Papa este împotriva eutanasiei, dar nu și a opririi tratamentului în anumite cazuri limită

0
570


    „Eutanasia este mereu ceva rău”, dar este „permisibil” ca pacientul să decidă să renunțe la tratamentul care îi prelungește viața într-un mod puțin uman, a reafirmat joi papa Francisc, citat de AFP și DPA. Într-o scrisoare citită joi în fața Asociației medicale mondiale (AMM), reunită pentru o întâlnire pe această temă chiar la Vatican, papa a calificat drept „pozitive” progresele din medicină care permit prelungirea vieții și eradicarea a numeroase boli. În același timp, a spus Suveranul Pontif, „fac apel la o mai mare înțelepciune astăzi, din cauza tentației de a insista asupra unor tratamente care au efecte puternice asupra corpului, dar uneori nu servesc bunăstării integrale a persoanei”.
    În opinia papei Francisc, care a reluat o declarație a bisericii catolice privind eutanasia din 1980, „este permis, din punct de vedere moral, să se renunțe la tratament sau ca acesta să fie oprit, atunci când utilizarea lui nu corespunde standardelor etice și umaniste”. „Este ceea ce numim ‘dreapta proporție în utilizarea medicamentelor'”, a adăugat Suveranul Pontif. O astfel de decizie recunoaște „limitele mortalității noastre” și ideea că împotrivirea față de moarte este „inutilă”. De asemenea, ea pune pe primul plan „acompanierea persoanelor muribunde”, tradusă prin abordarea medicală a „îngrijirilor paleative” și prezența solidară a apropiaților, a subliniat papa. „Este clar că faptul de a nu recurge la sau de a întrerupe măsuri disproporționate, ceea ce înseamnă să eviți un tratament medical prea zelos, este din punct de vedere etic complet diferit de eutanasie, care este mereu ceva rău”, a afirmat Francisc.
    Papa a profitat de prilej pentru a atrage atenția asupra inegalității crescânde în ceea ce privește accesul la îngrijiri medicale performante, care sunt garantate unor „segmente de populație tot mai limitate și mai privilegiate”. Mesajul a fost citit în fața a circa o sută de experți medicali din circa 30 de țări, reuniți până vineri într-o sală de ședințe în care se întâlnesc de obicei episcopii. În liniile sale de conduită, Asociația medicală mondială consideră contrare eticii medicale eutanasia (practicată de un medic) și sinuciderea asistată (practicată de un pacient), o alegere morală apropiată de cea a bisericii. Totuși, două asociații medicale naționale — cele din Olanda și Canada — doresc să înlăture această mențiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here