La începutul lunii septembrie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a identificat un focar comunitar de meningită enterovirală cu virus Coxsackie. Debutul focarului s-a înregistrat la data de 4 septembrie anul curent. Au fost înregistrate 5 cazuri de meningită virală cu virusul Coxsackie, dintre care 3 în comuna Slobozia Bradului, un caz la Focșani și unul la Mărășești. La Slobozia Bradului au mai fost confirmate alte două cazuri de meningită virală. Un caz s-a înregistrat la grupa de vârstă 2-4 ani, iar patru dintre cazuri au fost înregistrate la grupa de vârstă 5-9 ani. Virusul Coxsackie poate fi depistat în materii fecale, salivă, lichidul din vezicule și secrețiile nazale. De obicei, infecția se transmite pe cale fecal-orală, deși ocazional virusul poate fi răspândit și prin picături de salivă/ secreții nazo-faringiene, provenind de la indivizii infectați. Ustensilele, masa de schimbat scutece și jucăriile care vin în contact cu lichide organice conținând virusul pot de asemenea să transmită infecția altor indivizi. „De la începutul anului, în județul Vrancea au fost înregistrate în total 23 de cazuri de meningită virală. Pentru că s-a înregistrat un număr mai mare de meningite virale decât numărul așteptat, la copiii sub 15 ani, Direcția de Sănătate Publică Vrancea s-a autosesizat și a investigat pentru enterovirusuri. În urma investigațiilor, am descoperit cinci cazuri de meningită virală cu virusul Coxsackie, un virus transmis pe cale fecal-orală, prin mâinile murdare. Trei dintre aceste cazuri, confirmate cu laboratorul, au fost depistate în comuna Slobozia Bradului, un caz la Focșani și unul la Mărășești. În urma analizei cazurilor de boală și în contextul confirmării acestor cazuri cu virus Coxsackie, am observat că în comuna Slobozia Bradului evolua un focar de meningită enterovirală, trei cazuri confirmate cu laboratorul de meningită enterovirală cu virus Coxsackie și două cazuri de meningită virală. Pacienții au fost internați. Aceștia au prezentat simptome de febră, vărsături, fotofobie, cefalee și la consultul clinic au prezentat semne de iritație meningeană”, ne-a declarat dr. Janina Lazăr, medic epidemiolog în cadrul DSP Vrancea.
Apă cu bacterii coliforme și Escherichia coli
DSP Vrancea, prin medic epidemiolog și asistentul pentru igiena factorilor de mediu, s-a deplasat în comuna Slobozia Bradului. În unitățile de învățământ s-a constatat respectarea normelor de igienă; au fost aduse la cunoștința directorului unităților de învățământ, cadrelor didactice, primarului și viceprimarului riscurile transmiterii bolii în populație și măsurile care trebuie adoptate pentru a limita acest risc. În cadrul controlului efectuat la începutul lunii octombrie anul curent s-au recoltat 5 probe de apă, 3 din sistemul central de alimentare cu apă potabilă și 2 surse proprii (o fântănă și o ciușmea dintr-un izvor captat) amplasată în vecinătatea familiilor în care au fost depistate cazuri de meningită virală. Din analiza probelor a reieșit că cele 2 probe din surse proprii recoltate sunt nerecorespunzătoare prevederilor, detectându-se bacterii coliforme și Escherichia coli, peste limite maxime admise, după cum a precizat DSP Vrancea. Drept urmare, s-a interzis consumul apei din sursele de apă menționate, s-a recomandat asanarea și dezinfectarea fântânii pentru potabilizarea apei și racordarea la sistemul central de alimentare cu apă potabilă pentru ce-a de a doua sursă, informarea populației asupra acestor măsuri și crearea de surse alternative pentru asigurarea apei potabile în localitate. A fost de asemenea informată Primăria comunei Slobozia Bradului cu privire la rezultatul examenului microbiologic al apei recoltate și s-au solicitat impunerea măsurilor necesare.
Discuție cu populația prin pastorii penticostali
În urma descoperirii focarului de meningită enterovirală, DSP Vrancea a demarat ancheta epidemiologică a cazurilor. De asemenea, a pus la dispoziția medicilor de familie substanțe dezinfectante atât pentru familiile cazurilor, cât și pentru școlile și grădinițele din localitățile afectate, a efectuat control în școlile și grădinițele din localitățile afectate, a făcut educație pentru sănătate și a distribuit substanțe dezinfectante în școli și grădinițe. De asemenea, prin mediatorul sanitar și primărie, se încearcă o discuție cu populația prin pastorii penticostali în timpul întrunirilor religioase despre riscul transmiterii meningitei enterovirale și importanța spălării pe mâini, menținerea unei igiene riguroase în gospodărie și în jurul ei. Cu sprijinul medicilor de familie se supraveghează curățenia și dezinfecția în colectivități, se face educația sanitară. DSP continuă monitorizarea focarului.
În prezent în județul Vrancea două cazuri de meningită virală se află sub supraveghere, un caz fiind din Panciu și un caz din Focșani.
Spălatul pe mâini este cea mai bună metodă pentru a preveni răspândirea germenilor și pentru a ține departe bolile infecțioase. Spălatul mâinilor trebuie să se facă frecvent, să devină un obicei și să avem în vedere că niciodată nu se întâmplă nimic rău dacă ne spălăm prea des. Spălarea mâinilor se recomandă în următoarele situații: după utilizarea toaletei, înainte de a mânca, înainte să începem să gătim, când intrăm în casă, când ne apropiem de un copil mic, după schimbarea scutecelor la un copil, după utilizarea transportului în comun, după ce ne-am jucat cu animalele de companie, după vizitarea unui bolnav, înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact, după manipularea gunoiului, după ce ai stat alături de o persoană care a tușit, a strănutat sau și-a suflat nasul, ori de câte ori sunt mâinile murdare. Utilizarea dezinfectantelor nu este eficientă decât dacă în prealabil mâinile au fost spălate.