În situația în care o persoană fizică a încheiat un contract de credit cu o instituție de credit sau o instituție financiar-nebancară și nu își mai poate achita ratele, există posibilitatea stingerii datoriilor izvorâte din acest contract cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului.
Pentru a se putea apela la această procedură, trebuie îndeplinite anumite condiții:
a) debitorul (consumator) este persoană fizică;
b) creditorul este instituție de credit, instituție financiară-nebancară sau cesionar al creanței deținute asupra consumatorului;
c) cuantumul sumei împrumutate la momentul acordării creditului, nu depășea echivalentul în lei al sumei de 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către BNR în ziua încheierii contractului de credit, neavând importanță moneda în care s-a acordat împrumutul;
d) contractul de credit a fost încheiat de consumator cu scopul achiziționării, construirii, extinderii, modernizării, amenajării, reabilitării unui imobil cu destinație de locuință sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință; în această categorie intră și creditele pentru nevoi personale garantate cu ipotecă;
e) consumatorul nu a fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită darea in plată.
Pot beneficia de aplicarea legii aceia care s-au împrumutat de la bancă, codebitorii (cei care sunt datori băncii împreună cu consumatorul), garanții personali și garanții ipotecari ai debitorului principal. De asemenea, atât cei care au credite în derulare, cât și cei care au fost executați silit pot beneficia de această procedură. Esențial este, în această ultimă situație, ca procedura de executare silită să nu se fi finalizat (de exemplu încă nu s-a licitat bunul sau încă mai există poprire asupra veniturilor consumatorului-împrumutat).
Pentru a demara această procedură sunt necesare mai multe documente:
a) contractul de credit și eventualele acte adiționale, dacă există;
b) contractul de ipotecă;
c) corespondența purtată cu banca în perioada de după transmiterea notificării;
d) certificatul de cazier judiciar;
e) procesul-verbal de vânzare la licitație publică a bunului întocmit de executorul judecătoresc (se anexează și alte acte de executare din dosar, dacă este cazul).
Pentru relații în legatură cu cele analizate, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției, redactie@monitorulvn.ro.
Mai multe informații în legătură cu procedura dării în plată vă vom oferi în articolul viitor.
AVOCAT MANUELA FLOREA