Ecourile Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus” se fac încă auzite, la aproape o lună de zile de la încheierea evenimentului care a poziționat județul Vrancea pe harta mondială a vinului. Reacțiile participanților la Concursul Național de Vinuri „Bachus” 2017, ediția a VIII-a, sunt cea mai mare răsplată pentru implicarea și dorința Consiliului Județean Vrancea de a propulsa acest concurs pe primul loc la nivel național. Membrii juriului au apreciat momentele petrecute în Èinutul Viei și Vinului, unde au fost întâmpinați cu ospitalitate și căldură, și au povestit despre potențialul enorm al podgoriilor vrâncene și despre experiența trăită în Vrancea.
Japonezul Katsuhiko Aizaki, unul dintre președinții comisiilor de jurizare și invitat de seamă la Concursul Național de Vinuri de la Focșani, a fost o prezență inedită la „Bachus”. Pe pagina de socializare a magazinului său specializat de vinuri, „Wine House”, invitatul din Èara Soarelui Răsare a postat, după încheierea evenimentului: „Gata. Am petrecut un timp super prețios aici, în Vrancea. Am întâlnit multe vinuri minunate. Sper să le vând în magazinul meu în viitorul apropiat. Vă mulțumesc pentru că m-ați invitat. Nu voi uita niciodată amabilitatea voastră. Plec astăzi. Dacă mă veți invita din nou, vreau să mă întorc aici. Vă mulțumesc pentru tot. Apreciez din suflet. Sper să vă revăd pe toți din nou”. Katsuhiko Aizaki este cunoscut în mediile concursurilor de vinuri de la nivel mondial drept unul dintre cei mai avizați degustători, având o experiență de 28 de ani în domeniul oenologic. Japonezul deține certificate de consultant în vinuri din partea Asociației Somelierilor din Japonia. În urmă cu 20 de ani, a deschis magazinul online de vinuri „Wine House”, listat drept unul dintre cele mai mari magazine de vinuri din lume.
Un alt membru al juriului, blogger-ul de vin Răzvan Stoenescu, și-a împărtășit experiența trăită în Vrancea în secțiunea „Povești despre vin” de pe blogul său, www.vin2.ro. „Noutatea excepțională ce nu trebuie omisă ar fi că, din nou, Consiliul Județean Vrancea a fost la înălțime și extrem de generos, astfel amintindu-mi cu mare plăcere zilele retrăite la sfârșitul lunii mai din 2016 cu ocazia IWCB-ului. Și asta s-a întâmplat nu numai cu găzduirea concursului de acum, ci și cu înscrierea pe cheltuiala Consiliului Județean a celui mai bine cotat vin alb, roșu și rose în concursurile: Concurs Mondial de Bruxelles, ProWein, respectiv Vinitaly. (…) Vrâncenilor le-a rămas industria viei și vinului, în acest județ regăsind cea mai mare suprafață de vie plantată din țară. Fie aparținând unor firme mari sau medii (Vincon, Panciu, Gîrboiu, Apcovin, Senator), fie în propietatea particularilor. În mod evident, autoritățile locale (și mă refer la Consiliul Județean) încearcă, pe lângă atragerea investitorilor de tot felul, să susțină cu fonduri importante această industrie a vinului, care funcționează. Lasând afinitățile politice deoparte, trebuie apreciat că ceea ce și-au pus în plan autoritățile județene de aici merită mai multă atenție, dar și apreciere. Pe lângă susținerea deplină a manifestărilor naționale și internaționale legate de vin (Bachus în atâtea ediții și IWCB în 2016), există un întreg program dedicat promovării industriei viti-vinicole și a tradițiilor acestora, care știm că poate atrage venituri din activitățile conexe (turism – restaurante, pensiuni, hoteluri), mai ales că excursiile la crame au luat mare amploare și la noi”, notează Răzvan Stoenescu, care a participat ca membru în juriul Concursului Național de Vinuri „Bachus 2017”. Întreg articolul poate fi citit aici http://vin2.ro/bachus-2017/ .
Și blogger-ul George Mitea, jurat în cadrul aceluiași concurs, care a avut loc la Focșani în perioada 5-6 octombrie 2017, și-a scris impresiile despre desfășurarea acestui eveniment important pentru promovarea județuluiVrancea. „La capitolul concluzii, remarc în lista câștigătorilor câțiva mici producători (întreprinderi individuale, PFA-uri), care au propus vinuri cel puțin oneste și în unele cazuri remarcabile, acest lucru fiind pentru mine un semn foarte îmbucurător. (…) Ambiția de a face un concurs național sau internațional prin adiția de probe de oriunde are valoarea sa, însă utilitatea maximă, după exemplul multor competiții de profil din Franța sau Italia, aș zice că este tocmai sublinierea vinurilor remarcabile din zona Vrancei”, a scris George Mitea pe blogul său. Acesta a menționat și faptul că, prin numărul mare de probe înscrise și modul foarte bun de organizare, Concursul Național de Vinuri „Bachus” a devenit o competiție de referință în domeniu. Întreg articolul poate fi citit aici http://lucruribune.blogspot.ro/2017/10/concursul-national-de-vinuri-bachus.html
Toate aceste reacții ne onorează și sunt dovada vie că, într-o anumită măsură, Consiliul Județean Vrancea și-a îndeplinit menirea: aceea de a promova podgorenii vrânceni și vinurile produse în Èinutul Viei și Vinului.
Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea