Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

VIDEO şi GALERIE FOTO: Ziua Națională a României, sărbătorită cu paradă militară și fasole cu ciolan, în Piața Unirii din Focșani


Cadrele militare din garnizoana Focșani, jandarmi, pompieri, polițiști, lucrători din cadrul SRI, ai Administrației Naționale a Penitenciarelor Focșani și din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Vrancea, au defilat vineri, 1 Decembrie, în Piața Unirii din municipiul Focșani, cu prilejul Zilei Naționale a României. Ziua de 1 Decembrie este considerată simbolul unității naționale, al reconcilierii și slăvirii eroilor care au luptat pentru reîntregire. În urmă cu 99 de ani, prin hotărârea Marii Adunării Naționale, întrunită la Albă Iulia, se înfăptuia statul național unitar român. 1 Decembrie 1918 a devenit atunci ziua care marchează un moment hotărâtor în istoria neamului nostru. Ziua națională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care și-au dat viața pentru țară, pentru statul național, independent și unitar al românilor. Pe o vreme îngăduitoare de început de iarnă, vrâncenii au ieșit din case pentru a sărbători împreună Ziua Națională a românilor. De o parte și de alta a Bulevardului Unirii, copii și adulți au fluturat steaguri și au aplaudat dispozitivul de defilare.

Vicepreședintele Dănuț Cristian a transmis mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan:

„Prieteni,
    1 Decembrie este o zi plină de încărcătură emoțională și spirituală, ziua devenirii noastre ca națiune, ziua identității noastre ca reper moral și sufletesc. O zi în care ar trebui să ne oprim din rutina vieții, să ne ascultăm sufletul și conștiința în confirmarea propriei esențe umane; conștientizării faptului că suntem ceea ce suntem, în mare parte, datorită părinților și strămoșilor noștri. Cu smerenie și recunoștință noi, vrâncenii de astăzi, în Ziua sărbătoririi românismului, omagiem pe cei care au apărat și purtat stindardul cauzei române de la Viena până în îndepărtata Siberie, precum și pe cei care cu demnitate au impus în cancelariile lumii drepturile și libertățile poporului român.
    Eroii poporului român, cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, unii știuți doar de Dumnezeu, sunt cei cărora le este dedicat Parcul Memorial care a început a se naște în această lună la Mărășești. Ideea de a sădi un stejar pentru fiecare soldat căzut pe câmpul de luptă ar fi rămas, fără implicarea voastră afectivă și efectivă, o simplă idee. Am fost profund mișcat de entuziasmul și căldura cu care s-a răspuns apelului nostru de a participa la prima etapă de plantare a puieților de stejari la 18 noiembrie. Am fost copleșit de numărul voluntarilor veniți să marcheze prin stejarul sădit, simbolul recunoștinței și al propriei treceri prin veacuri, pentru că acest parc/pădure va dăinui veacuri întregi datorită fiecăruia dintre voi.
    Vă mulțumesc. Vă mulțumesc că nu uitați, dincolo de grijile și problemele vieții cotidiene, ce înseamnă solidaritatea umană, recunoștința și valoarea individuală. Vă mulțumesc că vă comemorați inaintașii, vă mulțumesc că prețuiți valorile în care am fost crescuți și vă mulțumesc că sunteți parte din acest proiect de binecuvântare și pomenire a sfinților noștri necunoscuți, pentru că sacrificiul suprem este cel mai aproape de sfințenie.
    Pe câmpurile de bătălie din Vrancea n-au murit doar vrânceni. Sângele românilor din toată țara a sfințit aceste meleaguri și a înălțat stindardul libertății peste visurile urmașilor. Din stejar, stejar răsare! scriau clasicii noștri cu mândria apartenenței la acest popor viteaz, asemuind dârzenia în luptă cu neclintirea și
fălnicia stejarilor. De aceea astăzi, de Ziua Națională a României, vreau să vă promit că vom duce la îndeplinire acest proiect, că vom sădi pentru fiecare
soldat căzut în bătălie, un stejar. Astăzi vreau să vă rog să vă invitați rudele și prietenii din toată țara să ni se alăture în continuarea proiectului de înființare a Parcului Memorial, în plantarea celor 335.000 de stejari, readucând astfel, la viață cei 335.000 de soldați căzuți pe câmpurile de luptă. În calitatea mea de președinte al Uniunii Consiliilor Județene din România am să-mi invit colegii, președinții tuturor județelor țării, să ni se alăture și să planteze stejarii-memorie soldaților ardeleni, bănățeni, olteni, moldoveni, dobrogeni, stejarii aducerii noastre aminte si prețuirii noastre. Fiecare regiune va învia, în propria parcelă, amintirea propriilor soldați – memoria vie a istoriei noastre trecute și viitoare.
    Vă mulțumesc, încă o dată, pentru acceptul de a deveni, împreună, cronicari ai trecutului și viitorului nostru, ai trecutului fără de care n-am fi fost și ai viitorului pe care-l scriem împreună la Mărășești, în anul centenarului devenirii noastre ca națiune. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”


Mesajul transmis de Ministrul Afacerilor de Interne, Carmen Dan, a fost citit de subprefectul George Bazilescu:

„Dragi români,
Astăzi, poate mai mult ca niciodată, sărbătorim nașterea unei națiuni, crearea unui popor și independența ca stat. Este o zi în care trebuie să fim recunoscători pentru reîntregirea acestui neam, pentru restabilirea granițelor, pentru recunoașterea internațională a unirii. Este ziua pe care trebuie să o sărbătorim ca pe propria noastră zi de nastere, cu atât mai mult cu cât, vorbim despre un act de voință al națiunii române, despre fapta istorică înfăptuită de un popor hotărât să-și schimbe soarta. 1 Decembrie este ziua noastră, a românilor de pretutindeni. Să nu uităm să ne respectăm, să simțim, să gândim și să trăim românește! LA MULÅ¢I ANI!”

Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, și-a exprimat recunoștința față de toți cei care au făcut posibilă Marea Unire:

    „Suntem cu doar un an înainte de Marea Aniversare a poporului nostru și consider că este o ocazie în plus de a ne bucura de darul libertății și unității naționale și totodată de a aduce omagiul nostru de recunoștință memoriei făuritorilor Unirii de la 1 decembrie 1918. Să nu uităm nicicând că ceea ce s-a înfăptuit atunci a fost plătit de poporul român cu multe jertfe de vieți omenești și imense eforturi spirituale și materiale. Iar plata n-a fost una singură, ci, de-a lungul secolelor, și de către nenumărate generații, care au luptat pentru realizarea acestor mari idealuri. Tocmai de aceea, se cuvine să aducem cinstire tuturor ostașilor și luptătorilor români, eroi peste timp, care s-au jertfit întru apărarea țării și a credinței strămoșești, visând la ziua în care întregirea neamului românesc va deveni realitate. Și acea zi a venit. Acum 99 de ani, peste 100.000 de români adunați la Alba Iulia, din toate colțurile țării, au trăit momentul de maximă împlinire, libertate și demnitate a poporului nostru.
    Iată că timpul a trecut, la fel și multe generații, iar noi, românii, suntem încă aici și la fel de liberi și mândri. Precum bravii noștri înaintași, avem și noi datoria, față de cei ce ne vor urma, să păstram integritatea României și demnitatea poporului român. Fiecare în parte și toti împreună! Pentru că doar astfel vom duce mai departe darul scump al libertății și unității naționale. Totodată însă, prinosul de recunoștință adus memoriei părinților Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 trebuie să fie astăzi sursa de inspirație pentru fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, sex, meserie sau culoare politică. Pentru că astăzi, dar și în fiecare zi, înainte de a fi orice altceva, suntem români și mi-ar plăcea să fim cu toții și români patrioți. Și în fapte, nu doar în vorbe.
    Astăzi, mai mult ca în orice altă zi, auzim cuvinte precum libertate, unitate și demnitate națională. Nu sunt simple cuvinte. După ele s-au ghidat cei ce au făcut Mica Unire de aici, de la Focșani. Și tot aceste cuvinte au fost călăuze către Marea Unire. Precum și ori de câte ori românii au traversat momente grele de-a lungul anilor ce au urmat, de la al doilea război mondial și până la Revoluția din decembrie ’89.
    Dragi focșăneni, În aceste clipe de înaltă trăire spirituală, aniversarea de 99 de ani de la Unirea cea Mare, ne cheamă și ne obligă să fim mai aproape unii de alții. Și pentru că aici, la Focșani, s-a strigat pentru prima oară – Trăiască Unirea!, îmi doresc să fim uniți și să ne asumăm cu toții responsabilitatea unei vieți mai bune pentru noi și copiii noștri. Trebuie să fim însă conștienți că și acum, ca și atunci, mai sunt unii care nu vor să fim uniți pentru că ei nu știu decât să dezbine… și care nu vor decât să dărâme pentru că ei nu știu să construiască.
    Acum aproape două săptămâni, am reușit să sădim într-o singură zi 50 de mii de stejari. Și acolo, la Parcul Memoriei Naționale de la Mărășești, am fost doar câteva mii de vrânceni. Vă dați seama ce am putea face câteva zeci de mii de focșăneni dacă am cultiva împreună, zi de zi, ceas de ceas, libertatea, unitatea și demnitatea națională? Sunt atât de multe lucruri bune și frumoase pe care vreau să le facem împreună! Și le vom face!
    Dragii mei focșăneni,
Vă doresc să fiți mândri că sunteți români și să vă iubiți orașul și țara. Iar pentru cei care s-au jertfit pentru c această Èšara să fie România de astăzi, plecăciune și un gând de pioasă cinstire. Ei ne-au construit prezentul, noi vom construi viitorul! Vă mulțumesc și vă spun din toată inima
    La Mulți Ani, focșăneni! La Mulți Ani, vrânceni!  La Mulți Ani, români!”



    Fanfara Garnizoanei Focșani a insuflat spiritul patriot tuturor celor prezenți, prin intonarea mai multor cântece patriotice. A urmat apoi, cu începere de la ora 11:00, acordarea onorului militar, intonarea imnului național și defilarea detașamentelor militare, inclusiv a tehnicii de luptă. Dispozitivul de defilare a fost constituit din blocuri de paradă, organizate pe detașamente, cu trupe și tehnică aparținând Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor, SRI și Serviciul Public Județean Salvamont.
    Comandantul paradei a fost Colonel dr. Cornel Traian Scurt, locțiitorul comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” și locțiitor al comandantului Garnizoanei Focșani. Participant la două misiuni internaționale în teatrul de operații din Afganistan, ofițerul a fost decorat pentru recunoașterea meritelor, cu emblema de onoare a Statului Major al Forțelor Terestre. A urmat Drapelul de Luptă al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” și Detașamentul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” comandat de căpitan Daniel Mare. În dispozitivul de defilare a urmat Blocul de defilare al MAI, reprezentat de Drapelul de Luptă și plutonul reprezentativ al Inspectoratului de Jandarmi al Județului Vrancea, condus de Lt. Marinel Postolache. Prin fața publicului privitor a defilat apoi Drapelul de Luptă și plutonul reprezentativ al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea. În dispozitivul de defilare a urmat detașamentul reprezentativ al Administrației Naționale a Penitenciarelor Focșani, comandat de subinspectorul de penitenciare Vâlvoiu Adrian Cosmin. Prin fața tribunei oficiale și-a făcut apoi apariția Blocul de paradă pe tehnică, comandat de locotenent colonel Bogdan Tudorache. Defilarea tehnicii din dotarea Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată a fost compusă de modulul din două mașini de luptă, tehnica de evacuare medicală, mașini de luptă destinate pentru evacuarea tehnicii de luptă avariată din câmpul tactic. Mașinile de luptă au fost urmate de Complexe Antiaeriene Ghepard. Prin fața publicului au defilat apoi tehnica de luptă a Brigăzii 8 LAROM, cea mai mare și mai modernă unitate de artilerie terestră din Armata României. Lansatorul LAROM a fost urmat de mașina de încărcat și transportat containere LAROM. În dispozitivul de paradă a defilat apoiu Postul de Observare Mobil de Artilerie Argus.
     Tehnica din dotarea Poliției Române a fost reprezentată în blocul de paradă de autospeciala pentru munca de circulație marca Dacia Logan, autospeciala de intervenție, marca Mercedes-Benz Vito, autolaboratorul Criminalistic. Au urmat Tehnica din dotarea IJJ Vrancea, Tehnica ISU Vrancea, parada fiind încheiată prin defilarea tehnicii reprezentative a Serviciului Public Județean Salvamont Vrancea.
     La sfârșitul manifestărilor, municipalitatea a invitat toți focșănenii la tradiționala fasole cu ciolan. Pentru aceasta, Primăria Municipiului Focșani a luat măsuri pentru pregătirea a 4.000 de porții, ce au putut fi oferite tuturor doritorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?