Hipotiroidismul a început să fie una dintre condițiile cele mai frecvent diagnosticate astăzi, însă foarte puțini acordă atenție relației nutriționale dintre tiroidă și alimentație.Voi vorbi astăzi despre nutrienții (vitamine, minerale și aminoacizi) care participă direct în mecanismul de producere a hormonilor tiroidieni. Să explicăm mai întâi, foarte pe scurt, cum se produc hormonii tiroidieni. Hipotalamusul (o glandă cât un bob de mazăre în creier) monitorizează nivelul hormonului tiroidian din organism și produce un hormonul numit TRH. TRH acționează asupra glandei pituitare pentru a produce un hormon de stimulare a tiroidei numit TSH. TSH acționează asupra glandei tiroide, care produce tiroxină (T4) și triiodotironină (T3). Tiroida produce T4 în cantități semnificativ mai mari (într-un raport de 17: 1) decât T3, care este de aproximativ 5 ori mai activ biologic decât T4.
T4 este transformat în T3 printr-un sistem, numit deiodază, în țesuturi și organe, mai ales în ficat, intestin, mușchii scheletici, creier și glanda tiroidă în sine. Proteinele de transport produse de ficat transportă T4 și T3 în țesuturi, unde se scindează de purtătorii lor de proteine pentru a deveni T4 liber (free T4) și T3 liber (free T3). Aceștia se leagă de receptorii hormonului tiroidian de la nivel celular, vor fi activați și își vor exercita efectul metabolic.
Acum, să inserăm parametrii nutriționali astfel încât să aveți o mai bună înțelegere nutrițională a ceea ce trebuie să se întâmple.
Primul lucru este că acest TSH nu apare în mod magic. Pentru a face TSH în mod corespunzător avem nevoie de magneziu, vitamina B-12 și zinc.
Pentru a face T4 și T3 avem nevoie de iod și tirozină (un aminoacid).T4 are 4 molecule de iod, T3 are 3 molecule de iod. Există un mecanism în înteriorul glandei tiroide care ajută la atragerea iodului în glanda tiroidă și asta necesită vitamina B2 și vitamina C. Pentru a converti T4 în T3 avem nevoie de seleniu. Corpul nostru utilizează seleniu pentru a produce selenoproteine, un grup de enzime antioxidante necesare în diferite reacții biochimice. În cazul nostru acestea fac conversia din T4 în T3. Această conversie este importantă din 2 motive. În primul rând, T3 este cel mai activ dintre cei doi hormoni tiroidieni. În al doilea rând, 80% din T3 din organism este făcut prin conversie din T4, doar 20% fiind produs în glanda tiroidă. Fără seleniu, această conversie va produce un compus numit Reverse T3, care este inactiv. În pasul final, trebuie activați receptorii de la suprafața nucleului celulei pentru a atrage hormonii tiroidieni (free T3 și free T4). Acest lucru necesită vitamina D și vitamina A.
Știu ca până acum totul pare foarte complicat (și chiar este) dar dumneavoastră trebuie să rețineți doar faptul că, fără acești nutrienți esențiali (tirozină, magneziu, zinc, iod, seleniu, B12, B2, vitamina C, vitamina A, vitamina D) veți avea probleme cu glanda tiroidă. Deficiența în unul dintre acesti nutrienți va fi sigur una din cauzele pentru care glanda tiroidă nu va funcționa corect. Deci, ce să mâncăm ca să obținem acești nutrienți?
Iod – fructe de mare, alge de mare, pește, sare de Himalaya, ouă, prune, carne, nuci
Seleniu – pește, carne roșie, carne de pui și de curcan, ficat, ouă și nuci braziliene (nu mai mult de 4-6 nuci pe zi pentru un adult)
Magneziu – spanac, semințe de dovleac, cacao, migdale, iaurt și kefir de casă, migdale, avocado, frunzoase verzi
Zinc – carne de miel, semințe de dovleac, carne de vită, cacao, caju, kefir și iaurt de casă, ciuperci
Vitamina C – fructe și legume
Vitamina D – vara „mâncați” soare o oră pe zi și iarna suplimente
Vitamina A – ficat, ardei gras, ouă, pește, caise, dovleac, pepene galben, unt, spanac, mango
Vitamina B2 – ficat, rinichi, scoici, alge de mare, carne de vită, pește, brânză și ouă de țara
Vitamina B12 – ficat, sardine, macrou, carne de miel, carne de vită, ouă și brânză de țară.
Tirozină -carne roșie, carne de pasăre, pește, ouă, brânză, semințe de dovleac (tirozina este un aminoacid care nu este esențial, corpul uman îl poate produce din alt aminoacid, de această dată esențial – fenilalanină).
Dan Ocheșelu, nutriționist