Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Consilierul Emanuel Gongu, noul director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea Curată“


Consilierul local independent Emanuel Gongu este noul director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea Curată”. Acesta a fost desemnat, ieri, în această funcție, de noul Consiliu Director, cu acordul Adunării Generale a Acționarilor. Consiliul Director este condus de Marian Oprișan, în calitate de președinte, iar membrii sunt primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă și primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu. Tot ieri a fost aleasă și componența Comisiei de Cenzori din care fac parte economiștii Claudia Ionescu și Bogdan Matișan.
    Noul director executiv al Asociației ne-a spus că urmează să meargă în județ și să aibă întâlniri cu primarii vrânceni pentru a discuta despre colectarea deșeurilor și avantajele proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea”. De asemenea, o atenție deosebită va fi acordată informării cetățenilor asupra avantajelor colectării selective a deșeurilor.
    Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea Curată” este parte a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea”, co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională și implementat de Consiliul Județean Vrancea. Acesta se derulează conform graficului și are termen de finalizare data de 31 decembrie 2018. Stadiul de realizare al proiectului este în prezent de 90%. La această dată sunt finalizate 3 din cele 5 contracte aferente proiectului „Vrancea Curată”, respectiv: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane de deșeuri neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au construit 3 stații de transfer pentru colectarea zonală a gunoiului (Focșani-Golești, Adjud și Vidra), 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (la Focșani-Mândrești (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești) și a fost construit Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret. Cel de-al 4-lea contract este în curs de perfectare, el având ca obiect construirea celor aproximativ 587 de puncte de colectare a deșeurilor de la nivelul primăriilor de pe raza județului Vrancea. Aceste puncte de colectare deșeuri urmează să fie finalizate până la sfârșitul acestui an. De asemenea, la această dată este pregătită documentația necesară scoaterii la licitație a ultimului contract din cadrul proiectului „Vrancea Curată” –  selectarea operatorului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret. Acesta este ultimul pas legal, necesar de îndeplinit, pentru ca proiectul de management al deșeurilor să poată deveni operațional. Valoarea proiectului Vrancea Curată este de 145 milioane de lei.
    Până la finalizarea lucrărilor la acest important proiect, Consiliul Județean Vrancea a decis să amenajeze un depozit ecologic pentru stocarea temporară a deșeurilor menajere provenite din gospodăriile vrâncenilor. Decizia a foat luată după ce președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a purtat mai multe discuții cu ministrul  Mediului, Grațiela Gavrilescu, dar și cu președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Viorel Toma. „Terenul a fost identificat pe raza comunei Movilița, în apropierea locației pe care este construit Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret, din cadrul investiției europene. Depozitul ecologic va fi organizat astfel încât să respecte prevederile legale în ceea ce privește protecția mediului, terenul urmând să fie pregătit prin lucrări specifice”, se arată într-un comunicat remis presei de Consiliul Județean Vrancea.
    Proiectul „Vrancea Curată” a fost întârziat din cauza primarilor liberali de la Èšifești și Ciorăști. Aceștia au refuzat să pună la dispoziție amplasamentele necesare pentru construirea punctelor de colectare, deși semnaseră în anul 2012 un angajament în acest sens cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea Curată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?