„Cărțile eroilor și ale războiului”: Expoziție itinerantă în mausoleele din Vrancea – Soveja

0
622


Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea va derula mâine, la Soveja, cea de-a treia activitate din proiectul „Cărțile eroilor și ale războiului – expoziție itinerantă”. Proiectul este derulat în cadrul Centenarului Primului Război Mondial – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz, sub egida Consiliului Județean Vrancea.
Proiectul a fost inaugurat în data de 2 noiembrie, la Mărășești, printr-un program care a cuprins lansări de carte, evocarea personalității preotului Alexei V. Mateevici, rememorarea campaniei pentru reîntregirea neamului 1916-1918, vizionarea de filme dedicate memoriei eroilor și orașului Mărășești, vernisarea de expoziții de cărți poștale și fotografii închinate Primului Război Mondial și orașului martir Mărășești, vizitarea Mausoleului de la Mărășești.
În data de 9 noiembrie, un grup de elevi de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, coordonați de profesorul de istorie Gabriela Obodariu, și de elevi ai Școlii Gimnaziale Biliești și ai Școlii Gimnaziale Răcoasa, au fost prezenți la Mărăști, spre a evoca memoria eroilor care, prin sacrificiul și patriotismul lor, dovedite pe front, au făcut posibil evenimentul istoric din anul 1918 – Unirea tuturor românilor într-un singur stat național. Cu această ocazie, participanții au vizionat filmul „Mărăști… ecouri în timp”, au asistat la prezentarea volumelor „Mărăști… ecouri în timp: Antologie”, autor Veronica Crăciun, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Duiliu  Zamfirescu” Vrancea, și „Vremuri în flăcări”, autor preot Ion Croitoru. Grupul vocal al Școlii Gimnaziale Răcoasa a încântat asistența cu un program de cântece patriotice. „Împreună, am vizitat Mausoleul de la Răcoasa. Vă așteptăm în continuare să ne fiți alături, de data aceasta la Soveja, pentru a evoca, împreună, memoria eroilor care au pus, prin jertfa lor de sânge, piatra de temelie a neamului românesc întregit.
Adresăm din inimă invitația întregii noastre comunități vrâncene de a ni se alătura în acest demers omagial!”
, a transmis Teodora Fîntînaru, managerul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.   

Despre eroi și război, la Soveja

Evenimentul din data de 15 noiembrie va debuta la ora 11.00, la Biblioteca comunală din Soveja. Aici va avea loc șezătoarea despre eroii și poveștile războiului, intitulată „Povestind despre război”, la care vor participa veteranii de război: profesor Albu Iulian (Soveja), profesorul Macarie Constantin (Soveja) și domnul general (rez.) Gheorghe Rogoz (Focșani). Va urma un moment artisitic susținut de Lăcrămioara Èšugui și elevii Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Focșani, coordonați de profesorul Nina Elena Plopeanu.
„Despre eroii neamului” este genericul sub care se va derula prezentarea realizată de profesorul de istorie Mariana Dascălu de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani, după care va avea loc momentul artistic susținut de elevii acestui liceu. Participanților la manifestare le vor fi prezentate apoi expozițiile de carte, fotografii, cărți poștale și medalii din colecțiile Bibliotecii Județene Vrancea, a colecționarilor Petre Mincu din Focșani, Aurel Neculai din Mărășești și Ion Codreanu din București. Prezentarea va fi realizată de Adrian Èšiglea, purtător de cuvânt la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.
Potrivit celor transmise de reprezentanții Bibliotecii Județene, la eveniment vor participa oficialități, bibliotecari, elevi, cadre didactice de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Focșani, Biblioteca Comunală Soveja și Școala Gimnazială Soveja, însă sunt așteptați toți vrâncenii care doresc să fie prezenți la manifestare. Evenimentul se va încheiea cu vizionarea filmului „Mărăști – mii de eroi” și vizitarea Mausoleului de la Soveja.
Partenerii Bibliotecii Județene în acest proiect sunt: Muzeul Vrancei, Primăria Comunei Soveja, Școala Gimnazială Soveja, Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Focșani. „Proiectul va continua cu activități închinate eroilor din Primul Război Mondial la Mausoleul de la Focșani în data de 29 noiembrie 2017. Am pregătit pentru comunitatea noastră, lansări și prezentări de carte, expoziții de carte, fotografii, cărți poștale și medalii, dialoguri și invitați speciali, vizionări de filme istorice și vizite ghidate în Mausoleele vrâncene. Vă așteptăm alături de noi!”, a transmis Teodora Fîntînaru, managerul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here