Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Elevii de la Colegiul Asachi NU acceptă violența asupra femeilor


Elevii de la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi Focșani au participat la o dezbatere organizată de profesorul Cezarina Nicodei, care a discutat cu aceștia despre diferite forme de violență, la care sunt supuse femeile în societatea contemporană. Această activitate este cuprinsă în proiectul educațional „Nu pentru școală, ci pentru viață învățăm!”, derulat ca un parteneriat educațional între Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi și Colegiul Tehnic Ion Mincu, început încă din anul școlar 2010-2011, proiectul fiind coordonat de profesorii Elena Duțescu și Cezarina Nicodei.
În cadrul activității, care marchează și ziua de  25 Noiembrie – Ziua mondială pentru eliminarea violenței asupra femeii, liceenii au prezentat statistici îngrijorătoare privind numărul de femei care sunt victime, în primul rând ale violenței domestice și si-au manifestat revolta împotriva acceptării tacite a oricărei forme de maltratare, deoarece astăzi există legi și instituții abilitate să le pună în practică, astfel încât atât femeile cât și copiii agresați să fie protejați. Au fost vizionate videoclipuri în care formatori de opinie își susțineau punctul de vedere, argumentând împotriva violenței asupra femeilor.

O  prezentare PowerPoint a surprins numeroase obiceiuri care supun femeile la mutilare fizică, practicate și azi în diferite culturi: alungirea gâtului prin adăugarea de inele, lărgirea suprafeței buzei de jos, lărgirea lobului urechii, mutilarea genitală, precum și practici care astăzi au dispărut, dar ale căror dovezi vii sunt femeile mai în vârstă, cum ar fi modificarea formei piciorului, ca semn al frumuseții sau montarea unor dopuri nazale. „Prin materialele prezentate ne-am propus să stimulăm gândirea critică a elevilor față de unele situații deosebit de grave din societatea actuală și să-i motivăm în adoptarea unei atitudini de respingere a comportamentelor violente și de încălcare a drepturilor omului”, ne-a declarat profesorul Cezarina Nicodei, coordonator în cadrul proiectului. În cadrul proiectului, de-a lungul timpului, au fost dezbătute mai multe teme de interes pentru elevi, precum traficul de persoane sau despre economie.
Următoarea activitate propusă va avea loc în luna ianuarie 2018. Activitatea principală va fi un concurs interjudețean, intitulat „Globalizarea și ecosistemele naturale”, care se află la cea de a III-a ediție. Cum în anul 2015 proiectul a fost înscris în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene (CAERI), coordonatorii proiectului își doresc și în acest an ca acesta să fie înscris în acest calendar.

Menționăm faptul că, în cadrul aceluiași proiect, a fost editată și o revistă, cu același nume. Trebuie precizat și că activitățile se desfășoară alternativ, la cele două unități școlare implicate. Coordonatorii au atras în proiect parteneri din mai multe instituții, precum Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Poliția Locală, Poliția de Proximitate, CJRAE sau ISU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?