GALERIE FOTO: Singura școală de formare a subofițerilor sanitari din țară funcționează la Focșani

0
12798


Elevii claselor a XI-a și a XII-a ai Liceului Tehnologic G.G. Longinescu au fost vizitați, ieri, de cadre militare din cadrul garnizoanei Focșani. Vizita militarilor s-a înscris în rândul activităților derulate cu ocazia Zilei Armatei, sărbătorită pe 25 octombrie, proiectul fiind intitulat „Ziua Armatei României în școli”. Militarii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată și ai Brigăzii 8 LAROM, în cooperare cu Biroul de Informare și Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal Vrancea, au inițiat acest proiect pentru elevii claselor terminale din instituțiile de învățământ din Focșani, în dorința de a prezenta tinerei generații însemnătatea Zilei Armatei României, pentru a evoca faptele de arme ale veteranilor de război și ale militarilor vrânceni din teatrele de operații, pentru a promova instituțiile militare de învățământ și cariera militară și de a îi familiariza pe elevi cu echipamentul, armamentul și tehnica din dotarea Forțelor Terestre.
    Cadrele militare le-au prezentat elevilor modalitățile prin care pot urma o carieră militară, prin înscrierea la instituțiile militare de învățământ, după absolvirea liceului. La întâlnirea cu elevii au luat parte și reprezentanți din cadrul Batalionului de Infanterie Focșani, considerată, fără dubii, o unitate de elită în armata românească, având la dispoziție nici mai mult, nici mai puțin decât cinci zile să plece într-o misiune, în cazul în care primește astfel de ordine de la Alianța Nord-Atlantică. Cei doi reprezentanți ai Batalionului le-au împărtășit elevilor din experiența misiunilor în Afganistan. Tot ei le-au prezentat tehnica și armamentul, în cadrul unui stand organizat chiar pe terenul de sport al liceului. „În cadrul misiunilor poți executa patrule de pază și poți avea parte de foarte multe provocări. E greu, dar este o experiență inegalabilă, pe care nu ai cum să o mai uiți vreodată”, au spus reprezentanții Batalionului de Infanterie. După ce le-au ascultat istorisirile, elevii au fost curioși să afle dacă militarii au avut parte și de întâmplări mai nefericite în Afganistan, dar mai ales au fost curioși să afle dacă au fost împușcați. Militarii i-au asigurat că blindajul amercanilor este destul de sigur, dar le-au împărtășit și diferite tertipuri ale insurgenților.

 

Singura școală de formare a subofițerilor sanitari din țară funcționează la Focșani

    Din experiența sa le-a vorbit elevilor și un cadru militar de la un Batalion de Artilerie Antiaeriană. Plutonier major Claudiu Lanț a vorbit despre tancurile Ghepard, care pot fi văzute în timpul paradelor militare de 1 Decembrie. Cadența unui astfel de tun este de 1100 de lovituri pe minut, timpul de reacție al echipajului militar de pe tanc fiind foarte scurt.
    Cadrele militare le-au vorbit apoi elevilor și despre cariera militară ca și subofițer sanitar. În Focșani există o școală de formare de subofițeri sanitari, fiind singura din țară de acest gen. Înființată în anul 1966, școala de subofițeri sanitari din Focșani poate forma cadre militare sanitare, atât din rândul celor care deja au pregătire militară la bază, prin Biroul de Informare-Recrutare, cât și din viața civilă. Perioada de pregătire în cadrul școlii de formare a subofițerilor sanitari durează șapte luni și este împărțită pe trei module. În cadrul primului modul, care durează aproximativ patru săptămâni, elevii sunt familiarizați cu viața de militar, cu disciplina de rigoare; în modulul doi se va studia specialitatea, iar pe durata modulului trei, care durează tot aproximativ patru săptămâni, sunt aduse la cunoștință deprinderile de leadership, iar elevii vor învăța cum să se comporte cu oamenii în subordine.
    La finalul întâlnirii cu elevii de la Liceul G.G. Longinescu, colonelul Mărgărit Puflea, comandantul Centrului Militar Zonal, a sintetizat cele două aspecte pe care activitatea le-a urmărit, respectiv: evocarea importanței Zilei Armatei României și promovarea instituțiilor militare de învățământ. „În ceea ce privește primul aspect al întâlnirii noastre, cred că v-ați dat seama că la data de 25 octombrie a fost eliberată ultima parte a statului român, motiv pentru care această zi a fost aleasă Ziua Porților Armatei. Începând din anul 1958, armata română are o zi dedicată pentru jertfa soldaților. Este important să cunoașteți aceste lucruri, pentru că o țară care nu-și cunoaște istoria, riscă să o repete. În ceea ce privește al doilea aspect, interesul nostru este să promovăm instituțiile militare de învățământ și armata în general. Am venit acum, la început de an, astfel încât să vă ajutăm să luați o decizie ca la sfârșit de an să vă alăturați instituțiilor noastre. Pe 25 octombrie avem Ziua Porților Deschise, când vă invităm să vizitați cele două mari unități militare din oraș: Brigada 282 și Brigada 8 LAROM. Vă recomand să vă alăturați instituțiilor militare de învățământ, având în vedere și faptul că în oraș avem două mari unități cu câteva mii de militari. Astfel, când veți termina pregătirea militară, veți avea asigurat un loc de muncă acasă, lângă familii”, a spus colonelul Mărgărit Puflea, comandantul Centrului Militar Zonal.

Elevii curioși au probat vestele de camuflaj

    Biroul informare-recrutare din strada Cezar Bolliac nr.5-7 Focșani asigură promovarea profesiei militare în mediile civil și militar, precum și recrutarea candidaților pentru formarea profesională inițială a personalului militar, pe baza criteriilor generale și specifice de recrutare, stabilite pentru fiecare categorie de personal/ candidați, arme/ servicii și specialități militare. Candidatul care optează pentru profesia de militar în activitate ori pentru a urma cursurile unei unități de învățământ liceal militar trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de criterii generale, astfel: să aibă cetățenie română și domiciliul stabil în România de cel puțin șase luni, la data începerii anului de învățământ/ cursului/ programului de formare; să fie declarat apt medical; să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea de infracțiuni; să nu facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice; să nu facă parte din organizații interzise de legislația română; să nu aparțină unor culte sau asociații/ grupuri religioase; să nu fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizații sau asociații comerciale; pentru candidate – să declare în scris că își asumă toate riscurile, în situația în care pe parcursul susținerii probelor de selecție se află în stare de graviditate/ maternitate.
    Elevii s-au arătat încântați de standul militar, care a fost amenajat în curtea unității de învățământ. Timp de aproape două ore, curioșii au probat vestele de camuflaj, au pozat demonstrativ cu armele aduse de militari și s-au urcat, pe rând, în cabinele celor două camioane militare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here