Elevii de la școlile din județ au sărbătorit Ziua Națională a României cum nu se putea mai frumos, cinstind portul tradițional și vorbind despre națiunea noastră, despre ceea ce ne caracterizează ca popor și mai ales despre modul în care copiii, mai mari sau mai mici, trebuie să se raporteze la istoria națională și să o cinstească. Nici bucatele tradiționale nu au fost uitate la ceas de sărbătoare. Și dacă elevii de liceu au vizionat diverse filme documentare sau au intonat cântece patriotice, cei mai mici au ales să poarte ii și să deseneze pe tema sărbătorii naționale, precum elevii de la clasa a II a D de la Școala Duiliu Zamfirescu din Focșani.
Elevii și profesorii Liceului Teoretic Odobești, în ie și opinci
Elevii Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești au marcat Ziua Națională într-un mod inedit – au venit la școală îmbrăcați în port popular. Nici profesorii nu au făcut notă discordantă, aceștia lăsând deoparte ținutele obișnuite și alegând unele tradiționale, găsite prin lada bunicii. De la cei mai mici școlari până la cei mai mari, de liceu, cu toții au fost încântați să aibă o zi mai aparte în care s-au simțit mândri de costumele lor, unele autentice, și mândri că sunt români. „Se promovează valorile demult uitate și ideea de tradițional. Consider că inițiativa conducerii școlii reprezintă un impuls pentru tinerii liceului și le reamintește acestora că pentru o Românie Mare au fost sacrificați oameni din sângele nostru”, ne-a declarat Sorina Zamfir, elevă în clasa a XII -a. Ziua dedicată „mândriei de a fi român” a debutat cu activități care mai de care mai interesante. Au fost pregătite bucate – plăcinta cu tricolor, chiar de către directorul adjunct al unității de învățământ, Amalia Rusu, tortul tricolor, standuri cu produse și obiecte tradiționale, afișe în care elevii au pus în evidență importanța zilei de 1 Decembrie, scenete, cântece patriotice, prezentări power point și s-a intonat imnul național. Ideea unui 1 Decembrie „altfel” a aparținut conducerii liceului care a considerat binevenită o astfel de acțiune. „Sărbătorirea zilei de 1 decembrie în port popular va deveni o tradiție pentru liceul nostru pentru că această manifestare s-a bucurat de un real succes în rândul elevilor”, ne-a declarat directorul Nelu Taman.
Discursuri și filme despre Primul Război Mondial la Liceul G.G. Longinescu
Și elevii Liceului Tehnologic „G.G.Longinescu” din Focșani au pregătit un scurt moment istoric dedicat zilei de 1 Decembrie. Astfel, aceștia au aflat că începând cu 31 iulie 1990, Ziua Națională a României se sărbătorește pe 1 Decembrie. Sărbătoarea aniversează Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României. Cu acest prilej, elevii liceului au realizat un power point și mici discursuri în care au evidențiat importanța istorică a acestei zile, dar și entuziasmul și atmosfera de sărbătoare de la Alba Iulia cu privire la Unire. De asemenea programul a mai cuprins și un scurt documentar cu privire la Regina Maria și rolul decisiv pe care aceasta l-a avut în anii Primului Război Mondial, fiind ajutorul cel mai de nădejde al idealului național. „Deschiderea programului a fost realizată de corul liceului sub îndrumarea profesorului Ionuț Drilia, prin intonarea de cântece patriotice”, ne-a spus profesorul Alina Burlacu.
Pentru a marca ziua de 1 Decembrie, elevii clasei a XII-a B: Holbea Corina, Draghici Daniela, Baccela Adrian, au prins în piept cocarde tricolore atât elevilor, cât și dascălilor lor, oferindu-le colegilor mai mici un bun exemplu de patriotism. S-a realizat un panou cu titlul: REGINA MARIA – „Caracterul este destin” și o expoziție de carte „Romanul Primului Război Mondial” de către bibliotecara Paula Leca și s-au recitat poezii.
Cântece patriotice și expoziție de desene la Școala „Angela Gheorghiu” din Adjud
Elevii Școlii Gimnaziale „Angela Gheorghiu” Adjud au cinstit ziua de 1 Decembrie prin activități extracuriculare menite să aducă în prim plan faptele de vitejie ale înaintașilor și totodată să insufle dragostea de țară și de neam. Demersurile elevilor au avut rolul de a scoate în evidență simbolurile naționale și marcarea Zilei Naționale a României – 1 Decembrie. Èntreaga ceremonie a fost ținută Èn prezența corpului profesoral, a elevilor și a părinților. Elevii școlii au confecționat Ènsemne naționale, au organizat o expoziție de desene, au recitat și au intonat cântece patriotice, au dansat în costume populare românești, toate acțiunile fiind amprentate de ideea de mândrie națională și profund respect față de eroii cărora le datorăm țara cu granițele ei de astăzi. „Considerăm că prin astfel de activități îi învățăm pe copii să respecte mai mult Ziua Națională, căci este ziua în care pacea, armonia și toleranța trebuie să fie valorile care ne caracterizează pe toți”, transmit reprezentanții Școlii „Angela Gheorghiu” din Adjud.
Moment evocator la Școala „Alexandru Vlahuță” din Focșani
Elevii Școlii „Alexandru Vlahuță” Focșani au pregătit un scurt moment istoric dedicat zilei de 1 Decembrie. Elevii au realizat mici discursuri în care au reliefat importanța istorică a acestei zile. Ba mai mult, elevii clasei a VI-a C au interpretat o mini scenetă în care au subliniat entuziasmul și atmosfera de sărbătoare de la Alba Iulia cu privire la Unire. Activitatea a fost concepută de profesorul de istorie Alina Burlacu, iar în cadrul activității au fost prezente cadre didactice ale școlii, Adriana Bran în calitate de bibliotecar, inspector școlar la compartimentul arte, Doina Collavini și directorul Valy Èigănuș. Deschiderea programului a fost realizată de corul școlii, sub îndrumarea profesorului Ionuț Drilia, prin intonarea de cântece patriotice. Conform datelor furnizate de directorul școlii Valy Èigănuș, programul a continuat și cu un scurt documentar cu privire la Regina Maria și la rolul decisiv pe care aceasta l-a avut în anii Primului Război Mondial, fiind ajutorul cel mai de nădejde al idealului național. „Putem concluziona în urma celor vizionate și prezentate, că Marea Unire de la 1 Decembrie a fost si va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei țării noastre, iar măreția actului de la 1 Decembrie 1918 stă în faptul că desăvârșirea unității naționale este fapta istorică a întregii națiuni, realizată într-un elan râvnit cu putere”, a declarat directorul Școlii „Alexandru Vlahuță”, Valy Èigănuș.
1 Decembrie, serbat la Școala 7 din Focșani
La Școala Gimnazială Nr.7 din Focșani s-a desfășurat activitatea dedicată Zilei Naționale de 1 decembrie, fiind ca o prelungire a mesajului din data de 15 noiembrie, a poetului Adrian Păunescu ,,Totul pentru țara mea!”. Încă de la primele ore s-au cântat cântece patriotice de țară și neam, culminând cu momentul artistic, în care au fost prezente cele două schimburi de elevi, însoțiți de părinții lor. Momentul artistic a cuprins cântece ca ,,Deșteaptă-te romane” , ,,Așa-i romanul”, ,,Treceau batalioane”, ,,Doamne ocrotește-i pe romani” și poezii precum ,,Clopotul reîntregirii” de Adrian Păunescu. Au mai fost prezentate referate și proiecții, activitățile fiind coordonate de profesorul de muzică Ionuț Drilia și profesorul de istorie Viorel Grădinaru, care a amintit că în această zi se împlinesc 165 de ani de la moartea lui Nicolae Bălcescu, istoric, scriitor și unul dintre reprezentanții de seamă ai Revoluției de la 1848 din Èările Române. De asemenea, elevii au realizat panouri cu mesaje ,,Ce simți, ce crezi și ce ai schimba la România!”. ,,Pe lângă programele școlare, vă rog să nu minimalizați nevoia de a ne iubi patria și pământul strămoșesc. Dragostea de neam, dragi elevi se face acum și dacă nu o facem acum, rămânem infirmi pe toată viața, ca cetățeni ai României. Iubiți-vă țara în fiecare zi și nu risipiți timpul în favoarea lucrurilor mărunte. Trăiască România!”, a declarat directorul scolii, profesorul Sebastian Ionuț Burlan.
Manifestări la C.S.E.I. „Elena Doamna”
Elevii și profesorii de la C.S.E.I. „Elena Doamna” Focșani au marcat Ziua Națională a României, printr-o serie de activități organizate cu elevi de la clasele I-XII. În cadrul orelor de dirigenție s-au organizat dezbateri privind semnificația și importanța respectării simbolurilor naționale: drapel, stemă și imnul național, educația patriotică fiind o misiune importantă a dascălilor mai ales în contextul actual când tinerii se îndepărtează de valorile și simbolurile naționale. Scopul activităților a fost dezvoltarea atașamentului elevilor față de valorile poporului român, școala reprezentând mediul optim pentru formarea spiritului civic și patriotic al acestora. Profesoara Mihaela Balercă le-a organizat copiilor de la clasele V-VI un program artistic care a cuprins cântece și poezii dedicate Zilei de 1 Decembrie, având ca scop promovarea valorilor și principiilor naționale prin intermediul educației muzicale. „File de istorie națională” a fost genericul concursului „Cine știe, câștigă”, adresat elevilor de la clasele X-XI. Câștigătoarea concursului a fost eleva Diana Mihai, iar la echipe, clasa a XI-a. Activitatea a fost coordonată de profesorii Lonia Popescu și Roxana Panaite. Cadrele din cadrul comisiei metodice „Profesori educatori” au îndrumat elevii în realizarea unor lucrări de artă plastică din diferite materiale reciclabile, finalizată cu o expoziție organizată pe holurile școlii. Tema concursului și a expoziției de desene „Simțim românește” le-a dat posibilitatea elevilor de la clasele a III-a, a IV-a și a VII-a să-și etaleze talentul în lucrări realizate în diferite tehnici. Cocardele și brățările confecționate au fost oferite profesorilor și copiilor care le-au purtat cu mândrie pe parcursul zilei. Câștigătorii au primit diplome și premii din partea organizatorilor, a profesorilor Radu și Cristina Bîrsă. Manifestările dedicate zilei naționale s-au încheiat la fiecare activitate cu o horă în care s-au prins elevi, profesori și conducerea școlii și în toate aceste zile pe holuri și în sălile de clasă, a răsunat imnul național.