CRIZĂ mare de personal! Șefii Poliției, Jandarmeriei și ISU Vrancea fac apel pentru înscrierea la școlile postliceale

0
6071


Conducerile IPJ Vrancea, IJJ Vrancea și ISU Vrancea au susținut ieri, la sediul Instituției Prefectului, o conferința de presă privind admiterea în instituțiile de învățământ ale M.A.I. La conferință a luat parte și prefectul Sorin Hornea.
    Șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, inspector-șef Remus Nica, a prezentat în cadrul conferinței condițiile de recrutare a candidaților pentru concursul de admitere la școlile postliceale de pregătire a agenților de poliție și a agenților de poliție de frontieră în sesiunea ianuarie 2018. Acesta a menționat că deficitul de personal din cadrul IPJ Vrancea se datorează pensionării din ultimii 2 ani a foarte multor polițiști cu experiență, la îndeplinirea vârstei și a condițiilor legale de pensie. Potrivit acestuia, în prezent, IPJ Vrancea are un deficit de personal de 29% în rândul ofițerilor de poliție și un deficit de 17% în rândul agenților de poliție. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne a hotărât suplimentarea numărului de locuri la școlile de agenți de poliție în anul 2018 și organizarea unui concurs de admitere la școlile de agenți de poliție în sesiunea ianuarie 2018. Candidații care promovează examenul de admitere vor parcurge 1 an de studiu la unitatea de învățământ aleasă.
    Inspectoratul de Poliție al Județului Vrancea, prin intermediul Serviciului resurse umane, desfășoară în această perioadă selecție de candidați pentru concursul de admitere la școlile postliceale de pregătire a agenților de poliție și a agenților de poliție de frontieră. Școlile de agenți de poliție pentru care au loc înscrieri în această perioadă sunt: Åžcoala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina; Åžcoala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca; Åžcoala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea.
    Înscrierile au loc la sediul IPJ Vrancea din municipiul Focșani până la data de 5 decembrie 2017. Concursul de admitere va avea loc în perioada 15 – 19 ianuarie 2018 (probele sportive) și în data de 20 ianuarie 2018 proba scrisă. Examenul scris constă într-un test grilă de 90 de întrebări cu un singur răspuns corect, din care 60 întrebări din gramatica Limbii române și 30 de întrebări din gramatica unei limbi străine (Engleză sau Franceză).
    Numărul de locuri bugetate pentru aceste școli școlile postliceale pentru ianuarie 2018 sunt: Åžcoala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina – 1300 locuri; Åžcoala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca – 300 locuri
Åžcoala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea  – 280 locuri. Locurile la instituțiile de învățământ postliceal sunt comune pentru femei și bărbați.
    Toate informațiile privind dosarul de concurs se regăsesc pe site-ul oficial al unității  – http://vn.politiaromana.ro. Candidații care se înscriu trebuie să se informeze zilnic de pe site-ul IPJ Vrancea despre modificările legate de concursul de admitere.
      Pentru a participa la  concursul de admitere și pentru a deveni polițiști, candidații trebuie: a. să aibă cetățenia română și domiciliul în România; b. să cunoască limba română scris și vorbit; c. să aibă capacitate deplină de exercițiu;
d. să fie apt din punct de vedere medical, fizic și psihologic – pentru care se dau probe sportive și sunt examinați medical de medicul de unitate; e. să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere; f. să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat;
g. să aibă un comportament corespunzător în societate: să nu aibă antecedente penale, să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată, nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizații cu caracter politic; h. să nu aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară (șort și tricou cu mâneca scurtă); i. să fi obținut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puțin 9,00 j. să aibă înălțimea de minimum 1,70 m bărbații și 1,65 m femeile; (Această condiție va fi eliminată în cel mai scurt timp, urmând a fi introdus un traseu aplicativ, prin modificarea O.M.A.I. 140/2016). k. să nu fi fost exmatriculați pentru abateri disciplinare dintr-o instituție de învățământ.
    Dacă înscrierile au loc până la data de 5 decembrie 2017, dosarele complete cu actele care sunt prezentate pe site trebuie aduse la IPJ Vrancea – Serviciul resurse umane până la data de 28 decembrie 2017 (nicio zi în plus!).
     Șeful IPJ Vrancea, inspector-șef Remus Nica, a precizat că până la data de 9 noiembrie 2017 s-au înscris 120 de candidați ( 84 băieți și 36 fete) din care niciun candidat pe locurile minorităților naționale. „Urăm „Succes!” tuturor candidaților înscriși la acest concurs de admitere ! Relații suplimentare se pot obține zilnic la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea – Serviciul resurse umane. Invităm cetățenii care îndeplinesc condițiile de admitere și care își doresc să devină polițist, o profesie respectată și onorabilă, să depună cereri de înscriere la Serviciul Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea”, a spus  șeful IPJ Vrancea, inspector-șef Remus Nica.
     
    Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea, prin reprezentantul său locotenent-colonel Silviu Constantin Mocanu, inspector-șef, a prezentat în cadrul aceleiași conferințe de presă criteriile specifice recrutării candidaților pentru concursul de admitere la Åžcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, Sesiunea ianuarie 2018. Acesta a precizat că există 300 de locuri pentru care doritorii pot candida.  275 dintre acestea sunt pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă;  25 de locuri sunt pentru maiștri militari auto. Durata studiilor postliceale este de 1 an.
          Cererile de înscriere la concursul de admitere se depun la sediul Inspectoratului pentru situații de urgență județean, până la data de 5 decembrie 2017.
           Pentru a participa la concursul de admitere, candidații trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții generale: – să aibă cetățenia română și domiciliul în România; – să fie declarați „apt” din punct de vedere medical, fizic și psihologic; – să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concurs;  – să fie absolvenți de liceu, cu diplomă de bacalaureat; – să aibă un comportament corespunzător cerințelor admise și practicate în societate; – să nu aibă antecedente penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni; – să aibă vârsta de până la 27 de ani, împliniți în anul participării la concurs;  – să aibă înălțimea minimum 1,70 m;  – să nu aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară; – să fi obținut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puțin 9,00, cu excepția candidaților care au absolvit instituții de învățământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului; – să nu fi fost exmatriculați, pentru abateri disciplinare, dintr-o instituție de învățământ.
    Etapa I de selecție constă în examinarea medicală și evaluarea psihologică. Examinarea medicală a candidaților se realizează la unitățile medicale teritoriale ale MAI și constă în evaluarea detaliată a stării de sănătate, conform baremelor medicale în vigoare. Aceasta se concretizează prin completarea fișei medicale de încadrare tip MAI.  Evaluarea psihologică a candidaților se realizează la unitățile teritoriale care asigură recrutarea, de către specialiști din cadrul Centrului de Psihosociologie al MAI, potrivit planificării întocmite împreună cu inspectoratele județene.
    Etapa a II-a de selecție constă în  contravizita medicală; verificarea aptitudinilor fizice; proba de verificare a cunoștințelor. Etapa a doua de selecție (concursul de admitere) se desfășoară în perioada 13-21 ianuarie 2018, potrivit calendarului admiterii, astfel: Contravizita medicală a candidaților la instituțiile de învățământ ale MAI se realizează la sediul unității de învățământ de către subcomisia medicală și constă în evaluarea sumară a candidaților pe baza fișei medicale tip MAI, precum și în verificarea îndeplinirii criteriului privind înălțimea minimă și observarea directă a existenței semnelor particulare sau tatuajelor neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară. Verificarea aptitudinilor fizice a candidaților se realizează conform probelor și baremelor stabilite pentru sesiunea de admitere. Proba de verificare a cunoștințelor constă într-un test grilă, susținut în data de 20 ianuarie 2018, la disciplina matematică.
   
    Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea are un deficit de personal de 28 de subofițeri. Locurile scoase la concurs sunt comune pentru bărbați și pentru femei. Data limită de depunere a dosarelor este aceeași la toate instituțiile Ministerului Afacerilor Interne, și anume 5 decembrie, urmând ca examenele să fie susținute în perioada 13 ianuarie – 20 ianuarie. Un element de noutate este dublarea posturilor de admitere la școlile de subofițeri: dacă până acum erau  300, acum sunt disponibile 700.
         În ceea ce privește trecerea în rezervă a cadrelor din IJJ Vrancea, în anul 2017, acestea au fost în număr de 16. Locotenent-Colonel Dorel Iordache -prim adjunct al inspectorului-șef  al IJJ Vrancea a precizat că în prezent, la școlile de subofițeri din  Drăgășani și Fălticeni, există un total de 21 de elevi recrutați de către inspectorat, din care 11 elevi sunt în anul I și 10 în anul 2, care vor absolvi în cursul lunii decembrie 2017. „Acum așteptăm și numărul de posturi care ne va fi repartizat la nivel de inspectorat, pentru a-i putea repartiza în funcție de nevoile pe care le avem la nivel județean.  În ceea ce priveste condițiile de participare la concurs precum și baremele pentru susținerea examenelor acestea sunt afișate atat de site-ul nostru cât și pe site-ul fiecarei școli de subofițeri. În acest moment există în dezbatere publică un proiect de ordin pentru modificarea ordinului  referitor la susținerea probelor fizice, iar în momentul în care va fi aprobat îl vom aduce la cunoștința persoanelor interesate atât pe site-ul nostru cât și pe canalele social media ale instituției”, a mai precizat locotenent-colonel Dorel Iordache -prim adjunct al inspectorului-șef.
    Conform site-ului jandarmeriafalticeni.ro, pe durata școlarizării, elevii Åžcolii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni beneficiază de „Åžcolarizare gratuită în instituția militară de învățământ în care a fost declarat admis; Masă, cazare și echipament gratuite; Asistență psihologică, medicală și medicamente gratuite;
Transport gratuit la și de la domiciliu pe durata vacanțelor;
Soldă lunară; Învoiri și permisii.”. Cealaltă instituție de învățământ dedicată jandarmilor este Åžcoala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica”- Drăgășani (www.scoaladragasani.ro).
       

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here