Un eveniment cultural memorabil a avut loc la Muzeul Unirii din Focșani, ieri, și anume o dublă lansare de carte, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României. Alteța Sa Regală (ASR) Principele Radu al României, alături de directorul Editurii „Curtea Veche”, Irén Arsene Máté, și directorul muzeului, profesorul Horia Dumitrescu, în calitate de gazdă, au prezentat „Povestea Castelului Peleș”, scrisă de ASR, și volumul regal pentru copii și tineri „Margareta a României. O Principesă în serviciul țării regăsite”, de Adrian Cioroianu.
ASR Principele Radu a ținut să mărturisească ce mult îi place orașul Focșani și că de fiecare dată când vine trăiește totul cu emoție și bucurie, mai ales datorită oamenilor, care se comportă ca într-o familie. „Vă mulțumesc foarte mult că ați avut generozitatea să veniți azi, aici, într-un loc plin de înțeles. Nici o vizită a mea la Focșani nu are loc fără o emoție, poate și pentru faptul că sunteți oameni primitori, mai mult ca o familie și nu ca o comunitate. Am fost aici la Teatru, care este una dintre cele mai frumoase clădiri din Sud – Estul Europei. Am fost aici cu trenul regal. Trenul regal este o poveste pe roți, singura casă ce se mișcă și, la fel ca și Castelul regal, adăpostesc și momente fericite și momente tragice din viața familiei regale și mereu poartă cu sine ospitalitatea. „Castelul Peleș” este o carte pe care România o merita demult, mai ales acum, în mijlocul a doi ani foarte importanți: un secol din 1916, când începea Războiul, și 1919, când se termina. Dacă aveți răbdare să citiți volumul, o să vedeți că este atrăgător, cu poze noi, care să nu dea impresia unui document de istorie, pentru că povestea Castelului Peleș este o poveste de actualitate, ca și cea a Palatului Elisabeta. Un loc unde astăzi se consolidează țara, iar Dumnezeu a vrut ca, după atâția ani de sfărmare a societății românești, să se consolideze. Toate acestea sunt părți din prezent și nu din trecutul nostru ca popor. Națiunea românească avea nevoie de această familie, familia regală. Editura „Curtea Veche” nu ar fi scos 40 de volume în ultimii 9 ani dacă publicul român nu ar fi vrut aceste cărți. Puține ființe omenești, contemporane cu noi, ne inspiră o poveste, precum Regele Mihai. Iată că azi a venit rândul principesei Margareta să calce pe urmele generațiilor părinților”, a spus ASR Principele Radu al României, la Focșani.
Cărți cerute de publicul român
În cartea „Margareta a României. O Principesă în serviciul țării regăsite”, scrisă de Adrian Cioroianu și ilustrată de Yanna Zosmer, cei mici vor descoperi că nu toate familiile regale sunt la fel și că destinul ASR Principesa Margareta nu seamănă cu viața de basm a altor prinți și prințese. „Asistăm astăzi la o dublă lansare de carte. Este cea mai bună variantă pentru a afla mai multe informații despre Castelul Peleș și despre bibliografia Principesei Margareta, o carte în care istoria se întâlnește cu prezentul, pentru că Principesa locuiește la palat. Trebuie reținut că de-a lungul istoriei, membrii familiei regale au avut un rol important în cultura scrisă românească, o implicare continuă, iar principesa Margareta, eroina din carte, trăiește diferit de alte prințese și abia la 40 de ani ajunge să își recapete titlul”, a precizat Irén Arsene Máté, directorul editurii „Curtea Veche.
„De asemenea, în volumul „Povestea Castelului Peleș”, ASR Principele Radu al României prezintă această capodoperă a arhitecturii secolului al XIX-lea. O adevărată galerie, în care se reunesc mari curente și tendințe din pictură, sculptură și artele decorative. Un loc încărcat de istorie, care a găzduit capete încoronate și artiști vizionari. Reședință a creatorului României moderne, Regele Carol I, Castelul Peleș este expresia ultimă a dorinței de afirmare și legitimare a poporului român între națiunile moderne ale Europei. Erudită, minuțioasă, adeseori inedită, superb ilustrată, „Povestea Castelului Peleș” este cea mai izbutită monografie de până acum a acestui fascinant și glorios simbol al României”, transmit reprezentanții editurii.
Pe lângă o introducere în cuprinsul celor două cărți lansate, ASR Principele Radu a vorbit și despre începuturile României ca stat modern, în 1886, când Regele Carol I și-a pus semnătura pe prima Constituție a României. „Intelectualii români fac o gravă eroare când spun că România a devenit stat modern în 1918. Nu despre statul român modern vorbim în 1886, când avem și prima Constituție?„, a mai adăugat ASR Radu al României.
Deși suntem la finalul lunii octombrie, Alteța Sa Regală a vrut să transmită și un mesaj pentru sărbătorile de la finalul anului. „Deși este prea devreme, aș vrea să vă urez sărbători fericite și un sfârșit de an plin de bucurii”, a adăugat Principele Radu al României.
Volumele „Margareta a României. O Principesă în serviciul țării regăsite” și „Povestea Castelului Peleș” sunt disponibile pe site-ul Curtea Veche Publishing, precum și în librăriile din țară.