Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

„Doar“ 17 cazuri de SIFILIS, raportate în Vrancea. Bolile cu transmitere sexuală „nu țin cont de apartenența socială, de cât de bine arăți sau de cât ești de spălat“


Românii nu se pot lăuda cu sănătatea lor sexuală. Mai mult decât atât, românii nu se pot lăuda nici cu o informare prea bună cu privire la bolile care se transmit pe cale sexuală. Campaniile de prevenire și de informare sunt rare și pe alocuri inexistente. Rareori li se spune tinerilor că rolul prezervativului nu este doar acela de a preveni o sarcină nedorită. Oamenii nu sunt apărați prin informare și prevenție, dar nu sunt apărați nici prin raportarea cazurilor de boli cu transmitere. Subraportarea se datorează tuturor verigilor slabe din sistemul sanitar. Cabinetele particulare de dermato-venerologie evită să raporteze cazurile de boli cu transmitere sexuală, de teamă că-și pot pierde clienții, deși există prevederi legale, care specifică clar că toți furnizorii de servicii medicale trebuie să raporteze cazurile de boli cu transmitere sexuală (Sifilis, Infecție Gonococică sau Chlamydia) către Direcția de Sănătate Publică (DSP), pe fișă unică, în baza căreia persoana bolnavă poate fi monitorizată.     De la începutul anului în Vrancea au fost raportate 17 cazuri de Sifilis și o Infecție gonococică. Cifre care nu pot fi considerate puncte reale de reper.
    Medicul coordonator al Compartimentului de Dermatologie, dr. Călin Belmega afirmă că românii nu știu mare lucru despre bolile cu transmitere sexuală, iar Ministerul Sănătății nu acordă importanță campaniilor de prevenire. Potrivit acestuia, putem discuta în prezent despre o creștere alarmantă a condilomatozei genitale (HPV), boală cu urmări grave, în special pentru femei. „Marea majoritate a românilor nu sunt informați cu privire la bolile cu transmitere sexuală. Ministerul Sănătății nu face la ora asta nici un fel de campanie de prevenire a bolilor de transmitere cu sexuală. Am constatat în ultima perioadă creșterea cazurilor de condilomatoză genitală (HPV). La ora asta, pot spune că este pe primul loc ca prevalență. Atât la femei cât și la bărbați. Este urmată de Gonoree și Sifilis. Dar nu putem vorbi însă în cifre, nu ne putem pronunța cu exactitate, pentru că sunt cazuri subraportate. La ora asta nu există un asistent de epidemiologie, care să se ocupe de raportarea și monitorizarea cazurilor de boli cu transmitere sexuală. Există o impresie generală, cel puțin în orașele mari, că apariția cazurilor de sifilis este în scădere. Dar de fapt nu este așa. Cea mai mare problemă pe care o avem la ora asta este absența Moldaminului, care este tratamentul de elecție al sifilisului și trebuie să cauți alternative. Mă întreb de ce nimeni din Minister nu a pus problema asta pe față. Nimeni nu a spus din Ministerul Sănătății de ce nu se mai găsește Moldamin și ce ar trebui să facă dermatologii în cazul acesta.
    Nu mai este nici programul pentru bolile cu transmitere sexuală. Până în 2012 se aloca o anumită sumă pentru persoanele neasigurate și gravide. La ora asta nu mai există. Orice persoană neasigurată trebuie să-și asigure tratamentul.
Eu nu am de unde să știu că pacientul va merge și-și va lua tratamentul după rețetă. La ora asta, Ministerul Sănătății nu asigură un program pentru tratamentul Sifilis la persoanele neasigurate și gravide. Nu avem asistent de epidemiologie ca să știm exact numărul de cazuri. Majoritatea gravidelor care suferă de boli cu transmitere sexuală le depistăm prin ginecologie. Mai grav este că sunt gravide în ultima lună de sarcină, care constată că au sifilis. Descoperă Ginecologia că are sifilis și atunci mă cheamă și pe mine. Oamenii trebuie să știe în primul rând că bolile cu transmitere sexuală nu au dispărut și-n al doilea rând că aceste boli nu țin cont de apartenența socială, de cât de bine arați sau de cât ești de spălat. Gonococul nu face diferența. Părerea mea este că ar trebui din nou ca Ministerul să reinițieze cumva campania de vaccinare a fetițelor împotriva HPV. După ce se trezesc cu condilomatoza genitală, părinții fetelor de 16-17 ani, vin și întreabă dacă mai pot face vaccinul… Boala se manifestă prin apariția acelor papule de culoare pielii, multiple, care cresc pe mucoase și pe piele. Riscul cel mai mare la femei este că, dacă nu-ți faci citotestul Babeș Papanicolau, în câțiva ani poți să dezvolți un cancer de col uterin. Ministerul la ora asta nu duce o campanie agresivă de vaccinare”
, mi-a spus dr. Călin Belmega, medic dermatolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani.
    Gonoreea se manifestă prin scurgeri, simptomatologia la femei fiind minoră, iar la bărbat fiind mai agresivă (durere la micțiune, scurgeri). Se recomandă antibiotic. „Din păcate acest gonococ a început să capete rezistență la unele antibiotice. Am avut cazuri în care pacientul și-a luat antibiotic după cunoștințele lui și nu s-a rezolvat problema. În cazul gonoreei pacientul trebuie să se prezinte la specialist și să ia antibiotic după indicațiile acestuia. Este un cerc vicios, nu putem avea raportări exacte pentru că nu avem asistent de epidemiologie”, a mai spus  dr. Călin Belmega.
    Vaccinarea împotriva infecției cu HPV este prevăzută în Programul Național de Vaccinare (Ordinul Ministerului nr.3777/2017) – Activitatea 2.  Vaccinarea împotriva infecției cu HPV se realizează la solicitarea părinților/reprezentanților legali care vor formula o cerere către medicul de familie în acest sens. Doar două produse sunt autorizate și, ca urmare, sunt utilizate în prezent pentru vaccinare împotriva infecției cu HPV și anume: SILGARD și CERVARIX. Din păcate, atitudinea populației la  vaccinarea împotriva infecției cu HPV rămâne una negativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?