Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Bunătăți tradiționale la Piața Țărănească din Focșani: cafea turcească la nisip, dulcețuri „fine”, preparate din carne și brânzeturi


    O nouă ediție a Pieței Èšărănești a avut loc, de joi până duminică, în Piața Unirii din Focșani, adunând producători din toate zonele țării. Focșănenii au putut cumpăra, zilele acestea, diferite bucate de post și de dulce, de la zacuști, murături, dulcețuri și siropuri, kurtos kalacs, poale-n brâu, ciocolată de casă, prăjituri și plăcinte, baclavale și sarailii, turtă dulce și covrigi, până la caș, urdă, cașcaval, lebăr, cârnați și pastramă.
    La Piața Èšărănească a fost prezentă și doamna Tina, producător de zacuști și dulcețuri din Suceava, care a avut bunătăți preparate în casă. Dulcețurile și zacuștile sunt realizate după metode tradiționale și rețete din familie. Și afacerea este una de familie, doamna Tina fiind ajutată foarte mult de soacra ei. „Toate produsele sunt făcute în familie, după rețete tradiționale. Noi nu avem alte persoane angajate, ci facem noi. Cel mai mult fac eu și soacra mea. Folosim doar produse bune. Mie dacă nu îmi place un produs, nu îl fac spre comercializare”, mi-a spus gospodina de la Bunătățile Tynei. Unul din secretele familiei, pe care producătoarea mi l-a destăinuit, este focul de lemne: „Lucrăm numai cu foc de lemne, pentru că gustul diferă, e mult mai bun.” Aceasta a adus produse atestate tradițional precum dulceața de nuci verzi, de cireșe amare negre, de trandafir, de cireșe albe, de gutui, de piersici, de pepene galben, de prune fără zahăr, care este fiartă aproximativ două zile ca să țină. Gospodina a adus la Focșani și dulcețuri mai puțin întâlnite, dulcețuri „fine „, așa cum mai sunt numite, precum dulceața de salcâm, obținută numai din petale, dulceața de pere fiartă în vin, dulceața de gogonele, dulceața de ardei iute, bună la brânzeturi, rață și pui, și dulceața de ceapă roșie, care merge foarte bine la friptura de porc. De asemenea, cumpărătorii au putut găsi la ea zacuscă de hribi, ghebe, vinete și fasole, murături, dar și lichior.  „Am difetite tipuri de zacuscă, făcute după rețete de la bunici, dar și după rețete dobândite în timp”, a afirmat producătoarea.
    Lichiorul, de o culoare uimitoare, reprezintă o altă specialitate a gospodinei. Are mai multe tipuri de lichior, lichior de trandafir, de zmeură, de caise, de cireșe amare, de nuci verzi, de pepene galben și lichior de mentă. Metoda de realizare a lichiorului este macerarea la rece, cu alcool și zahăr. Producătoarea își vinde produsele la târguri, dar și prin comenzile făcute pe pagina de facebook. „E a treia oară când vin la Focșani. Ne place mult aici. Avem prieteni și clienți foarte mulți aici la dumneavoastră”, mi-a spus doamna de la Suceava.
    Iubitorii de dulciuri turcești au putut să se delecteze cu baclavale, rahat turcesc cu diferite arome, kataif și sarailii chiar din Piața Unirii. Acestea sunt produse de post, deci numai bune pentru cei care postesc. Sunt produse făcute manual după rețete vechi turcești, care nu conțin conservanți și nici coloranți. Pamela Clinciu este administratorul acestei afaceri și garantează buna calitate a acestor produse. Produsele turcești sunt aduse de această firmă la Focșani de mai mulți ani și vor continua să fie prezente în Vrancea cu orice ocazie. „Firma este din Râmnicul Sărat, dar noi venim de la București. Venim de câțiva ani la dumneavoastră, cred că e al cincilea an. Venim mereu cu drag, deoarece aici am întâlnit oameni frumoși”, mi-a zis Pamela Clinciu. Dacă produsele turcești sunt foarte bune, atunci și cafeaua turcească la nisip trebuie să fie deosebită. E o cafea făcută în ibrice mici, puse să fiarbă pe nisip fierbinte. Este o cafea măcinată foarte fin și care trebuie băută atunci când e caldă. „Este o cafea deosebită, e altfel. Se face în fața clientului, pentru a i se savura caimacul. Secretul este fierberea lentă, în nisipul încins”, mi-a dezvăluit doamna Clinciu.
    La Piața Èšărănească, cei doritori au mai putut găsi și altfel de dulciuri, precum ciocolată cu mentă, cu afine, cu merișoare sau cu ghimbir. De asemenea, cei interesați au putut cumpăra turtă dulce și covrigi de la Pitești, kurtos kalacs, cozonac domnesc atestat tradițional de la Botoșani, poale-n brâu, prăjituri și plăcinte de la Casa Petra din Arad.
    Evenmentul i-a adus în Piața Unirii și pe producătorii de preparate din carne și brânzeturi. Focșănenii au putut cumpăra preparate din carne de la domnul Lică, de la Galați. Produsele sunt făcute chiar de domnul Lică, care garantează că sunt produse naturale, condimentate doar cu sare, usturoi, oregano, cimbru și ardei iute. A avut produse din carne de porc și de curcan, precum pastramă de porc, pastramă de curcan, lebăr, tobă, cârnați, ceafă afumată și fleică. „Sunt din Galați și de vreo 5 ani vin mereu la dumneavoastră. Vrâncenii sunt oameni buni și vin cu mare drag la voi”, mi-a spus. La Piața Èšărănească a venit și un producător de lactate. Doamna din Bolotești a avut în vitrină brânză de oi la putină, urdă, caș de vacă, caș afumat, brânză frământată și brânză de burduf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?