentru a arăta ce prietenie frumoasă s-a creat între membrii celor trei delegații, ultimele momente petrecute în Vrancea au fost destinate emoției. Gazdele le-au propus oaspeților o vizită la Centrul de zi Dănuț, unde au donat fructe și legume. Totodată, au fost voluntari în activitatea „Dansează cu mine”,  scopul acesteia fiind de a dansa pentru o cauză socială și anume pentru copiii întâlniți acolo. „Cu o căldură sufletească greu de imaginat, am fost întâmpinați chiar de la poarta centrului de doamna Norocea, care împreună cu elevii săi ne-a prezentat un program artistic. Am vizitat centrul, apoi elevii români au învățat elevii lituanieni și italieni dansul «Brașoveanca», iar elevii din Lituania ne-au învățat un dans specific lituanian”, ne-a mai spus profesorul Aura Robescu.
Ziua nu putea fi încheiată mai frumos decât cu un spectacol oferit de Corul Parohiei Irești. „Încheierea serii de rămas bun s-a făcut cu înmânarea certificatelor de participare și cu interviurile oferite de participanții din Italia și Lituania, în care au prezentat impresiile despre România și poporul român. Concluziile au fost că România este o țară minunată, cu oameni calzi și primitori, o țară în care s-au simțit foarte bine și unde oricând și-ar dori să revină”, a completat Aura Robescu.
Precizăm faptul că în acest proiect au fost implicați 7 elevi din Italia, însoțiți de 3 profesori, 8 elevi din Lituania și 4 profesori însoțitori, 15 elevi români și 5 profesori. Delegația României este alcătuită din coordonatorul proiectului Aura Robescu, profesorii Monica Nechita, Lăcrămioara Teodoresu, Ramona Giană și Gabriel Sibechi. Potrivit informațiilor furnizate de coordonatorul proiectului, următoarea întâlnire din cadrul proiectului va avea loc în perioada 26 februarie-2 martie 2018 în Lituania, unde vor pleca 7 elevi din Èšifești și 3 profesori însoțitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here