Ziua Armatei Române a constituit un bun prilej pentru președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pentru parlamentarii social democrați vrânceni, dar și pentru primari de a-i felicita pe militari, cei care și-au dat viața pentru ca România să existe așa cum o cunoaștem cu toții astăzi. „Astăzi (ieri-n.r.) este o zi de mare însemnătate pentru noi, românii, în care prezentăm onorul eroilor neamului, cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru unitatea și integritatea națională a statului român, pentru păstrarea independenței și suveranității naționale. În ziua de 25 octombrie 1944, armata română elibera ultima localitate românească de sub ocupație străină și, astfel, recucerea teritoriul național pierdut în urma Dictatului de la Viena. Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, angajați nemijlocit în luptă. Această zi a rămas în conștiința românilor ca un moment simbolic al unui drum glorios, parcurs de Armata Română, soldat cu numeroase jertfe. La noi, la români, aceste semnificații sunt cu atât mai profunde, cu cât istoria a probat, de-a lungul timpului, legătura strânsă dintre armată și interesele fundamentale ale poporului român”, se arată în mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea.
Marian Oprișan a arătat că ne aflăm la 13 ani de la aderarea României la NATO și la 10 ani de la integrarea țării noastre în Uniunea Europeană, iar strategia națională de apărare reafirmă angajamentele pe care le presupun aceste evenimente. Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii externe ale României. Șeful administrației județene a arătat că, în prezent, Armata României participă cu efective la diverse misiuni internaționale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare. „Din păcate, în unele dintre aceste misiuni, militarii români își sacrifică viața: păstrăm în memorie cel mai recent eveniment trist, din 15 septembrie, când trei militari din cadrul Batalionului 280 Infanterie din Focșani au fost răniți în Afganistan, unul dintre aceștia pierzând lupta cu viața, în timpul unei misiuni NATO. Aprecierile de care se bucură militarii români participanți în misiuni și operații în afara teritoriului țării contribuie la creșterea prestigiului internațional al țării noastre și sunt dovada concretă că Armata României deține importante resurse în domeniul asigurării securității și este garanta suveranității, independenței și integrității teritoriale a țării. Ziua de 25 octombrie a rămas întipărită în memoria și sufletele românilor ca fiind momentul în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost și sunt în slujba ei. Cu acest prilej, în numele conducerii Consiliului Județean Vrancea, dorim să vă mulțumim pentru patriotismul și curajul de care dați dovadă în fiecare zi și vă urăm mult succes în nobila dumneavoastră misiune!”, se arată în finalul mesajului președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
„Nu vom uita niciodată curajul atâtor eroi”
Și senatorul PSD de Vrancea Cristian Dumitrescu spune că nu trebuie uitat niciodată curajul eroilor care și-au dat viața pentru ca România să existe așa cum o cunaoștem cu toții astăzi. „Ziua Armatei Române este celebrată, în fiecare an, pe data de 25 octombrie, dată la care, în anul 1944, militarii români eliberau ultimele palme de pământ românesc, respectiv localitățile Carei și Satu Mare, răpit prin Dictatul de la Viena. Nu vom uita niciodată curajul atâtor eroi, care și-au dat viața pentru ca România să existe așa cum o cunoaștem cu toții astăzi. Nu trebuie să uităm că anul acesta am sărbătorit, aici, în Vrancea, 100 de ani de la victoriile de la Mărăști, Mărășești, Oituz, din Primul Război Mondial, victorii care au schimbat soarta României și au creat premizele Marii Uniri, care a avut loc, un an mai târziu, la 1 Decembrie 1918!”, a precizat senatorul Dumitrescu.
Parlamentarul a arătat că Armata Română este una dintre instituțiile care a acționat permanent în slujba poporului, în toate momentele fierbinți ale istoriei naționale. „Ziua Armatei României constituie, pentru toți românii, ocazia de a vă mulțumi pentru curajul, devotamentul și profesionalismul dumneavoastră dovedit atât în apărarea frontierelor cât și în teatrele de operațiuni, misiuni la care ați participat cu succes!”, a încheiat senatorul Cristian Dumitrescu.
„Un simbol perpetuu pentru ceea ce înseamnă patriotismul și onoarea”
La rândul său, deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr a arătat în mesajul său că trebuie onorat curajul atâtor eroi care, de-a lungul secolelor, au pus dragostea față de patrie și popor mai presus decât orice. „Generație după generație, ne plecăm fruntea cu respect și recunoștință pentru sacrificiul acestor exemplari înaintași. Memoria lor este veșnică, deodată cu prețuirea noastră pentru toți veteranii de război și văduvele acestora. Onorăm, totodată, această instituție națională care, cu dăruire și devotament, dincolo de cuvinte, s-a așezat întotdeauna, în fiecare clipă de încercare, în apărarea și în sprijinul nostru, al tuturor. Reazăm neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării, Armata Română, cea de ieri, de azi și de mâine, reprezintă un simbol perpetuu pentru ceea ce înseamnă patriotismul și onoarea. Ziua Armatei Române poartă gândul nostru bun și încrederea noastră neclintită către toți militarii noștri din țară și din teatrele de operațiuni de peste hotare. Într-o lume plină de amenințări crescânde și de conflicte complexe, departe de tot ceea ce le este drag, ostașii României ne fac cinste prin înaltul lor simț al datoriei și prin profesionalismul cu care se achită de misiunile care le sunt încredințate oriunde în lume. Fie că este vorba despre combaterea terorismului, despre menținerea păcii ori despre operațiuni umanitare, prin ei și datorită lor, țara noastră își demonstrează implicarea în respectarea tuturor parteneriatelor sale regionale și internaționale”, a precizat deputatul Angel Tîlvăr.
Parlamentarul a susținut că nu trebuie să uităm niciun moment că dincolo de prevederile parteneriatelor și de cele ale tratatelor internaționale semnate, dincolo de dezvoltarea tehnologiei și a tehnicii de luptă, se află oamenii, militarii români. „Lor le închinăm această zi, către ei se îndreaptă gratitudinea noastră! Către ei merg salutul frățesc și respectul nostru! Ei ne sunt model de dăruire și de patriotism și tot lor le adresăm gândurile noastre de mulțumire, ca și urările noastre de sănătate și de succes!”, a încheiat deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr.
„Ne înclinăm cu respect și recunoștință în fața veteranilor de război”
Și primarii orașelor vrâncene au transmis mesaje ostașilor români cu ocazia Zilei Armatei Române. „Ziua Forțelor Armate Române este sărbătorită din anul 1959 pe data de 25 octombrie. Sărbătoarea marchează eliberarea orașului Carei de sub ocupația germană, ultimul teritoriu românesc eliberat în cel de-al Doilea Război Mondial. Devenită simbol al tuturor bătăliilor și eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas intipărită în sufletele românilor ca ziua în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost și sunt în slujba sa, în toate garnizoanele și teatrele de operațiuni”, se arată în mesajul primarului orașului Odobești, Daniel Nicolaș.
De asemenea, edilul orașului Panciu, Iulian Nica, a spus, în mesajul său, că 25 octombrie este ziua în care ne omagiem eroii care au căzut la datorie pentru apărarea gliei strămoșești și „ne înclinăm cu respect și recunoștință în fața veteranilor de război care au înfruntat ploaia de gloanțe pentru ca noi să trăim într-o țară liberă și independentă”. „Nu în ultimul rând, gândul nostru se îndreaptă, azi, și către militarii români aflați în misiunile de menținere a păcii, în teatrele de operațiuni din întreaga lume. Cu ocazia Zilei Armatei Române, doresc să transmit un sincer la mulți ani tuturor militarilor din Garnizoana Vrancea și să le mulțumesc pentru devotament, patriotism și curaj! Le urez împliniri profesionale și satisfacții personale, multă sănătate și bucurii, alături de familie și de cei dragi!”, a transmis primarul orașului Panciu, Iulian Nica.