Jocul de bridge nu este un sport, întrucât nu conține „o componentă fizică semnificativă”, a tranșat joi Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), informează AFP. „Interpretarea noțiunii de ‘sport’ (…) se limitează la activități care corespund sensului obișnuit al acestei noțiuni, caracterizate printr-o componentă fizică non-neglijabilă”, a afirmat CJUE în decizia sa de joi. „Faptul că o activitate favorizează sănătatea fizică și mintală nu este, în sine, un element suficient pentru a conchide că această activitate ar deriva din noțiunea de ‘sport'”, a adăugat instanța europeană, chiar dacă bridge-ul se joacă în competiții și face apel la „competențe intelectuale ridicate”, precum „logica”, „memoria” și „strategia”.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a fost sesizată de un tribunal britanic după un recurs făcut de English Bridge Union (EBU), un organism responsabil cu reglementarea și dezvoltarea bridge-ului în proba de dublu, o variantă a acestui joc de cărți care se joacă în competiții.
EBU obligă jucătorii să plătească o taxă de participare pentru a intra în competiție la turneele pe care le organizează, din care organizația britanică achită TVA-ul. EBU ar dori să i se ramburseze această taxă în virtutea unei directive europene ce permite exonerări pentru anumiți prestatori de servicii care au o legătură strânsă cu practicarea sportului.
Întrucât Administrația fiscală britanică a refuzat însă această solicitare pe motivul că bridge-ul nu este un sport, EBU a făcut recurs în instanța națională, care, la rândul ei, s-a adresat justiției europene. Din cauza absenței unei definiții precise a noțiunii de „sport” în directiva în chestiune, CJUE a fost nevoită să interpreteze într-o manieră proprie pentru a putea să emită o hotărâre în această speță. Deși a ajuns la concluzia că bridge-ul nu este un sport, instanța europeană „nu exclude” totuși ipoteza „că statele membre ar putea considera bridge-ul” â sau alte activități caracterizate printr-o „componentă fizică aparent neglijabilă” â ca „derivând din noțiunea de ‘servicii culturale'” în sensul aceleiași directive.