PARCHETUL DE PE LÃNGÄ TRIBUNALUL VRANCEA
COMUNICAT DE PRESÄ
La Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea este înregistrat dosarul nr. 2429/P/2017 în care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
MATEIU COSTEL, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 C.p., fals în declarații, prev. de art. 326 C.p., ambele cu aplicarea art. 38 al. 2 C.p. și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea 78/2000 cu referire la art. 297 alin.1 C.p. și fals intelectual, prev. de art. 321 C.p., ambele cu aplicarea art. 35 alin.1 C.p. (8 acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 al. 1 C.p.;
VLAD ION, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.132 din Legea 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 C.p., fals intelectual, prev. de art. 321 C.p., ambele cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p. (8 acte materiale) și art. 38 al. 1 C.p.;
FILIP IRINA ELENA, administrator al SC NEMIFOREST SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, prev. de art. 326 C.p.
La data de 23.06.2017 o echipă mixtă formată din reprezentanții poliției, gărzii forestiere și ITM au efectuat un control în zona de exploatare a masei lemnoase aparținând Ocolului Silvic Soveja, ocazie cu care inspectorii ITM Vrancea au identificat, în punctul ,,Cremeneț Ciurba” din comuna Cîmpuri, un număr de 5 persoane care lucrau fără forme legale la SC Nemiforest SRL, societate care are ca obiect de activitate principal exploatarea și comercializarea materialului lemnos în formă brută.
Din probatoriul administrat în cauză, a reieșit că, primarul comunei Cîmpuri, inculpatul Mateiu Costel, se comportă ca un administrator de fapt al societății comerciale S.C. NEMIFOREST S.R.L. Cîmpuri, al cărei administrator de drept este concubina sa inculpata Filip Irina Elena și că acesta s-a prezentat, la data de 29.06.2017, la sediul ITM Vrancea, ocazie cu care a declarat în fals faptul că cele 5 persoane, descoperite la data controlului, ar fi lucrat fără forme legale la Primăria Cîmpuri și nu la SC NEMIFOREST SRL, asumându-și în totalitate, în numele primăriei, consecințele nerespectării dispozițiilor legale privind munca, ceea ce a avut ca și consecință faptul că SC Nemiforest SRL, societate administrată de inculpata FILIP IRINA ELENA, concubina inculpatului, nu a mai fost sancționată contravențional, răspunderea legală fiind transferată în sarcina UAT Cîmpuri, căreia i s-a aplicat o amendă de 40.000 lei.
Acționând în acest fel, inculpatul Mateiu Costel, în exercitarea atribuției de reprezentare a UAT Cîmpuri, în conformitate cu prev. de art. 62 din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, și-a îndeplinit în mod defectuos această atribuție, încălcând astfel prevederile art. 61 alin. 2 din același act normativ, conform cărora ,,primarul asigură respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, ale prevederilor constituției, precum și punerea în aplicare a legilor, a decretelor președintelui României, a hotărârilor și ordonanței Guvernului, a hotărârilor Consiliului Local, dispune măsurile necesare și acordă sprijin pentru aplicarea ordinelor și instrucțiunilor cu caracter normativ ale miniștrilor, ale celorlalți conducători, ai autorităților, administrației publice centrale, ale prefectului, precum și a hotărârilor Consiliului Județean în condițiile legii” și în loc să garanteze respectarea dispozițiilor legale prevăzute de art. 16 alin. 1-3 din Legea 53/2003 rep., privind încadrarea în muncă, inculpatul a contribuit la încălcarea acestor dispoziții legale, conducând astfel la aplicarea unei sancțiuni contravenționale unei alte persoane juridice decât cea vinovată de săvârșirea contravenției.
Faptele inculpatului Mateiu Costel au produs o vătămare drepturilor și intereselor legitime ale Primăriei Cîmpuri, care are garantat prin lege dreptul de a nu fi trasă la răspundere contravențională pentru o faptă pe care nu a săvârșit-o, și, totodată, au produs un folos necuvenit pentru SC Nemiforest SRL, în cuantum de 40.000 lei, echivalentul amenzii care a fost aplicată Primăriei Cîmpuri.
Din aceleași elemente de probă a rezultat că inculpata Filip Irina Elena a săvârșit infracțiunea de fals în declarații, declarând în mod nereal în fața funcționarilor ITM Vrancea, în calitate de administrator al SC Nemiforest, că cele cinci persoane descoperite la controlul din 23.06.2017, în punctul ,,Cremeneț Ciurba” din comuna Cîmpuri, nu lucrau la societatea pe care o administrează, ci la primăria Cîmpuri, urmărind astfel transferarea răspunderii contravenționale în sarcina UAT Cîmpuri, care a și fost sancționată cu suma de 40.000 lei.
În urma efectuării, la data de 01.11.2017, a percheziției la sediul Primăriei Cîmpuri s-a constatat că inculpații Mateiu Costel și Vlad Ion, viceprimarul comunei Cîmpuri, și-au încălcat atribuțiunile de serviciu, stabilite prin art.17 și respectiv 19 și 21 din OG 55/2002, întocmind și semnând în fals documente prin care atestă prestarea muncii în folosul comunității, de către un număr de opt persoane, acte pe care le-au comunicat Judecătoriei Panciu, însă în realitate niciuna dintre aceste persoane nu a executat obligația, deși, conform art. 21 din OG 55/2002, în cazul în care contravenientul, cu rea voință, nu se prezintă la primar pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii contravenționale, la sesizarea primarului sau a unității de poliție, judecătoria poate înlocui această sancțiune cu sancțiunea amenzii.
Acționând în acest mod, inculpații au produs o vătămare a dreptului legitim al Primăriei Cîmpuri de a încasa sumele stabilite ca amenzi contravenționale pentru persoanele stabilite.
Prin ordonanța nr. 2429/P/2017 din data de 01.11.2017, s-a dispus reținerea inculpatului Mateiu Costel, pe o durată de 24 ore, începând cu data de 01.11.2017, orele 1930, până la data de 02.11.2017, orele 1930, urmând a fi formulată propunere de arestare preventivă.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.
Precizăm că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate ce nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.