Mai mulți elevi de la Cuza învață jocuri de strategie în politica locală

0
506


În perioada 12 – 13 octombrie 2017, Fundația Friedrich Ebert (FES) România alături de Primăria Municipiului Focșani, Consiliul Local Focșani desfășoară împreună cu Colegiul Național Al. I. Cuza proiectul de educație civică „Joc de strategie: Politica locală”. În proiectul propus de Fundația Friedrich Ebert, 30 de elevi ai Colegiul Național Al. I. Cuza vor participa la un training de formare în care le sunt facilitate cunoștințe despre funcționarea instituțiilor democratice în cadrul sistemului politic din România, dar și mecanismele de participare prin care cetățenii pot interveni în luarea deciziilor publice.
Elevii deprind prin metode de predare nonformale abilitați care nu le sunt neapărat evidențiate în procesul instructiv-educativ din școli, dezvoltându-și atitudinea civică, calitatea lor de cetățeni și de membri ai comunității din care fac parte. Jocul de strategie este o metodă de educație politică prin care se urmărește ideea de a simula cât mai real posibil activitatea unei instituții politice existente. Politica locală afectează direct toți membrii comunității indiferent de vârstă și tocmai de aceea este important ca fiecare cetățean să-și cunoască drepturile și obligațiile conform legislației în vigoare.
Tinerii participanți vor afla pe parcursul zilelor de proiect care sunt sarcinile primarului, care sunt atribuțiile consilierilor locali, dar și modalitățile de implicare ale cetățenilor în procesul decizional.

Proiectul cuprinde 4 etape:
– 26 septembrie 2017: În prima etapă, elevii participanți au asistat la ședința ordinară a Consiliului Local Focșani din data de 26 septembrie 2017.
– 12 octombrie 2017, ora 10 – 18: În a doua etapă a proiectului tinerii au aflat cum funcționează sistemul politic din România conform legislației în vigoare și cum se ia decizia publică la nivel național, județean și local. Ei vor pune bazele politicii locale alături de traineri experimentați pregătiți de FES România special pentru acest proiect.
– 13 octombrie 2017, ora 9 – 14: În a treia etapă se facilitează comunicarea dintre aleșii locali și tinerii din localitate. Consilierii locali, minim unul din partea fiecărui partid reprezentat în Consiliul Local Focsani, vor interacționa cu elevii pentru a prelua de la aceștia problemele și nevoile tinerilor din localitate.
– 13 octombrie 2017, ora 15 – 17: Finala proiectului o reprezintă ședința de consiliu local simulată, unde elevii vor deveni consilieri locali pentru o după-masă, vor propune proiecte de hotărâre pe care le vor dezbate, iar în final vor decide asupra lor. Rolul de primar al acestei ședințe neobișnuite urmează să fie ocupat chiar de către primarul municipiului Focșani.

Colegiul Național AL. I. Cuza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here