GALERIE FOTO: Judecătoarea Mariana Croitoru le-a vorbit elevilor de Colegiul Auto despre lege și moralitate

0
2440


    Elevii de la Colegiul Auto „Traian Vuia” Focșani au avut parte, vineri, de o lecție specială, în materie de lege și moralitate, oferită de judecătorul Mariana Săndina Croitoru. Magistratul a fost în liceu în contextul în care, în școlile din județ, a fost marcată săptămâna educației juridice. Mariana Croitoru le-a vorbit tinerilor liceeni despre tentațiile vârstei și despre vulnerabilitățile la care ei sunt expuși. Aceasta le-a povestit despre situații dificile în care s-au aflat copii de vârsta celor prezenți la întâlnire și care au ajuns în postura de infractori la vârste tot mai mici. Vârsta nu îi scutește de pedepse cu închisoarea sau pedepse educative ce se desfășoară în diverse centre de reeducare, care de multe ori nu rezolvă problemele.
    Elevii au aflat de la judecătorul Mariana Croitoru că de la 16 ani răspund în fața legii și că pedepsele educative în centrele de reeducare nu sunt întotdeauna ceea ce ar trebui să fie, iar în destule cazuri, situația celui care trebuia reeducat s-a agravat din punct de vedere comportamental. De aceea, cel mai bine este să se prevină astfel de situații neplăcute pentru cel în cauză, pentru părinți, familie sau societate. „Viața este plină de tentații dar trebuie să le facem față. Eu empatizez cu voi și cu vârsta voastră, mai ales că și eu sunt mamă. Încerc să vă înțeleg și viața și nevoile și exagerările pentru că e vârsta vulnerabilă, dar trebuie să gestionați bine lucrurile, să fiți atenți la derapaje. Dacă ratezi startul, e mai greu să intri pe culoar. Este bine ca la vârsta asta să știm care ne este drumul și care ne sunt prietenii, pentru că sunteți la vârsta vulnerabilităților. Eu sunt judecător de penal și nu vreau să vă aduc în latura asta urâtă, ceea ce vreau să rețineți este că sunteți vulnerabili și este foarte important să știți cine vă vrea binele”, le-a spus Mariana Croitoru, elevilor.     Judecătoarea le-a vorbit despre cazuri reale pe care a trebuit să le judece și care au impresionat-o. Mai mult decât atât, magistratul a vrut să se apropie de copii și le-a povestit și despre ea și familia ei, pentru a le arăta că dacă îți cunoști prioritățile și îți alegi bine oamenii de la care să înveți, poți evolua frumos în viață și în carieră. „Eu nu am plecat de la părinți care să îmi ofere lucruri scumpe. Părinții mei m-au învățat două lucruri în viață și bine mi-a mai fost că i-am ascultat, să cred în Dumnezeu și să mă duc după oamenii deștepți. Mesajul mamei mele a fost mereu cu mine. Așa ca o conștiință îndepărtată și cred că voi înțelegeți bine ceea ce vă spun. Vă doresc să fiți demni de părinții voștri care v-au crescut și de cei care vă învață. Sunt păcate ale tinereții și mai devreme sau mai târziu își vor pune amprenta, dar trebuie să le conștientizați. Veți fi și voi soți, tați și cum v-am spus și la început, contează foarte mult startul în viață. Urmați valorile morale și mai ales valorile creștine pentru că noi suntem creștini. Fiți normali, e cel mai sănătos”, a fost îndemnul magistratului.
    Mariana Croitoru a atins și problema tutunului, a traficului de persoane, a alcoolului sau a drogurilor, deoarece toate statisticile arată clar că cei mai predispuși la a fi racolați în cercuri vicioase, din care greu se poate ieși, sunt tinerii. „Dragii mei, prostituția este prima capcană din care se iese foarte greu. Am întrebat două tinere de ce au făcut asta, pentru că aveau o situație financiară bună. Și mi-au spus că nevoile lor erau mai costisitoare. Au fost sechestrate 6 luni de zile. Aveți grijă la cadouri. Nu le acceptați. De la o țigară se poate ajunge la mult mai mult. Există mai nou o substanță care se pune în băutură. Fiți foarte vigilenți, refuzați cadourile. Dacă vreți să știți cum este o țigară cumpărați-o de la chioșc și vedeți singuri dacă vă place sau nu, dar nu acceptați să vi se ofere nimic. Sărăcia nu este o jignire”, a spus Mariana Croitoru.
    Aceasta le-a mai transmis adolescenților că trebuie să acorde o importanță deosebită valorilor morale și că indiferent de meseria pe care o vor îmbrățișa, să iubească omul și să aibă credință în Dumnezeu. Judecătorul Mariana – Săndica Croitoru a mai vorbit, zilele trecute, și cu elevii de la Colegiul „Valeriu D.Cotea”, cu cei de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, cu elevii de la Liceul de Arte „Gheorghe Tattarescu” din Focșani. Pe toți aceștia, judecătorul i-a invitat să vină la Tribunal când vor să vadă cum se judecă un proces, sau cu ocazia zilei porților deschise, pentru a vedea unde se face justiția și cine știe, poate chiar să își dorească să îmbrățișeze o carieră în domeniul juridic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here