Medicii diabetologi din județul Vrancea invită pacienții cu diabet zaharat la întâlnirea „DiabetulZaharat – Boala Secolului. Răspunsuri la întrebările dumneavoastră”. Manifestarea va avea loc vineri, 17 noiembrie 2017, orele 17:00, în sala Ateneului Popular din Focșani. Intrarea este liberă și sunt așteptați toți cei care sunt interesați să vorbească cu medicii specialiști ai județului despre diabet. La întâlnire vor fi prezente medic primar de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, dr. Maricica Franciuc și medicul Gina Scutaru, coordonatorul Compartimentului de Diabet din cadrul Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” .
Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății. Această zi este marcată la nivel internațional de către toate asociațiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.
În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. Din 2009 încoace, tema este prevenirea diabetului și educarea cu privire la acesta, scopul acestui eveniment fiind să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, reprezentând și o manieră de implicare și de informare a publicului, în general. Anul acesta, Ziua Mondială a Diabetului se va concentra asupra temei Diabetul și femeia.
La nivelul județului Vrancea, la o ultimă evidență realizată în primăvara anului trecut, au fost înregistrate 60 de cazuri în rândul copiilor. În medie, județul Vrancea înregistrează 6-7 cazuri de îmbolnăviri de diabet pe an în rândul persoanelor până în 18 ani. În România, preponderent este diabetul de tip 2. Dr. Gina Monica Scutaru, șefa compartimentului de Diabet a Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon Focșani”, spune că stresul este unul dintre principalii factori declanșatori în diabet. „Diabetul este o boală cu predispoziție genetică și sunt mai multe gene care pot sta la baza diabetului, iar peste această bază genetică poate să intervină un factor declanșator. De departe, putem numi stresul ca principal factor declanșator. Majoritatea pacienților vin și spun că au trecut printr-o perioadă stresantă. Dacă s-a întâmplat să trecem printr-o perioadă stresantă, cum ar fi un deces în familie, divorțul, sau stresul profesional, există riscul să putem declanșa în organism instalarea diabetului. În afară de asta, foarte importantă este alimentația. În momentul în care consumăm alimente bogate în zaharuri rafinate, sau zahăr foarte mult, riscăm să devenim obezi, iar obezitatea este cunoscută pentru faptul că dă rezistență la insulină și ca mecanism care duce la diabetul zaharat de tip 2. În final, este vorba de un cumul de factori. Minim 80% dintre diabetici sunt supraponderali sau obezi. Aici este clar că excesul ponderal a dus la declanșarea bolii, plus stresul”.