O treime din bugetul Asistenței Sociale din Vrancea, alocat pentru plata alocației pentru copii

0
1640


Mitul asistaților sociali care nu vor să muncească la firmele private este contrazis de informațiile oficiale ale instituțiilor care gestionează banii din domeniul Asistenței Sociale. Aproape o treime din bugetul Asistenței Sociale din Vrancea este cheltuit pentru plata alocației de stat pentru copii, arată un raport al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea. Raportul, prezentat la ședința Colegiului Prefectural, care a avut loc ieri, a arătat că la nivelul județului sunt peste 76 mii de beneficiari de diverse forme de ajutoare sociale. Bugetul Asistenței Sociale pentru Vrancea este în acest an de circa 210 milioane lei, din care 1,7 milioane lei sunt cheltuielile de funcționare ale Agenției.
Directorul AJPIS Vrancea, Costel Dumbravă, a arătat că cei mai mulți beneficiari din județ sunt copii care primesc alocație de stat. În Vrancea sunt înregistrați circa 62 mii de copii, cu vârsta de maxim 18 ani, care primesc alocații. Valoarea totală a sumelor plătite până în luna octombrie se ridică la peste 61 milioane lei. O altă sumă consistentă plătită din bugetul Asistenței Sociale este pentru indemnizațiile de creștere a copilului. Numărul mediu de beneficiari de indemnizație din Vrancea este de 1809, cu o valoare totală a sumelor plătite până în luna octombrie de aproape 25 milioane lei. Abia pe locul al treilea se situează ajutoarele sociale acordate persoanelor cu venituri reduse. Numărul mediu de beneficiari înregistrați în județ pentru ajutoarele la venitul minim garantat este de circa 6660 persoane, pentru care s-au plătit în acest an peste 17,4 milioane lei.
Tot de la bugetul statului se plătește alocația lunară de plasament, pentru fiecare copil față de care s-a luat măsura plasamentului la o familie, persoană, asistent maternal sau s-a instituit tutela. Cuantumul acestei prestații este de 600 lei, iar pentru copii cu handicap se acordă în cuantum majorat cu 50%. La nivelul județului Vrancea sunt un număr mediu de 986 beneciari, cu o valoare a plăților efectuate în primele zece luni de peste 9,2 milioane lei.
O altă formă de ajutor este indemnizația aferentă concediului de acomodare, cu durata de maximum un an, care include și perioada încredințării copilului în vederea adopției. În Vrancea sunt doar șapte beneficiari care primesc această indemnizație de 1700 lei/lună. Alocația pentru susținerea familiei se acordă în funcție de venituri și numărul copiilor din familie. Limita maximă de venituri până la care se acordă alocația este de 530 lei/persoană. Numărul mediu de beneficiari din Vrancea este de 5678 persoane, pentru perioada ianuarie – octombrie, iar sumele plătite au fost de peste 9,2 milioane lei.
Un tip special de ajutor social este stimulentul de inserție. Acesta se acordă în perioadele în care beneficiarii indemnizației pentru creșterea copilului realizează venituri profesionale pentru care plătesc impozit pe venit, situație în care plata indemnizației se suspendă. Valoarea stimulentului este de 650 lei și beneficiază de el doar părintele care se întoarce la activitatea profesională cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de 2 ani a copilului și se acordă până la vârsta de trei ani a acestuia. În Vrancea sunt înregistrați un număr de 903 beneficiari, către care s-au plătit, până în luna octombrie, peste 5,6 milioane lei. În ceea ce privește ajutorul pentru încălzirea locuinței, acesta se acordă pentru încălzirea cu gaze naturale, cu energie termică și energie electrică. Numărul de beneficiari pentru iarna 2016-2017 a fost de 2.495, cu o valoare a ajutorului de peste un milion de lei. Cei mai mulți vrânceni care primesc ajutoare pentru încălzirea locuinței au solicitat bani pentru încălzirea cu lemne. Pentru iarna trecută au fost înregistrați 12.608 beneficiari, care au primit peste 2,4 milioane lei.
Un ajutor special este și indemnizația lunară de hrană pentru copiii și adulții infestați cu HIV sau bolnavi de SIDA. Numărul mediu de beneficiari în acest an este de 173 persoane, din care 159 adulți și 14 copii. Pentru aceștia s-au plătit peste 855 mii lei. De asemenea, se mai plătește o indemnizație pentru creșterea copilului cu handicap cu vârsta de până la șapte ani. În Vrancea sunt înregistrați 83 de beneficiari, cu o valoare a ajutorului de 665 mii lei.
Raportul AJPIS precizează că peste un sfert din buget se virează către Consiliul Județean, pentru plata diferitelor forme de alocații de care beneficiază persoanele cu handicap. Este vorba despre alocația de hrană pentru copii cu handicap tip HIV/SIDA, indemnizația lunară pentru adultul cu handicap vizual grav (destinată plății însoțitorului), indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap grav și accentuat, precum și bugetul personal complementar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here