Proprietarii de păduri din Vrancea au solicitat compensații financiare de peste 2,97 milioane lei de la stat pentru suprafețe de pădure situate în zonele protejate unde nu au voie să exploateze lemn. Aceste compensații sunt aferente unei suprafețe de 22.950 hectare, situate în tipurile funcționale T1 și T2. Banii sunt calculați doar pentru al doilea semestru din acest an ceea ce înseamnă că suma pe care o vor primi proprietarii în 2018 va fi dublă decât primesc acum. Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Focșani, Ionică Cherciu, ne-a spus că pe lista de beneficiari care primesc aceste compensații se află 20 obști, o societate comercială dar și două persoane fizice din Vrancea. Inspectorul șef a adăugat că a fost respinsă o solicitare venită din partea unei persoane fizice care a depus cererea după expirarea termenului limită. „Suprafața totală la nivelul județului Vrancea este de 22950,2 hectare din care suprafețele de pădure situate în tipul funcțional T1 sunt de 5935 hectare iar cele din tipul funcțional T2 sunt de 17015,2 hectare”, ne-a spus inspectorul șef Ionică Cherciu. Potrivit legislației, termenul pentru solicitarea compensațiilor financiare acordate proprietarilor de păduri a fost 3 octombrie. Potrivit unei informări a Guvernului, „suprafața aproximativă pentru care se vor acorda compensații este de 216.000 ha, din care: 31.000 ha situate în tipul funcțional T1, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 493 lei/an/ha; 85.000 ha situate în tipul funcțional T2, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 226 lei/an/ha”.
Prin această decizie, Guvernul asigură respectarea prevederilor Codului Silvic conform căruia statul este obligat să aloce anual de la buget, prin bugetul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, sume reprezentând contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recoltează datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice. Aceste restricții sunt de două tipuri funcționale, T1, adică protecție integrală – în care sunt interzise tăierile, și T2, respectiv păduri în care se pot face tăieri în procent foarte mic – tăieri de conservare, care sunt stabilite prin amenajamentele silvice.
Pot solicita aceste compensanții proprietarii care dețin documente care atestă dreptul de proprietate, au încheiat contract de administrare sau de servicii silvice, pentru anul sau perioada din an pentru care se solicită plata compensațiilor, fac dovada existenței unui amenajament silvic în vigoare, prin care suprafețele de pădure pentru care se solicită compensații au fost încadrate în tipurile funcționale T1 și/sau T2, nu au fost condamnați pentru fapte penale privind nerespectarea regimului silvic. De asemenea, proprietarii trebuie să facă dovada că nu au existat tăieri ilegale în pădurile încadrate în tipurile funcționale T1 și/sau T2 în anul anterior anului pentru care se face solicitarea de acordare a compensațiilor, în volum mediu mai mare de 1 metru cub/hectar. De menționat că, deși erau prevăzute în Codul Silvic, după 2010, statul român a refuzat plata compensațiilor motivând că acestea sunt considerate ajutor de stat de către Comisia Europeană. În schimb, statul prin instituțiile de control îi obligă pe proprietarii de pădure să nu taie niciun lemn în suprafețele considerate de protecție.