GALERIE FOTO: Focșăneanul Ciprian Pufulete, ”prietenul din America”! Reportaj despre sport, prietenie și reușita în viață

0
5477


În Polivalenta focșăneană, obișnuitul antrenament al handbaliștilor seniori ai CSM Focșani 2007. La poarta din stânga, Mihăiță Miroiu și colegii repetă și repetă scheme de joc, așa cum o fac mereu îndrumați, dirijați și corectați de profesorii Viorel Ciubotaru și Bogdan Voica. La poarta din dreapta, fostul handbalist Cătălin Vrabie, pe care nu-l mai văzusem de multă vreme la sală, cu atât mai puțin pe parchet, se joacă de-a handbalul cu un străin. Străin nici de sală, nici de Focșani, aveam să aflu. „Transferuri noi?”, îl întreb în glumă pe Cătălin Vrabie. „Am venit să mai fac mișcare. De fapt, am venit să ne întâlnim cu prietenul venit din America. Am fost colegi de echipă la juniori, cu el, cu Viorel Ciubotaru dintre cei care suntem acum, aici, în sală”.
Prietenul venit din America este Ciprian Pufulete. Într-o prezentare pe internet a staff-ului firmei Cape Fear Orthotics & Prosthetics, SUA: „Ciprian Pufulete a absolvit facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității din Oradea, în România. Are o activitate  de 15 ani ca jucător de handbal, inclusiv în Naționala de Juniori și o vastă experiență internațională. Ciprian a devenit parte a Cape Fear Orthotics & Prosthetics în 2006 și este unul dintre cei mai buni producători de orteze pentru picioare”.Prietenul din America, fabricant de orteze! Cu mâinile lui de handbalist!

Duminică, 12 noiembrie, l-am revăzut la meciul focșănenilor cu Politehnica Iași. Venise cu părinții să-și susțină prietenul și fostul coleg, Viorel Ciubotaru, pe jucătorii alături de care fusese în sală mai multe seri din șederea acasă, la Focșani- altfel nu se putea pentru un împătimit al handbalului care trăise câțiva ani și în Polivalentă, ca junior al lui Florin Drăgan, Nucu Manu și al lui Lucian Tucan care îl luase la seniori, unde a stat puțin! Apoi l-am reîntâlnit marți, 14 noiembrie, tot seara și tot la antrenamentul handbaliștilor. După, avea întâlnire cu fostul lui profesor Florin Drăgan. Până atunci dăm mâna și stăm de vorbă. Mână mare, de handbalist care prinde mingea din zbor. Mână bătătorită de ani de muncă, de antrenamente și jocuri. „Cu așa mâini face orteze Ciprian Pufulete?”, îl întreb nu a neîncredre, ci a mirare.
„S-a întâmplat așa: am ajuns în Statele Unite, am învățat limba, am lucrat 11 luni ca voluntar lângă oamenii cu care lucrez acum, până mi-a ieșit permisul de muncă. Am avut ca variante pentru muncă ortezele și protezele sau kinetoterapia. Cu kineto eram obișnuit, așa că am vrut să văd și partea cu ortezele. Am văzut și am fost cucerit pe loc. Drept care am rămas să fac orteze și proteze. Meserie delicată. O fac ușor cu mâinile astea de handbalist. Este o meserie extraordinară, o a doua iubire. Și care aduce bucurii nemaipomenite. Să vezi că-ți intră în cabinet oameni aduși în cărucioare și pleacă de acolo împingând căruciorul… Firma noastră, mai exact șeful nostru, Elmer J. Speelman, i-a făcut, spre exemplu, proteza Perlei Bustamante, extraordinara atletă care a devenit apoi campioană paralimpică!” Îmi arată multe fotografii cu produsele muncii sale. Impresionant și cu totul excepțional. Mai aflu că prin mijlocirea lui, și după proiectul lui, Cape Fear Orthotics & Prosthetics i-a oferit proteza unui reputat profesor și antrenor focșănean. Ciprian Pufulete a învățat să facă orteze și proteze la Tusla, Oklahoma, iar acum locuiește – și lucrează, la Fayetteville, în Carolina de Nord. Lângă Fort Bagg, una dintre cele mai mari baze mulitare ale Americii.

Revenire la începuturi!

În portofoliul său, Ciprian Pufulete are și o fotografie alb-negru, ușor neclară, dar suficient de limpede pentru a distinge personajele. Este echipa de juniori a LPS-CSS Focșani, antrenată de Laurențiu Manu, undeva la marginea unei păduri, într-un cantonament. Generația 1976. „Am fost coleg cu Viorel Ciubotaru, Cătălin Vrabie, Ștefan Toia, Sorin Mocanu, Valentin Cioruță, Victor Gabor, Relu Stan, Dan Dragomirică, Marius Constantin… Echipă frumoasă! Și valoroasă. Viorel Ciubotaru a plecat la Galați, eu la Oradea, unde am terminat IEFS și am jucat în Liga a II-a și în Liga I, Cioruță a devenit portarul marii echipe a Băii Mari. M-am întors cu drag în locul de unde am pornit în handbal, sportul care mi-a deschis un drum greu, pe care am întâlnit și mari satisfacții. Una dintre acestea este chiar reîntâlnirea cu începuturile mele, cu foștii mei colegi și cu mereu prietenii mei care își fac timp să ne întâlnim, să vorbim despre atunci și acum, să mai jucăm și handbal. Voi pleca de aici încărcat sufletește, cu bucuria de a fi avut acasă, la Focșani zile foarte frumoase împreună cu familia mea, cu mama și tata căruia, apropo, i-am făcut și adus o orteză pentru că a rămas cu sechele după un atac cerebral, și cu prietenii”.
Despre prietenie: pe pagina sa de facebook, Cezar Ionescu comentează pe marginea unei fotografii făcute în aceste zile cu Ciprian Pufulete: „A fost o vreme când Ciprian Pufulete flanca extrema echipei de handbal în care jucam. Ne-am revăzut ieri în Focșaniul natal, după mai bine de 20 ani. Un atlet desăvârșit – nu știu să fi întâlnit pe cineva, în toată viața sportivă, care să aibă atâtea atribute fizice. Am învățat multe de la omul ăsta. Astăzi, trăiește în SUA. Îmi zice să vin. Și numai pentru că:”….mai ții tu minte, Piticu’ (porecla mea), majoratul meu? Èšin, cum, nu? Cât să fi trecut? Prea mult, Ciprian, prea mult.”. Nostalgii”.

Prezentul de dincolo de orteze și proteze

Ciprian Pufulete, prietenul din America, este căsătorit a doua oară. Prima oară a fost cu o româncă, iar actuala soție este din El Salvador. Are o fată, studentă, și un băiețel adorabil, pe care îl va face, poate, handbalist. Este implicat în viața comunității, în special a aceleia în care sunt și români. Împreună cu alți conaționali a făcut o echipă de handbal cu care a jucat în turnee în Miami, Atlanta și Houston. A rămas cu inima alături de cei din țară, participând de acolo, din Carolina de Nord, la acțiuni unamitare organizate de Sărbători pentru copiii neajutorați din Vrancea. Participă cu prietenii la festivalul anual al portului național, are „tricolorul acasă, în curte” iar pentru încadrarea în decorul Carolinei de Nord, care îi este și casă și masă și familie, poartă un sombrero sub care se vede chipul unui băștinaș. Sau doar pare că ar fi pentru că în fond este Ciprian Pufulete, handbalistul plecat în lume și ajuns în America unul dintre cei mai buni producători de orteze și proteze, a doua lui iubire!
   

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here