Reacțiile de la Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2017” nu încetează să apară, la aproape o lună de la derularea evenimentului. Recent, unul din membrii juriului Concursului Național de Vinuri, a scris un articol pe site-ul de specialitate, vin2.ro. „Vrâncenilor le-a ramas industria viei și vinului, în acest județ regăsind cea mai mare suprafață de vie plantată din țară. Fie aparținând unor firme mari sau medii (Vincon, Panciu, Girboiu, Apcovin, Senator etc), fie în propietatea particularilor. În mod evident, autoritățile locale (și mă refer la Consiliul Județean) încearcă, pe lângă atragerea investitorilor de tot felul, să susțină cu fonduri importante această industrie a vinului, care funcționează. Lăsând afinitățile politice deoparte, trebuie apreciat că ceea ce și-au pus în plan autoritățile județene de aici merită mai multă atenție, dar și apreciere. Pe lângă susținerea deplină a manifestărilor naționale și internaționale legate de vin (Bachus în atâtea ediții și IWCB în 2016), există un întreg program dedicat promovării industriei viti-vinicole și a tradițiilor acestora, care știm că poate atrage venituri din activitățile conexe (turism – restaurante, pensiuni, hoteluri), mai ales că excursiile la crame au luat mare amploare și la noi”, susține autorul articolului. Acesta arată că în cadrul Consiliului Județean Vrancea există un departament de relații internaționale ceea ce înseamnă că „vrâncenii au un plan, o viziune și sunt dispuși să acorde atenție la scară mai mare și nu va mai dura mult până când zona va fi cunoscută la nivel worl wide”.
Vă reamintim că la începutul lunii octombrie a avut loc ceea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului – Bachus 2017. Patru evenimente principale au marcat desfășurarea Festivalului din acest an. Este vorba de: Concursul Național de Vinuri Bachus, ediția a VIII-a; Lecții de degustare de vinuri, susținute de renumiți somelieri, în Piața Unirii din Focșani; Evenimentul velo „Drumul Podgoriilor Vrâncene pe Bicicletă”, ediția a III-a; Expoziția de Vinuri „Bachus”, care a avut rolul de a promova producătorii locali de vinuri, la nivel național și internațional, și care s-a desfășurat pe toată durata Festivalului, la Casa Armatei din municipiul Focșani.
Medaliile și diplomele pentru cei trei mari campioni ai Concursului Național de Vinuri „Bachus” 2017 au fost înmânate de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în cadrul ceremoniei de premiere, care a avut loc la Casa Armatei din Focșani, în prezența ministrului Agriculturii, Petre Daea. Apcovin – Crama Tata și Fiul a obținut marea medalie de aur pentru un vin alb, sec, Muscat Ottonel din 2016. Pe lângă diplomă, Apcovin a obținut și înscrierea gratuită a probelor sale de vin la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles – organizat în perioada 10-13 mai 2018 în Beijing, China. Marea medalie de aur pentru vin roșu a fost obținută de Avincis vinuri, sub brandul Avincis Vila Dobrusa, cu un Merlot, Roșu, Sec, din 2013. Premiul pentru Avincis îl reprezintă înscrierea gratuită a probelor de vin la Prowein – organizat în perioada 18-20 martie 2018 la Dusseldorf, Germania. A treia marea medalie de aur a fost obținută de Casa de Vinuri Cotnari pentru o Busuioacă de Bohotin, Roze, Demi-sec, din 2016. Acest premiu oferă Cotnari înscrierea gratuită a probelor de vin la Salonul Internațional de Vin Vinitaly – organizat în perioada 15-18 aprilie 2018 la Verona, Italia.
Organizatorii concursului au arătat că din cele 581 de probe înscrise în concurs, după jurizare, au fost acordate 82 de medalii de aur și 92 de medalii de argint. Juriul Concursului Național de Vinuri „Bachus” a fost compus din degustători experți renumiți pe plan mondial. Președintele juriului a fost academicianul Valeriu V. Cotea, iar președinții celor cinci comisii de degustare au fost Katsuhiko Aizaki – Japonia, Roberto Gatti – Italia, Luigi Salvo – Italia, Luciano Parrinello – Italia și Cătălin Păduraru – România.
Simultan cu „Bachus-2017” s-a desfășurat Festivalul Național de Cântece de viță veche și nouă, ediția II-a, organizat de Centrul Cultural Vrancea. Sub patronajul acestei instituții a avut loc Concursul Județean al Alaiurilor și s-a desfășurat Târgul Național al Meșterilor Populari.