Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Procedurile greoaie din Legea achizițiilor publice blochează proiectele de investiții


   Un proiect de investiții derulat de Primăria Cotești este blocat de mai bine de opt luni de zile din cauza Legii privind achizițiile publice. Această lege prevede proceduri complexe privind achizițiile publice de către autoritățile publice. „De mai bine de 8 luni de zile licitația privind achiziția publică de derulare a unui proiect ce vizează lucrări de reabilitare a 7 kilometri de drumuri locale, încă nu a fost finalizată. Vinovată de această situație este procedura complexă de achiziții publice. Au fost 10 societăți care au depus oferte. Toate documentele sunt analizate de Agenția Națională de Achiziții Publice, care a avut foarte multe proceduri în derulare în același timp, iar din aceste considerente procedura de licitație a durat 8 luni. La această perioadă de timp se adaugă procedurile stabilite de autoritatea finanțatoare AFIR prin ghidul de finanțare, care prevede că sunt trei etape de avizare a achizițiilor. Așa se face că, după opt luni de zile de la demararea procedurilor s-au făcut comunicările către oferanți, iar unul dintre ofertanți a depus contestație, blocând încheierea contractului până la soluționarea acesteia de consiliul național de soluționare a contestațiilor. În funcție de soluția dată de CNSC se poate încheia contractul sau se va relua sau se va anula procedura de achiziție publică”, a precizat secretarul comunei Cotești, Cătălin Manta.
    Autoritățile locale din Cotești au scos la licitație un contract de lucrări ce vizează refacerea și modernizarea unor drumuri de interes local, valoarea totală estimată a investiției fiind de 4,3 milioane de lei. Lucrarile constau în scarificarea și reprofilarea mecanică cu autogrederul a împietruirii existente, realizarea stratului de balast cu compactare mecanică, realizarea stratului de piatră spartă amestec cu compactare mecanică, conform normelor tehnice în vigoare, realizarea stratului de legătură din mixtură asfaltică, turnarea stratului de uzură. De asemenea, vor fi realizate podețe transversale tubulare, podețe laterale tubulare, șanțuri de preluare a apelor pluviale, etc. Astfel, vor fi asfaltate mai multe drumuri comunale din satele Cotești, Valea Cotești, Budești. Este vorba de asfaltarea drumurilor comunale DC 148 B, DC 149, DC 149 H, dar și a străzilor Dreptății, Trandafirilor, Cenușari, Zefirului, Eternității, Credinței, Izvor, Răzoare, Răsăritului și Cenușari din satele mai sus menționate.

Toate autoritățile publice, afectate de întârzierile privind achizițiile publice

    Cu astfel de întârzieri cauzate de termenele destul de mari sau de proceduri care duc la blocarea proiectelor scoase la licitație chiar și ani de zile se confruntă toate autoritățile publice din județul Vrancea și din România. Primarii de municipii din România și-au arătat nemulțumirea, în cadrul Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România (AMR), ce a avut loc la începutul acestei luni, față de întârzierele care apar în derularea unor proiecte ca urmare a aplicării Legii privind achizițiile publice. În acest context, primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a explicat că Parlamentul ar trebui să demareze mai repede o dezbatere a amendamentelor pentru pachetul de legi privind achizițiile, în vederea îmbunătățirii acestui act normativ. „Ne dorim o dezbatere cât mai urgentă a amendamentelor pentru acest pachet de legi care, așa cum am spus de nenumărate ori blochează în prezent dezvoltarea orașelor. Am transmis și eu, și colegii mei, primarii de sectoare, anumite amendamente la legea achizițiilor, pentru că această legislație să fie îmbunătățită urgent, să devină un act legislativ european și nu unul în care pur și simplu s-au introdus niște elemente care frânează dezvoltarea. În acest moment, oricine poate să depună o contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), iar ca urmare a acestor contestații se pot suspenda licitații, cum s-a întâmplat și la nivelul Primăriei Capitalei, cu licitația RATB. Din cauza unor contestații, am pierdut practic toată vara așteptând să se facă această analiză, licitația a fost reluată joia trecută, dar este timp pierdut în detrimentul bucureștenilor. Și ca acest caz sunt altele multe în țară”, a punctat Gabriela Firea.

Marian Oprișan solicită modificarea legii achizițiilor publice

    Și la nivelul Consiliului Județean Vrancea au existat proiecte ce au fost blocate sau întârziate de prevederile Legii privind achizițiile publice, care oferă termene „generoase” pentru contestații. De altfel, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat că va solicita parlamentarilor social democrați să modifice Legea achizițiilor publice, modificările urmând a fi făcute după o consultare a acelor implicați în procesul de achiziții publice, urmând ca în acest mod să fie eliminate toate disfuncționalitățile sau blocajele create de prevederile existente în forma actuală a legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?