Miercuri, 25 octombrie 2017, un grup de elevi pasionați de jurnalism, de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, a luat parte la un eveniment în cadrul „Global Media and Information Literacy Week”, ce s-a desfășurat la redacția ziarului Monitorul de Vrancea, elevii fiind însoțiți de către doamna profesor Teodora Bentz.
Cei aproximativ 20 de elevi au fost primiți cu mare căldură de către cei din redacție. Atmosfera plăcută a transformat dialogul despre rolul presei locale în peisajul comunității noastre într-un discurs emoționant, centrat pe experiențe trăite, asumate, transformate în știri care, de multe ori, au influențat, în bine, viața unor oameni. Cuziștii, de la clasele a IX- a și a X-a, au simțit nevoia să formuleze multe întrebări, însă răspunsurile nu s-au lăsat așteptate.
După prezentările de rigoare, „secretele” profesiei de jurnalism au început să se dezvăluie treptat, lăsând la iveală aspecte nebănuite: treptele complexe ale realizării unei știri, efortul redactării, rolul selecției surselor de informare, distincția fină dintre interesul public și interesul publicului. Bineînțeles că toate aceste informații, relevante în ceea ce privește educația media, au conturat profilul unui jurnalist implicat, pasionat, conștient că satisfacțiile și insatisfacțiile acestei profesii sunt lecții de viață despre orizontul de așteptare al cititorului contemporan de presă.
Au fost prezentate, de asemenea, și câteva dintre poveștile și evenimentele emoționante la care au luat parte, de-a lungul timpului, reporterii Monitorului de Vrancea. Căutarea unei știri de impact i-a dus, de exemplu, la cules în vie, în curțile oamenilor, în mijlocul inundațiilor… Au acceptat să-și asume ipostaze inedite, ca aceea de cerșetor sau confident al unui criminal…
Pentru tinerii aspiranți la meseria de jurnalism, reporterii Monitorului de Vrancea, indiferent de numele lor (Andriana Vlasie, Monica Popa, Camelia Taftă, Laura Breană, Ana Maria Boicu, Petrică Butuc, Dan Badiu) au devenit, în urma acestui dialog, un model demn de urmat. E impresionant să trăiești, zi de zi, asumându-ți responsabilitatea de a fi formator de opinie și crezând nezdruncinat în menirea ta de a schimba în bine lumea, a afirmat emoționată Vanesa Gârneață, elevă în clasa a IX-a E.
În final, elevii cuziști au promis că vizita lor nu va rămâne fără ecouri în presă. Și-au propus să scrie despre ceea ce au simțit și au înțeles în urma acestui dialog, despre probleme ale comunității, pe care le-au observat, sau chiar impresii pe marginea evenimentelor din viața lor de adolescenți. „Mi-a plăcut foarte mult întreaga activitate, mi-a plăcut atitudinea redactorilor față de noi, felul cald în care am fost tratați, chiar și fursecurile sau sucul, ce ne-au așteptat la redacția Monitorului de Vrancea. M-a încântat faptul că ni s-au spus și aspectele negative ale meseriei lor, nu doar cele pozitive. Rostul activității nu cred că a fost neapărat de a învăța cum să redactăm un articol, ci de a descoperi, cu adevărat, această meserie și, de ce nu, de a ne hotărî dacă va fi pe lista posibilelor noastre job-uri în viitor!”, a declarat Adriana Malanca, una dintre elevele prezente la eveniment.
Activitățile vor continua în următoarele două zile în cadrul săptămânii „Global Media and Information Literacy Week”, în speranța informarii corecte a elevilor despre ceea ce reprezintă cu adevărat lumea presei.
Perșiță Andreea Georgiana și Avram Raluca
Clasa a X-a E