Mai mulți elevi de la Colegiul Tehnic „Valeriu D.Cotea” au avut parte de o lecție de educație juridică de la doi experți în domeniu, care au venit la ei în școală. Este vorba de judecătorul Mariana Săndina Croitoru, fosta vicepreședintă a Tribunalului Vrancea, și avocatul Adrian Ploscaru, care le-au vorbit elevilor prezenți la eveniment despre cum să se protejeze pentru a nu ajunge în fața instanței de judecată. Magistratul a vorbit despre problema drogurilor la adolescenți, a traficului de persoane, dar și despre mirajul occidentului, care nu trebuie să ia locul valorilor noastre naționale. Judecătorul a făcut referire aici la căsătoriile între persoane de același sex sau la „teoria identității de gen”, o „născocire a psihologilor, lipsită de sens și valoare”, în opinia magistratului. „Democrația a fost înțeleasă de cele mai multe ori în mod exagerat. Există multe tentații. Ar trebui să fiți bine informați, să nu fiți păcăliți de unii care ar putea să vă impresioneze. De la o țigară se pot petrece multe lucruri, există mai nou o substanță care se pune în băutură. Fiți forte vigilenți, refuzați cadourile. Dacă vreți să știți cum este o țigară, cumpărați-o de la chioșc și vedeți singuri dacă vă place sau nu. Ca la greci, cadourile pot fi otrăvite”, a spus Mariana Croitoru.
Magistratul le-a oferit tinerilor o lecție de viață, atât din perspectiva omului care aplică legea cât și din perspectivă umană și părintească, pentru că rolul judecătorului este acela de a aplica legea nu numai în litera, ci și în spiritul ei. Mariana Croitoru i-a rugat pe copii fie foarte atenți cu anturajul în care se învârt, iar în momentul în care întâlnesc oameni deștepți, să învețe de la ei. Când au de a face cu oameni care acționează la limita legii, i-a sfătuit să se îndepărteze de aceștia. „Nu mai cochetați cu valorile occidentului. Eu am fost și pe acolo. Este frumos, ne plimbăm, dar să nu ne uităm valorile noastre. Sunteți la vârsta la care sunteți cel mai ușor de convins, sunteți cei mai vulnerabili. Vă recomand că fiți foarte atenți cu persoanele din jurul vostru, pentru că actele de corupere sexuală a minorilor încep de la vârste fragede”, a mai spus Mariana Croitoru. Judecătorul le-a mai transmis adolescenților că trebuie să acorde o importanță deosebită valorilor morale și că, indiferent de meseria pe care o vor îmbrățișa, omul e cel mai important.
La rândul său, avocatul Ploscaru le-a spus elevilor cum să se ferească de necazuri, care îi pot trimite în fața unei instanțe de judecată. „Eu vă doresc să nu ajungeți să aveți nevoie de avocat. Dar dacă se întâmplă, să fiți sinceri, să fie ca o spovedanie la preot, pentru că numai așa avocatul vă poate spune cum stau lucrurile și știe și el cum să construiască apărarea. Într-un dosar se discută pe probe și avocatul nu poate face prea mult decât a obține o pedeapsă mai blândă. Să nu vă încredeți în avocații care vă promit soluții favorabile, nu fac decât să vă taxeze foarte mult. Trebuie să aveți grijă să nu ajungeți în cazul de a fi condamnați, fiindcă repercusiunile sunt mari. Chiar dacă este o pedeapsă cu suspendare, tot pedeapsă este… se pot pierde locul de muncă, libertatea. Când vedeți că se comit fapte ilicite, anunțați-vă părinții, profesorii, poliția”, a spus avocatul Ploscaru.
Poți fi judecător doar dacă iubești omul…
Cei doi invitați au mai vorbit și despre cariera de judecător, respectiv de avocat, dar și despre cum au ajuns să își dorească o carieră în drept. „Profesia de judecător o poți face numai dacă iubești omul, dacă îl iubești pe Dumnezeu, pentru că trebuie să avem credință. Trebuie să înveți mult, pentru că trebuie să ai un bagaj moral și intelectual complet. Un judecător trebuie să știe din toate câte puțin. Legea nu înseamnă numai litera, ci și spiritul care este dat de latura umană care se poate valorifică. Nu judecăm pietre, nu judecăm scaune, judecăm oameni și trebuie să înțelegem omul așa cum vine el în fața noastră, cu credință, cu respect față de el și cu iertare, pentru că de asta ne-a dat Dumnezeu iertarea, ca să mai și iertăm. Sancțiunea trebuie individualizată”, a conchis judecătorul vrâncean.
Elevii au fost invitați să participe la o ședință de judecată, pentru a vedea cum se face justiția la ea acasă și, de ce nu, poate unii dintre ei vor îmbrățișa cariere juridice, dat fiind faptul că elevii prezenți la discuții studiază istorie-științe sociale. Prezența celor doi oameni ai legii în mijlocul elevilor a avut loc în contextul Săptămânii Educației Juridice, derulată în școlile din județ.