Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

VIDEO şi GALERIE FOTO: Vernisaj-expoziție de pictură de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii


 Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Vrancea au marcat Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii, prin realizarea unor activități de prevenire la fabrici de confecții din municipiu, unde angajatelor le-au fost prezentate repere legislative pentru protecție. În același context, vineri, la Ateneul Popular Mr. Gheorghe Pastia a avut loc un vernisaj-expoziție de pictură, sub sloganul „Nouă ne pasă!”, lucrările fiind realizate de cadre didactice și elevi talentați ai Liceului de Artă Gheorghe Tattarescu, cărora la final polițiștii le-au înmânat diplome.
    „Violența împotriva femeilor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase și urgente probleme ale tuturor timpurilor. În fiecare colț al lumii, efectul real și dăunător pe care violența îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, inclusiv eradicarea sărăciei, pacea și securitatea în lume. Când are loc, aceasta este de fiecare dată o încălcare a drepturilor lor, este un act criminal și un fapt inacceptabil. 
Această zi a fost marcată și de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, la unele fabrici de confecții, unde personalului angajat, preponderent de sex feminin, i-au fost prezentate repere legislative pentru protecția femeilor în cazurile de violență în familie.
Tot astăzi (vineri), la Ateneul Popular „Mr. Gheorghe Pastia” din municipiul Focșani, a avut loc un vernisaj-expoziție de pictură, sub sloganul „Nouă ne pasă!”, lucrările fiind realizate de către cadre didactice și talentați elevi ai Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu”, cărora la final polițiștii le-au înmânat diplome. Polițiștii vrânceni, împreună cu reprezentanți ai Direcției de Sport și Tineret Vrancea și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea – Centrul maternal, au fost alături de elevii Școlilor Postliceale Sanitare „Vasile Alecsandri”, „Carol Davila” și „Hippocrate”. Grupul țintă a fost ales pe considerentul că, la această vârstă, tinerele pot și trebuie să învețe să-și aleagă parteneri cu care să construiască relații lipsite de orice formă de violență și să le gestioneze în mod corect pe principiul egalității partenerilor. De asemenea, tinerelor le-au fost făcute recomandări privind importanța stabilirii unor reguli și limite de toleranță încă de la începutul unei relații, astfel încât aceasta să fie una sănătoasă, lipsită de forme de violență precum și asupra modalităților de respingere a unor comportamente agresive ale partenerului. Totodată, polițiștii au informat tinerele prezente cu privire la prevederile legislative care vin în sprijinul victimelor violenței domestice”, au transmis oamenii legii.

Pentru a nu deveni victimă a violenței în familie, polițiștii vin cu următoarele  recomandări:
– Evitați certurile în familie, mai ales cele generate de consumul de băuturi alcoolice, lipsa unui loc de muncă, gelozie, relații extraconjugale sau neonorarea obligațiilor de întreținere. Pentru aplanarea unor astfel de conflicte acționați cu tact și răbdare, neținând cont de emotivitatea firească ce se instituie în aceste cazuri.
– Dacă soțul sau alt membru al familiei este nervos, aflat sub influența băuturilor alcoolice sau are tendința de agresivitate, feriți-vă din calea acestuia până la aplanarea conflictului.
– Nu lăsați rudele să intervină în discuții, deoarece acestea pot deveni părtinitoare.

Dacă ești victimă a violenței în familie:
– Sună la 112 – apel de urgență.
– Mergi la cea mai apropiată unitate sanitară pentru a-ți îngriji sănătatea.
– Mergi la cea mai apropiată secție de poliție și depune plângere scrisă pentru abuzul suferit.
– Solicită Judecătoriei emiterea unui ordin de protecție, dacă viața, integritatea fizică sau psihică ori libertatea îți este pusă în pericol.
– Solicită eliberarea certificatului medico-legal de la cel mai apropiat serviciu de medicină legală, certificat care va face diferența la încadrarea juridică a faptei.
– Contactează Serviciul Public de Asistență Socială de la nivelul primăriei sau Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru a te informa cu privire la serviciile gratuite de care poți beneficia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?