Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Ultimele bilete de tratament pentru pensionarii și salariații care vor în stațiune


Pensionarii sau salariații care doresc să își trateze anumite probleme de sănătate într-o stațiune de tratament balnear încă mai pot solicita bilete Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea. Majoritatea persoanelor care doresc să meargă într-o stațiune au depus deja cererile la CJP pentru solicitarea biletelor. Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea, și anul acesta au fost mult mai multe solicitări decât bilete disponibile: „Anul acesta, au fost depuse la Compartimentul bilete de tratament din cadrul instituției noastre 6.103 cereri de acordare a biletelor de tratament, pentru toate cele 18 serii. Prima serie a avut data prezentării în stațiune pe 10 martie, iar ultima serie (seria 18) are data prezentării pe 1 decembrie”.
    În acest moment, CJP Vrancea eliberează bilete de tratament pentru seria 16, care are data prezentării în stațiune în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, fiind repartizate instituției 473 bilete de tratament, din care au fost valorificate până la această dată 298 bilete. De pe data de 2 noiembrie începe seria 17.
    Cele mai solicitate stațiuni sunt Covasna, Lacul Sărat, Felix, Olănești, Vatra Dornei, Sovata sau în sezonul estival (15 mai – 15 septembrie) stațiunile de pe litoral, precum: Mangalia, Eforie Nord, Neptun, Saturn și Techirghiol. Durata sejurului oferit prin bilet este de 16 zile, iar a tratamentului balnear în sine, de 12 zile.
    Conform prevederilor legale, pot beneficia de bilete de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii; beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear. În cazul pensionarilor din cadrul sistemului public de pensii, contribuția individuală este de 50% din prețul biletului, din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, inclusiv din pensia brută acordată de casele de pensii sectoriale din luna anterioară celei în care se efectuează repartiția. De asemenea, persoanele care beneficiază de drepturi de pensii și de drepturi salariale, vor plăti 50% din cuantumul brut al drepturilor de pensie cumulate cu drepturile salariale, dar nu mai mult de prețul integral al biletului. În situația asiguraților (salariaților), cuantumul contribuției individuale este de 50 % din prețul biletului, în situația în care veniturile salariale brute se situează sub nivelul salariului mediu brut (3131 lei) și de 100% din prețul biletului, în cazul în care veniturile salariale brute se situează peste cuantumul salariului mediu brut pe economie.
    Actele necesare pentru obținerea unui bilet de tratament balnear sunt: cerere tip de acordare  a biletului de tratament, actul de identitate (copie); talonul de plată a pensiei (original sau copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recrutare – reabilitare acordate de societățile de turism balnear și de recuperare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); programul de recuperare (copie, cu prezentarea actului original). Persoanele care nu au ridicat biletele de tratament cu maximum 7 zile înainte de data începerii seriei pierd dreptul de a mai beneficia de bilet pentru seria aprobată, biletul fiind redistribuit.
    Unele persoane au aflat de bilete chiar de la instituție, iar altele au aflat de la prieteni sau au fost informați la spital. „Am aflat că pot să beneficiez de un astfel de bilet chiar de aici, de la Casa de Pensii. Este prima dată când merg. Anul acesta m-am hotărât și am depus cererea cam acum o lună. Am primit înștiințarea acasă că am obținut un bilet și că voi merge la Slănic Moldova. Sunt bucuroasă că voi merge acolo, deoarece asta afost prima mea opțiune. Noi trecem 3 stațiuni și suntem repartizați după. Am vrut la Slănic pentru că îmi place foarte mult peisajul de acolo, dar și pentru că e mai aproape. Eu am pensia de 933 de lei, iar prin biletul acesta plătesc doar jumătate. E chiar convenabil pentru atâtea zile”, mi-a spus doamna Natașa Perțe, una dintre persoanele care au obținut un bilet de tratament.
    Prietena doamnei Perțe, doamna Elena Grapiniuc, spune că aflat că poate merge la tratament la jumătate de preț chiar de la prietena ei: „Am aflat că pot să merg în stațiune și să plătesc doar jumătate de la prietena mea. Voi merge și eu cu ea tot la Slănic Moldova. Băile sunt bune pentru reumatism, iar apele termale sunt bune pentru stomac. Fiecare pensionar poate beneficia, chiar și cei care au pensia mai mică. Și ei dau jumătate de pensie, iar condițiile sunt la fel. Și eu merg tot pentru prima dată. Începutul e greu. Vrem să mai mergem și la anul, dar ne dorim să mergem în altă parte”.
    O altă persoană care aștepta să primească biletul, domnul Ștefan Cipea, mi-a zis că a aflat de acest beneficiu atunci când era internat la spital: „Vreau să merg la tratament pentru că am probleme cu articulațiile și inima. Am fost internat la Spitalul Militar și cei de acolo mi-au recomandat să merg la Covasna. Am primit înștiințarea și am venit aici. Aș vrea să merg cu soția și dacă nu se prezintă cineva, poate mergem împreună.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?