Consiliul Județean Vrancea a demarat procedura de scoatere, etapizată, la licitație a patru proiecte de investiție cu finanțare europeană ce vizează reabilitarea și modernizarea a tot atâtor drumuri. Este vorba de reabilitarea următoarelor drumuri: „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tâmboiești- Bordești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”;
„Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Focșani – Golești – Vârteșcoiu – Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”;
„Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gologanu – Slobozia Ciorăști – Cotești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Dumbrăveni – Gugești – Popești – Urechești – Budești – Cotești – Blidari – Bonțești – Dălhăuți -Faraoanele- Rîmniceanca-Beciu-Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”.
Pentru cel de-al cincilea proiect depus de Consiliul Județean Vrancea spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, respectiv „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gugești – Dragosloveni – Gura Caliței – Dealu Lung -Tinoasa – Poenița – Dumitrești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a solicitat, de mai multe ori, modificarea Ghidului solicitantului și introducerea unor obiective noi pe lista de cheltuieli eligibile. Astfel, pentru proiectul amintit mai sus, soluția tehnică prevede construirea unui viaduct, investiție ce nu se regăsea pe lista de de cheltuieli eligibile. Viaductul va avea peste 1,3 kilometri lungime. Însă investiția nu era trecută ca eligibilă în ghidul solicitantului. În urma acestor demersuri, Comitetul de monitorizare al Programului Operațional Regional 2014-2020, a aprobat, luna aceasta, modificarea Ghidului Solicitantului astfel încât acesta să cuprindă în lista de cheltuieli deductibile ale proiectelor aprobate și obiective noi. Este vorba de poduri și viaducte care, anterior, nu erau considerate ca fiind eligibile în cadrul proiectelor finanțate prin POR 2014-2020.
„Este vorba de reabilitarea unor drumuri județene care au o lungime totală de 120,7 kilometri și care traversează localitățile Sihlea, Tâmboiești, Bordești, Golești, Vârteșcoiu, Odobești, Gura Caliței, Dumitrești, Gologanu, Slobozia Ciorăști, Dumbrăveni, Gugești, Popești, Urechești și Cotești. Practic prin aceste proiecte va avea loc reabilitarea unor drumuri pe care nu au mai fost executate lucrări consistente de peste 35 de ani, iar o parte din aceste drumuri nu au fost asfaltate niciodată. Valoarea totală estimată a celor 5 drumuri este de peste 468 milioane de lei, echivalentul a 104 milioane de euro”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Investițiile Consiliului Județean, salutate de primarii localităților vizate
Reabilitarea drumurilor a fost salutată de primarii localităților vizate. Aceștia au declarat că reabilitarea drumurilor va duce la dezvoltarea socială și economică a localităților respective. „Este cel mai important proiect pe care comuna Dumitrești îl cunoaște în ultimii 40 de ani. În Dumitrești s-a construit un spital, s-a construit un pod peste Râmnicul Sărat, s-au asfaltat kilometri întregi de drumuri comunale dar toate acestea la un loc nu valorează ca impact economico social asupra comunității ca acest proiect pe care Consiliul Județean îl derulează”, a precizat Petrică Dogaru, primarul comunei Dumitrești. Și primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu, consideră că reabilitarea acestor drumuri este foarte importantă pentru zona de deal și nu numai. „Este foarte bine că s-a așteptat cu acest drum deoarece investiția este foarte mare și nu se putea face fără fonduri europene. Accesând fonduri europene avem garanția că vom avea acest drum Golești -Vârteșcoiu-Odobești reabilitat și complet modernizat. Este meritul administrației județene și al președintelui Marian Oprișan”, a precizat primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu.