MIHAI STOICHIÈÄ – directorul Comisiei Tehnice din FRF
Mihai Stoichiță este unul dintre cei mai importanți antrenori pe care îi are România. Ca jucător a cunoscut consacrarea la Jiul Petroșani, unde a evoluat șapte ani și cu care a câștigat Cupa României. Și-a început cariera de antrenor în 1988, ca secund la Progresul București, primul club la care a fost antrenor principal fiind Callatis Mangalia. A pregătit în două rânduri pe Steaua București, în primul mandat, în sezonul 1997-1998, câștigând titlul de campion al României și Supercupa României. A fost selecționer al echipelor statelor Panama, Armenia și Kuweit. De câteva luni, Mihai Stoichiță este directorul Comisiei Tehnice din cadrul Federației Române de Fotbal, acesta semnîmd un contract pe trei ani.
Hagi a realizat un lucru fantastic în fotbalul românesc
Care sunt proiectele principale ale Comisiei Tehnice pentru revigorarea fotbalului din România?
Totul pleacă de la bază, de la copii și juniori. Am început bine treaba. Am adus la federație, în comisia tehnică, oameni de fotbal. Cu mare experiență.
Numele cele mai importante?
Toți sunt importanți. Adrian Mutu, Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu, Rodion Cămătaru, Gheorghiță Geolgău, Aurel Å¢icleanu, Dumitru Dumitriu, Å¢ețe Moraru și mulți alții. Sunt nume grele în fotbalul nostru, cu performanțe uriașe și sunt convins că ne vor ajuta în proiectele noastre. Din comisie fac parte și Dan Apolzan, șeful școlii de antrenori din cadrul FRF, dar și Felix Grigore, directorul departamentului de copii și juniori.
Este o premieră…
Avem nevoie de antrenori bine pregătiți la nivelul copiilor și juniorilor. Dan Apolzan știe meserie și ne ajută foarte mult în dezvoltarea fotbalului nostru. Felix Grigore a propus anumite competiții pentru copii, care arată faptul că România nu duce lipsă de talente. Ne-au lipsit competițiile adevărate la toate nivelurile.
Fiți mai explicit…
La copiii, lucrurile sunt clare. Trebuie lucrat foarte mult și serios la pregătirea individuală. Elementele și procedeele tehnice trebuie repetate foarte mult, pînă la perfecționare. Când va trece la nivel de juniori, tânărul fotbalist să poată juca fară teamă. Mentalitatea este cea mai importantă în fotbalul mondial. Sunt enorm de mulți fotbaliști pe planetă care la antrenament sunt extraordinari, dar la meciuri, pur și simplu, se pierd. Aici se face diferența.
Noi cum stăm la acest capitol?
Hagi a realizat un lucru fantastic. A demonstrat acest lucru în mai puțin de 9 ani. A construit o academie pentru copii, dar a făcut și o echipă de seniori cu care a luat titlul. Atenție…Media de vârstă a echipei de seniori era de până în 23 de ani. Un lucru extraordinar pentru România. Asta pentru că sunt din ce în ce mai puțini oameni care dau credit tinerilor. Hagi a facut asta și a devenit numarul unu la toate capitolele. Acesta este adevărul.
Care este secretul?
Muncă, 24 din 24 de ore. Altfel nu se poate. A adus la Constanța mulți fotbaliști tineri cu care s-a lucrat profesionist și fară compromisuri. Hagi a ales o echipă de profesioniști cu care a câștigat pariul în fotbalul românesc. La toate loturile naționale există cel puțin 5-6 jucători de la Academia lui Hagi. Se vede că sunt foarte bine pregătiți.
Mai avem modele în fotbalul românesc?
Rezultatele internaționale sunt cele care creează și modele pentru tineri. Cu mulți ani în urmă, după marile derby-uri din Steaua, Dinamo, Craiova, Sportul Studențesc sau Rapid, copiii ieșeau în curtea școlii și rejucau, dacă putem spune așa, derby-ul. Era foarte frumos. Se transformau în Cămătaru, Hagi, Pițurcă, Lăcătuș și mulții alții. Toți acești copii își doreau să devină mari fotbaliști datorită acestor monștri sacri din fotbalul românesc.
După Contra și Mutu, pe lista lui Stoichiță se află Cristi Chivu
De ce nu mai sunt rezultate internaționale?
Vă contrazic. Am trecut foarte repede peste rezultatele remarcabile ale echipelor Steaua și Rapid care au jucat în sferturile de finală ale Europa League. Steaua a ratat de puțin intrarea în finala competiției. Oricum, calificarea în semifinale a fost un rezultat mare pentru fotbalul românesc. Astra Giurgiu a avut un parcurs extraordinar în cupele europene, CFR Cluj și Unirea Urziceni în Liga Campionilor. Sunt performanțe reale.
La nivel de națională…
S-au echilibrat foarte mult valorile la nivel mondial. Vă dau un singur exemplu. Luxemburg a facut 0-0 în Franța, echipă care zdrobise cu câteva zile în urmă, Olanda. Dacă România făcea 0-0 cu Luxemburg acasă, era doliu național. Așa suntem noi, românii. Facem nuntă din victorii și înmormântări din înfrângeri.
Cosmin Contra și Adrian Mutu, la națională. Vine și Chivu?
Au adus un suflu nou. Cosmin și Adrian sunt doi dintre marii jucători ai României, modele pentru tinerii de astăzi. De aceea i-am și dus la meciurile naționalelor de juniori pentru a-i motiva pe tineri. Să știți că au jucat cu mai mare ambiție când știau că cei doi sunt în tribune ca să-i urmărească. Este mare nevoie în fotbalul românesc de o atmosferă pozitivă, de performanță. Sunt sigur că ne vom califica la Europenele din 2020.
Vine și Chivu?
Sunt discuții între Cosmin, Adi și Cristi Chivu. Sunt prieteni de multă vreme și se încearcă aducerea lui la națională. A venit și Lobonț, urmează și Chivu. Cosmin Contra și Adrian Mutu fac tot posibilul să îl convingă. Ar fi o mare realizare pentru fotbalul nostru.
Fanii vor rezultate imediate…
Este normal să fie așa. Åi noi, cei implicați în fenomen ne dorim acest lucru, dar rezultatele nu pot apărea peste noapte. Au început să reapară rezultatele la anumite grupe de juniori, dar, cel mai important, la echipa de tineret. Regula impusă de FRF cu jucătorii de sub 21 de ani a început să dea roade. Man, Coman, Tănase, Nedelcu și mulți alți tineri formează un nucleu foarte puternic. O calificare la un turneu final ar fi nemaipomenită. Sunt sigur că o și vor realiza.
Mihai Stoichiță, Miodrag Belodedici și Adrian Mutu vin la Focșani în luna decembrie
Este nevoie de echipe puternice la nivelul ligilor inferioare…
Aveți perfectă dreptate. Au dispărut echipe de tradiție. Fiecare tânăr din orașul respectiv își dorește să joace la echipa locală, din liga a treia, a doua sau, de ce nu, în liga națională. Sunt foarte puține echipe față de anii trecuți. A scăzut și nivelul din cauza asta. Este nevoie de investitori serioși care să bage bani în centrele de copii și juniori, dar și în echipe de liga a treia și a doua.
La Focșani când mai veniți?
Cînd o să mă mai invitați. De câte ori am fost la Focșani, m-am simțit foarte bine. Am urmărit cu mare atenție meciurile de copii. Este o zonă cu talente uriașe. Sorin Colgeac, asta pentru a da doar un singur exemplu, este acum antrenor la Under 17, echipă calificată, recent, în turneul de elită.
Vă așteptăm în luna decembrie la un turneu de juniori…
Voi veni sigur. O să îi aduc și pe Adrian Mutu și Miodrag Belodedici pentru a face din această competiție o adevărată sărbătoare fotbalistică pentru tinerii noștri. Este nevoie ca marii jucători să se implice în astfel de acțiuni pentru a-i motiva educațional și fotbalistic pe micii noștri sportivi. Îmi pare bine că ați fost la noi și o să ne revedem la Focșani, curînd.
ADRIAN MUTU – DIRECTOR SPORTIV FRF
Adrian Mutu, supranumit Briliantul, a jucat pe postul de atacant sau extremă stânga. Este cel mai bun marcator din istoria naționalei României, cu 35 de goluri înscrise, record pe care îl împarte cu Gheorghe Hagi. Adrian Mutu și-a început cariera profesionistă de fotbalist la FC Argeș Pitești, unde a marcat 11 goluri în 41 de jocuri. A mai jucat la Dinamo București (1998-1999), Inter Milano (1999-2000), Hellas Verona (2000-2002), Parma (2002-2003), Chelsea Londra (2003-2004), Juventus Torino (2005-2006), Fiorentina (2006-2011), Cesena (2011-2012) și Ajaccio (2012).
Cariera internațională
Din 2000, de la meciul de debut cu Grecia, Mutu a jucat pentru România 71 de meciuri și a marcat 35 goluri. Turneele internaționale la care a evoluat Mutu au fost Euro 2000 și Campionatul European de Fotbal 2008, unde a marcat singurul gol al naționalei române în meciul contra Italiei, dar a și ratat un penalty în ultimele 10 minute ale aceluiași meci. În martie 2008 a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute în preliminariile Campionatului European și pentru calificarea la turneul final din 2008.
ÎMI DORESC SÄ ANTRENEZ FIORENTINA
Ai jucat la mari echipe din Europa. Unde te-ai simțit cel mai bine?
La Fiorentina, dar și la Parma. Am avut cel mai bun randament în Italia. Este țara unde aș vrea să mă întorc. La Florența. Ca antrenor al Fiorentinei.
Nu ai renunțat la ideea de a te face antrenor?
Nici vorbă. Sunt înscris la cursurile școlii de antrenori și sunt atent la tot ce se întâmplă în fotbalul actual. Vreau să fac fotbalul cât mai aproape de gazon. Acum sunt în administrație, dar visul meu este să antrenez. La Dinamo, Fiorentina și, de ce nu, naționala României. Asta după ce voi căpăta experiență.
Inter Milano, Juventus Torino și Chelsea Londra…
Este mult mai ușor să ajungi la aceste echipe decât să te menții în acele vestiare. De fiecare dată când am intrat în vestiarele echipelor mele, nu m-am gândit niciodată că îmi va fi greu să mă impun. Åtiam că am valoarea necesară să joc, chiar dacă concurența era uriașă.
Ce înseamnă să fii fotbalist profesionist?
Să te dedici 24 de ore din 24. Altfel, nu reziști. Nu poți trăi ca fotbalist doar cu 2 ore de antrenament pe zi. Sau cu un meci bun la nu știu câte luni de zile. Asta vreau să le spun și viitorilor mei elevi. Să nu facă greșelile pe care eu, uneori, le-am făcut. Dacă puteam să reiau viața de fotbalist, m-aș dedica și mai mult decât am facut-o. Dar, asta este viața. Nu regret nimic din cariera mea. Am cunoscut satisfacții din cele mai mari. Am arătat lumii că România are valori și în fotbal. Alături de Contra, Chivu și mulți alți colegi de generație.
ÎMI PARE RÄU DE DINAMO
Multă lume din fotbal te acuză că, împreună cu prietenul Cosmin Contra, ai părăsit prea repede corabia la Dinamo. Cum comentezi?
După multă vreme, Dinamo a dat un nou selecționer. Eu spun că este un lucru pozitiv. Îmi pare rău de ultimele rezultate ale dinamoviștilor, dar sunt convins că își vor reveni și se vor califica în play-off. Trebuie să spun asta, chiar dacă este un clișeu. Echpa națională nu se refuză. Am ales acest proiect, împreună cu Cosmin Contra și sperăm să ne calificăm la Europenele din 2020.
Cum te simți în noua funcție?
Toți m-au primit foarte bine. Este o echipă profesionistă, din toarte punctele de vedere. Nea Mihai Stoichiță este un om extraordinar și îi mulțumesc că este alături de mine în tot ce fac.
Cesare Prandelli este modelul tău de antrenor?
Cesare este antrenorul care m-a înțeles cel mai bine. Am fost un jucător capricios, dar m-a făcut să dau tot ce am mai bun din mine. Îi mulțumesc mult și voi face tot posibilul să îl urmez în carieră. Am avut mari antrenori de la care am învățat mult. Adrian Mutu își dorește să își formeze propriul stil, așa cum a făcut-o și ca jucător.
Cine are cele mai mari șanse la titlu?
Toate cele șase echipe din play-off au șanse egale. Punctele se vor înjumătăți și nicio echipă nu a luat, până acum, o distanță considerabilă pentru a fi sigură de titlu.